Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Experiments about art

  Experiments about art

  8 maart tot 29 maart
  POPOP
  Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  Vanaf 8 maart 2020 zal Radboud student Esma Betül Savaş een deel van haar master onderzoek on “behavioural science” bij Popop uitvoeren. Zich verhoudend tot de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte werken van Ans van der Vleuten, Jonathan Stavleu en Inge Leuverink, zal deze experimentele expositie een spannend geheel vormen.

  Onderdeel van het onderzoek betreft het reeds bestaande kunstwerk van Doruk Kumkuoğlu and Sadettin Bilal Savaş. Dit werk, dat Temporal Perspectives heet, is een manier een weg te vinden om kunst te verbinden met de wetenschap.

  Tijdens de opening zondag 8 maart 14.00 uur, treden Ans van de Vleuten, Jonathan Stavleu en Inge Leuverink in het voetlicht.
  Tijdens de finissage op 29 maart 14.00 uur, zal Esma Betül Savaş haar onderzoeksresultaten presenteren.
 • Wesley Goatley | Chtonia

  Wesley Goatley | Chtonia

  21 maart
  Oddstream
  Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

  We gebruiken op steeds grotere schaal virtuele assistenten als Apple’s Siri, die voortaan standaard in onze laptops en telefoons zitten, en slimme speakers als Google Home. Ze wijzen de weg naar de pizzeria, plaatsen taken op onze to-do-lijstjes of zetten de thermostaat wat hoger. Waar zouden Siri en Amazon’s Alexa het over hebben als ze met elkaar in gesprek gaan?

  In de performancelezing Chtonia van Wesley Goatley hebben ze het niet over de locatie van de dichtstbijzijnde pizzeria, maar over veel duisterdere zaken. Terwijl ze hun verborgen geschiedenis beschrijven, laten de virtuele assistenten wat meer los over hun takenpakket en over de twijfelachtige ideologieën van hun makers.

  Het gesprek wordt begeleid door een audiovisuele performance van Wesley Goatley, die de artificiële en spookachtige stemmen van Siri en Alexa als basis gebruikt, en visuals van Sougwen. In haar werk staat de relatie tussen mens en computer centraal.

  De performance wordt gevolgd door een nagesprek met filosoof Lisa Doeland. De voertaal is Engels.

  Wesley Goatley (UK) is kunstenaar en onderzoeker op het gebied van digitale media. Zijn kunstpraktijk richt zich op de geschiedenis, politiek en esthetiek van data, machine learning en netwerktechnologieën.
  Lisa Doeland is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Als buitenpromovendus richt ze zich op de ontologie van afval.

  Zaterdag 21 maart, 20.30 uur
  Lindenberg, Ridderstraat 23 
  Kosten: €5,-
  Kaarten zijn te koop www.delindenberg.com
 • Galerie Marzee
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen
  12 jan tot 18 mrt
   
  Iris Bodemer - Past and Present - sieraden
  Rudolf Kocéa - Clowns - sieraden
  Anders Ljunberg - Distinctions - objecten en sieraden
  ADBK Nuremberg - Class Suska Mackert - Monotasking - sieraden en objecten

  Opening: zondag 12 januari, 16.00 uur
  Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 10.00-18.00 uur en zaterdag, 10.00-17.00 uur
 • Neus

  Neus

  IN TRANSIT

  the story about who we are is topic of ongoing debate. or rather of dialogue; one that is held between those who have come to awe and others who will find themselves pleasently troubled by the timely offering in which neus provides. founded in early 2019, neus serves as a missing link between institutions that are already firmly established within the art discourse as well as bold newcomers that need to be well underway. backed by young and innovative ideas about showcasing work and reaching out to a broader audience, neus aims at highlighting and introducing today’s most fragrant and noteworthy.

  neus’ facillity, a beautifully renovated bar turned into a fresh gallery space, is based in the midst of nijmegen’s city center. nicely situated in the east of the netherlands; neigbouring germany and its rurhgebied, full of galleries and museums. though at the same time still close enough to the randstad: the dutch conglomerate of larger cities – most notably amsterdam and rotterdam – that houses a broad range of fantastic cultural institutions as well.

  neus gallery annex art bar is at the heart of everything that neus as a collective, label and movement will come to do. tangible, socially inclusive and at times disruptive, the foundation will periodically put on show those which are today’s most exiting creative endeavours. that is, works in the fields of fine arts, fashion, design and music, by new and upcoming talent as well as renowned artists, both national and international.

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  7 en 8 Maart

  Marijke Teunissen, Judith Walboomers, Annelies Reijers en Marlous Arnold

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Maria Gruppelaar | er is opzet in het toeval

  Maria Gruppelaar | er is opzet in het toeval

  1 maart tot 5 april
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Maria Gruppelaar (Utrecht 1959) volgde de lerarenopleiding Textiele Werkvormen en Nederlands, werd moeder, kostwinner en verwezenlijkte pas later in haar leven haar droom: het volgen van een kunstacademie. Drie geleden kon zij haar studie aan de Kunstacademie Haarlem-Leiden met succes afronden. Zij woont en werkt in Den Haag/Scheveningen.
   
  Zij mag dan wel een laatbloeier zijn en zichzelf bescheiden opstellen, maar haar werk heeft een indrukwekkende monumentaliteit, ook al is het formaat bescheiden. Haar vroegere opleiding in de textiel komt haar goed van pas en loopt als een rode draad door de ontwerpen heen, wanneer je op haar manier van construeren en verbindingen let. Het resultaat is dan ook in zijn  eenvoud verbluffend.
   
  Het toeval: de Surrealisten met hun peinture-automatique (telefoonkrabbeltjes), het Amerikaanse Abstract Expressionisme, de Franse l’Art Informel, kunststromingen waarin geprobeerd werd de regels van het rationele te doorbreken en de eigen individuele inbreng zoveel mogelijk uit te schakelen. Niet nieuw dus, het gebruikmaken van toeval, maar in deze nieuwe eeuw alweer in onbruik om plaats te maken voor regels en rationele afspraken. Maar ooit schreef de bekende bioloog Dick Hillenius dat toeval niet bestaat, omdat er altijd grenzen en kaders zijn waarin het toeval plaats vindt. In de kunst betekent dat, dat de kunstenaar uiteindelijk de baas is. En dat is precies wat Maria Gruppelaar laat zien: zij is de baas.
   
  Gruppelaar lijkt het lak aan regels te hebben, maar zij opereert wel vanuit een startpunt: in bouwafvalcontainers gevonden gebruikte latjes gebruikt zij voor het raamwerk van haar werk. Dat raamwerk wordt al dan niet “bespijkerd” met karton, papier of textielafval en eventueel beschilderd. Het uiteindelijke werk lijkt een willekeurig bij toeval ontstane compositie en komt in eerste instantie weinig berekend over, maar schijn bedriegt. De grenzen zijn weliswaar aangegeven, zoals formaat, wijze van verbinding, de staat van de latjes, maar wat daarbinnen te zien is, zoals bij de beschildering van het gespannen vlak, is spontaan en niet berekend. Daar speelt het toeval een grote rol.
   
  De textiele of papieren opspanningen zijn binnen het door de kunstenaar bepaalde kader (het raamwerk van de latjes) vrijplaatsen voor het experimenteren met het schilderen. Dat kader kun je natuurlijk ook weglaten: op dit moment experimenteert zij ook met temperaverf die snel droogt op katoenpapier, dat sterk en zacht is.
   
  De tentoonstelling ‘Er is opzet in het toeval’ geeft een eerste uitgebreid overzicht van de sprankelende opzettelijke ‘toevalstreffers’ van Maria Gruppelaar.

  Opening: zondag 1 maart, 15.00 uur door de kunstenaar. Met boekpresentatie van de monografie 'Maria Gruppelaar, er is opzet in het toeval' (van spijk art books venlo 2020)
 • Nurzehra Ulukaya | No more pretty shadows

  Nurzehra Ulukaya | No more pretty shadows

  8 mrt tot 19 apr
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De eindigheid van het leven vormt een rode draad in het werk van Nurzehra Ulukaya; de dood, die we door het zien van een uitgedroogde bloem of een dode vogel langs de weg niet werkelijk lijken te ervaren. Ook is zij gefascineerd door de natuur, die uiteindelijk alles overleven en overgroeien zal. Met persoonlijke herinneringen en ervaringen als uitgangspunt zoekt Nurzehra - met een onschuldige blik- naar poëtische beelden die deel zijn van ons collectieve bewustzijn.

  Opening: 8 maart, 15.00 uur
  Artist Talk, gesprek met kunstenaar en publiek: 29 maart, 15.00 uur
  Finissage met Gerard Koek, beeldend kunstenaar: 19 april, 15.00 uur

  Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur, en op afspraak
 • Godfried Beumers | Verhalen in de smederij

  Godfried Beumers | Verhalen in de smederij

  13 maart
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Dwaas, een solo in vier monologen met tekst en beeld

  Ruim een jaar geleden begon mijn zoektocht naar een manier om te vertellen over een favoriete katholieke heilige uit mijn jeugd: Franciscus van Assisi. Je weet wel, die graatmagere man die preekte voor de vogels, de man ook van Wereldddierendag.

  Maar de meeste boeken die ik las, een forse stapel, irriteerden mij, want ik zag het leven van een fondantkleurig en suikerzoet  mens - of eerlijker gezegd geen mens, maar een invuloefening van katholieke heiligverklaring.

  Ik zocht naar een geheel andere benadering, een absoluut ander verhaal over 'anders zijn'. Niet de zoveelste mierzoete hagiografie, maar een dwaze vertelling over het ongerijmde, uitzonderlijke en vaak onbegrijpelijke karakter van een jonge man die radicale keuzen maakt. Niet om de mens Franciscus 'dichterbij te brengen', maar om de begrippen dwaasheid en uitzonderlijkheid te onderzoeken.

  Ik koos ervoor om Francesco zelf niet op te voeren. Eigenlijk ging het mij niet eens zozeer over zijn persoonlijke kijk op wie hij nou in werkelijkheid was. Ik wilde anderen over hem laten praten. Mensen die weliswaar spreken over hem, maar die daarbij vooral praten over zichzelf. En ik wilde dus die dwaasheid onderzoeken.

  Nu ben ik gek op de Italiaanse Commedia del' Arte met haar dwaze en hartverwarmende personages. Als ik nou eens een aantal figuren uit deze komedievorm zou lenen en hen zou laten vertellen over die vreemde jongeling uit Assisi? Dan zou ik in elk geval ver uit de buurt van naar wierook ruikende heiligheid kunnen blijven.

  In die forse stapel boeken die ik bestudeerde vond ik genoeg ongerijmdheden om aan de slag te kunnen. Francesco di Assisi wilde God's eigen dwaas op aarde zijn. Wat zou er gebeuren als ik een denkbeeldige clownsneus op zou zetten en met het oog van een nar naar zijn leven zou kijken? Vroomheid en heiligheid passen mij niet.

  Dwaasheid wel!

  inloop: 20.00 uur, met koffie/thee
  begin voorstelling: 20.30 uur
  einde voorstelling: 21.45 uur, gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten onder het genot van een glas

  entree is €12,50, inclusief drankje.
  Reserveren in verband met beperkt aantal zitplaatsen is dringend gewenst: galeriedenatris@outlook.com 
 • Under Construction | Anne Wenzel

  Under Construction | Anne Wenzel

  23 januari t/m 21 juni 2020

  Op 23 januari verwelkomt Museum Het Valkhof kunstenaar Anne Wenzel (Schüttorf, 1972) met haar uitdagende keramieken installatie ‘Under Construction’. De in Rotterdam wonende en werkende beeldhouwer biedt hierin het podium aan de klassieke vrouwenbuste en beeldt deze af op een manier die in de geschiedenis veelal is nagelaten. Van een afstand ogen Wenzels vrouwen gesloten, sterk en ‘beeldschoon’ op een klassieke manier. Maar wie ze nader bekijkt ontdekt hun schaduwkant: beschadigd door hebzucht, macht en geweld. 
  Met een collectie die 5000 jaar geschiedenis omvat, weet Museum Het Valkhof wel raad met Wenzels verwijzingen naar de klassieken. Het vormt dan ook een meer dan gepast decor voor deze installatie op de trappen van zijn entree.

  De balans van opbouw en afbraak
  Wenzel werkt sinds 2000 aan een oeuvre van hoofdzakelijk keramieken beelden en installaties. Ze haalt haar inspiratie veelal uit de (kunst)geschiedenis en hecht belang aan politieke thema’s zoals oorlog en feminisme. Maar bovenal is haar werk een zoektocht naar balans en evenwicht. Wenzel gaat ervan uit dat alles in het leven een keerzijde heeft en niks honderd procent ‘goed’ is. Er is altijd een donkere of minder plezierige kant, die uiteindelijk weer ruimte vrijmaakt voor een nieuw begin, aldus de kunstenaar. Haar installaties laten dan ook vaak de dunne scheidslijn tussen opbouw en afbraak zien.


  Gekwetst maar strijdlustig
  ‘Under Construction’ is een collectie van zorgvuldig en prachtig geboetseerde vrouwenbusten met een bijna opaalachtige huid, die wordt veroorzaakt door de glinstering van het glazuur. Wenzels vrouwen zijn in de kracht van hun leven. Ze ogen levendig en mooi, maar bovenal sterk. Tegelijkertijd is er sprake van verval en afbraak. De aanzichten van de borstpartijen zijn bekrast en ingekerfd, alsof de busten met veel pijn uit de geschiedenis zijn opgediept. Nadere beschouwing laat krachtige teksten zien zoals ‘Fuck Your Morals’ en ‘Resist’. De meeste van deze teksten hebben een brede betekenis, vaak met politieke connotatie. Sommige, zoals ‘I am my own prophet’ lijken bovendien ook een zekere privé of persoonlijke betekenis te hebben. Wenzels installatie neemt een duidelijke ruimte in. Alsof haar keramieken busten en aan pilaren refererende elementen niet genoeg te zeggen hebben, gaat de beeldhouwer ze te lijf met verfbommen en Super Soakers. Ondanks ‘de beschadigingen’ en het gekwetste aanzicht stralen Wenzels vrouwenportretten samen eenheid en kracht uit. Haar beelden zijn een ode aan de rechten opeisende vrouw in een strijd die nog altijd ‘Under Construction’ is.

 • Asiel voor Gekwetste Mensen

  Asiel voor Gekwetste Mensen

  13 maart
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  Een show van JAM van der AA waarin grenzen van spel verkend worden.

  Asiel voor Gekwetste Mensen is in de eerste plaats een onderzoek naar kunst die gaat over het ervaren. We kijken niet naar schilderijen of sculpturen. We kijken naar elkaar.
  Het is een show waarin de grenzen van spel verkend worden. Wat is echt en wat is serieus? Wat is grappig? En wat is ernst? Valt er iets te winnen? Of gaat het winnen ten koste van een Ander?

  Een schuiloord waar er voor iedereen troost geboden wordt. Iedereen heeft wel ergens een kwetsuur opgelopen.
  Zo niet? Dan kan dat hier altijd nog!

  Entree: gratis
  Deur open: 20.10-20.30 uur
  Mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland
 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  Maarten Nico

  Kaspar de Jong

  Mees van Rijckevorsel

  Hans van Haalen

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 • Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

  Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

  12 mrt tot 26 apr
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Wat gebeurt er als…? Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan ieder werk van Johannes Langkamp (Laer, Duitsland 1985). De afgelopen maanden maakte hij elke week één model: een ruimtelijke schets, die hem de mogelijkheid geeft om zonder concessies te experimenteren. ‘Het kleine formaat van deze modellen laat uitproberen en falen toe. Werkt het niet? Door naar het volgende. Ook de mislukkingen dragen bij aan nieuwe, betere ideeën.’ Gedreven door nieuwsgierigheid zoekt hij de grenzen van het voorstellingsvermogen op.

  Hij buigt het platte vlak om naar ruimtelijk en zet stilstaande voorwerpen in beweging. Johannes maakte eerder veel video’s, die terugblikkend in essentie over het onderzoeken van waarneming gingen. ‘Ik realiseerde me dat ik film eigenlijk te plat en digitaal vind; ik wil iets kunnen aanraken of ruiken.’ En dus verlegde hij zijn focus meer naar het materiaal zelf, waarbij juist kleinschalig onderzoek de meest onverwachte vondsten oplevert. Soms worden die in groot formaat uitgevoerd. ‘Maar ook de kleintjes hebben bestaansrecht als autonoom werk. Dat laat ik nu voor het eerst zo radicaal zien.’

  Terwijl zijn grote installaties om meer voorbereiding en samenwerking met derden vragen, geeft het kleine werk een persoonlijkere inkijk in zijn gedachtegang en zienswijze. ‘Ze komen echt van mijn hand, gemaakt aan mijn tafel.’ Johannes toont de modellen van de afgelopen maanden bij Expo Bart, waar hij in de weekenden verder experimenteert en onder andere aan een ruimtelijke installatie gaat werken. Hij communiceert zijn ontdekkingen direct aan het publiek, dat deelgenoot wordt van het proces én van Johannes’ verwondering. Want wat als je een in de verf gedoopte verfroller op een schroeftol bevestigt en hem aanzet in de ruimte? Of wat als je een vuilniszak vult met lucht en vervolgens onder druk zet? En welk geluid maakt papier dat over een ruwe wand schuurt? ‘Het is geweldig om met stupide, nutteloze dingen bezig te zijn.’

  Modellenfabriek is van 12 maart t/m 26 april te zien in Expo Bart. Op zondagmiddag 26 april wordt een filmprogramma van Douwe Dijkstra getoond, door Johannes geselecteerd vanwege zijn verfrissende en speelse techniek.
 • Uitzonderlijk uniek | 12,5 jaar UNIT Academie

  Uitzonderlijk uniek | 12,5 jaar UNIT Academie

  9 febuari tot 25 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Ter ere van het 12.5 jarig jubileum van de Stichting UNIT Academie presenteert Museum Het Valkhof van 9 februari tot 24 mei de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’. Deze Nijmeegse academie is met recht ‘uitzonderlijk uniek' te noemen. Onder de organisaties voor beeldende kunst in ons land neemt zij een bijzondere positie in. Ze biedt (jong)volwassenen met autisme en/of aanverwante problematiek èn een bijzonder talent voor beeldende kunst of vormgeving een voorbereidende opleiding tot de kunstacademie of andere creatieve plekken. Veel succesvolle kunstenaars startten hier hun creatieve carrière. De combinatie van de zeer toegewijde kunstenaardocenten en de onmiskenbaar talentvolle deelnemers leidt tot indrukwekkende resultaten. Niet voor niets raakte kunstenares Marlene Dumas zeven jaar geleden betrokken bij de UNIT academie. Zij onderstreept het bijzondere talent van deze groep creatieven, waaronder geweldige schilders, fantastische (strip)tekenaars en animatiefilmmakers, bijzondere verhalenvertellers en knappe fotografen met een esthetisch oog. De tentoonstelling brengt maar liefst 30 (voormalig) UNIT deelnemers bij elkaar.

  Sinds de oprichting in 2007 heeft Stichting UNIT Academie ruimte geboden aan ruim 160 (jong)volwassenen met een talent en interesse voor kunst of vormgeving. De academie helpt deze kunstenaars in de dop op een geheel eigen manier de weg te vinden in hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling. Hierbij staat ieders individuele talent voorop. Via de taal van de kunst en onder persoonlijke begeleiding van professionele kunstenaars en vormgevers maken zij de stap naar regulier onderwijs, werk en daarmee een gestructureerd dagelijks leven. De speciale UNIT winkel biedt al sinds 2012 podium voor het beeldende werk, maar de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ in Museum Het Valkhof is voor het grote publiek een uitgelezen kans om kennis te maken met het talent van deze bijzonder creatieve groep.

  Het werk in ‘Uitzonderlijk uniek’ is divers. Professioneel schilderwerk, naast cryptische beelden, een greep uit duizend-en-een striptekeningen en surrealistische prenten. Met penseel, potlood, camera, of via beeldbewerking. Abstract of vol met emoties. Bovenal getuigt het werk van deze kunstenaars van opmerkzaamheid, interesse voor techniek, oog voor detail en een uitstekend visueel geheugen.

  Kunstenares Marlene Dumas, bekend om haar betekenisvolle en expressieve teken- en schilderkunst, draagt deze bijzondere kunstenaars een warm hart toe en ondersteunt het atelier van de UNIT Academie al sinds 2012. Met veel plezier zal zij de jubileum tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ feestelijk openen op 9 februari 2020 voor de exposanten en andere genodigden. Zowel de (oud)deelnemers van de UNIT Academie als Museum Het Valkhof zien dat als een grote eer.

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Experiments about art

  Experiments about art

  8 maart tot 29 maart
  POPOP
  Elzenstraat 4B, 6524 EV Nijmegen

  Vanaf 8 maart 2020 zal Radboud student Esma Betül Savaş een deel van haar master onderzoek on “behavioural science” bij Popop uitvoeren. Zich verhoudend tot de speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte werken van Ans van der Vleuten, Jonathan Stavleu en Inge Leuverink, zal deze experimentele expositie een spannend geheel vormen.

  Onderdeel van het onderzoek betreft het reeds bestaande kunstwerk van Doruk Kumkuoğlu and Sadettin Bilal Savaş. Dit werk, dat Temporal Perspectives heet, is een manier een weg te vinden om kunst te verbinden met de wetenschap.

  Tijdens de opening zondag 8 maart 14.00 uur, treden Ans van de Vleuten, Jonathan Stavleu en Inge Leuverink in het voetlicht.
  Tijdens de finissage op 29 maart 14.00 uur, zal Esma Betül Savaş haar onderzoeksresultaten presenteren.
 • Wesley Goatley | Chtonia

  Wesley Goatley | Chtonia

  21 maart
  Oddstream
  Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

  We gebruiken op steeds grotere schaal virtuele assistenten als Apple’s Siri, die voortaan standaard in onze laptops en telefoons zitten, en slimme speakers als Google Home. Ze wijzen de weg naar de pizzeria, plaatsen taken op onze to-do-lijstjes of zetten de thermostaat wat hoger. Waar zouden Siri en Amazon’s Alexa het over hebben als ze met elkaar in gesprek gaan?

  In de performancelezing Chtonia van Wesley Goatley hebben ze het niet over de locatie van de dichtstbijzijnde pizzeria, maar over veel duisterdere zaken. Terwijl ze hun verborgen geschiedenis beschrijven, laten de virtuele assistenten wat meer los over hun takenpakket en over de twijfelachtige ideologieën van hun makers.

  Het gesprek wordt begeleid door een audiovisuele performance van Wesley Goatley, die de artificiële en spookachtige stemmen van Siri en Alexa als basis gebruikt, en visuals van Sougwen. In haar werk staat de relatie tussen mens en computer centraal.

  De performance wordt gevolgd door een nagesprek met filosoof Lisa Doeland. De voertaal is Engels.

  Wesley Goatley (UK) is kunstenaar en onderzoeker op het gebied van digitale media. Zijn kunstpraktijk richt zich op de geschiedenis, politiek en esthetiek van data, machine learning en netwerktechnologieën.
  Lisa Doeland is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Als buitenpromovendus richt ze zich op de ontologie van afval.

  Zaterdag 21 maart, 20.30 uur
  Lindenberg, Ridderstraat 23 
  Kosten: €5,-
  Kaarten zijn te koop www.delindenberg.com
 • Galerie Marzee
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen
  12 jan tot 18 mrt
   
  Iris Bodemer - Past and Present - sieraden
  Rudolf Kocéa - Clowns - sieraden
  Anders Ljunberg - Distinctions - objecten en sieraden
  ADBK Nuremberg - Class Suska Mackert - Monotasking - sieraden en objecten

  Opening: zondag 12 januari, 16.00 uur
  Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 10.00-18.00 uur en zaterdag, 10.00-17.00 uur
 • Neus

  Neus

  IN TRANSIT

  the story about who we are is topic of ongoing debate. or rather of dialogue; one that is held between those who have come to awe and others who will find themselves pleasently troubled by the timely offering in which neus provides. founded in early 2019, neus serves as a missing link between institutions that are already firmly established within the art discourse as well as bold newcomers that need to be well underway. backed by young and innovative ideas about showcasing work and reaching out to a broader audience, neus aims at highlighting and introducing today’s most fragrant and noteworthy.

  neus’ facillity, a beautifully renovated bar turned into a fresh gallery space, is based in the midst of nijmegen’s city center. nicely situated in the east of the netherlands; neigbouring germany and its rurhgebied, full of galleries and museums. though at the same time still close enough to the randstad: the dutch conglomerate of larger cities – most notably amsterdam and rotterdam – that houses a broad range of fantastic cultural institutions as well.

  neus gallery annex art bar is at the heart of everything that neus as a collective, label and movement will come to do. tangible, socially inclusive and at times disruptive, the foundation will periodically put on show those which are today’s most exiting creative endeavours. that is, works in the fields of fine arts, fashion, design and music, by new and upcoming talent as well as renowned artists, both national and international.

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  7 en 8 Maart

  Marijke Teunissen, Judith Walboomers, Annelies Reijers en Marlous Arnold

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Maria Gruppelaar | er is opzet in het toeval

  Maria Gruppelaar | er is opzet in het toeval

  1 maart tot 5 april
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Maria Gruppelaar (Utrecht 1959) volgde de lerarenopleiding Textiele Werkvormen en Nederlands, werd moeder, kostwinner en verwezenlijkte pas later in haar leven haar droom: het volgen van een kunstacademie. Drie geleden kon zij haar studie aan de Kunstacademie Haarlem-Leiden met succes afronden. Zij woont en werkt in Den Haag/Scheveningen.
   
  Zij mag dan wel een laatbloeier zijn en zichzelf bescheiden opstellen, maar haar werk heeft een indrukwekkende monumentaliteit, ook al is het formaat bescheiden. Haar vroegere opleiding in de textiel komt haar goed van pas en loopt als een rode draad door de ontwerpen heen, wanneer je op haar manier van construeren en verbindingen let. Het resultaat is dan ook in zijn  eenvoud verbluffend.
   
  Het toeval: de Surrealisten met hun peinture-automatique (telefoonkrabbeltjes), het Amerikaanse Abstract Expressionisme, de Franse l’Art Informel, kunststromingen waarin geprobeerd werd de regels van het rationele te doorbreken en de eigen individuele inbreng zoveel mogelijk uit te schakelen. Niet nieuw dus, het gebruikmaken van toeval, maar in deze nieuwe eeuw alweer in onbruik om plaats te maken voor regels en rationele afspraken. Maar ooit schreef de bekende bioloog Dick Hillenius dat toeval niet bestaat, omdat er altijd grenzen en kaders zijn waarin het toeval plaats vindt. In de kunst betekent dat, dat de kunstenaar uiteindelijk de baas is. En dat is precies wat Maria Gruppelaar laat zien: zij is de baas.
   
  Gruppelaar lijkt het lak aan regels te hebben, maar zij opereert wel vanuit een startpunt: in bouwafvalcontainers gevonden gebruikte latjes gebruikt zij voor het raamwerk van haar werk. Dat raamwerk wordt al dan niet “bespijkerd” met karton, papier of textielafval en eventueel beschilderd. Het uiteindelijke werk lijkt een willekeurig bij toeval ontstane compositie en komt in eerste instantie weinig berekend over, maar schijn bedriegt. De grenzen zijn weliswaar aangegeven, zoals formaat, wijze van verbinding, de staat van de latjes, maar wat daarbinnen te zien is, zoals bij de beschildering van het gespannen vlak, is spontaan en niet berekend. Daar speelt het toeval een grote rol.
   
  De textiele of papieren opspanningen zijn binnen het door de kunstenaar bepaalde kader (het raamwerk van de latjes) vrijplaatsen voor het experimenteren met het schilderen. Dat kader kun je natuurlijk ook weglaten: op dit moment experimenteert zij ook met temperaverf die snel droogt op katoenpapier, dat sterk en zacht is.
   
  De tentoonstelling ‘Er is opzet in het toeval’ geeft een eerste uitgebreid overzicht van de sprankelende opzettelijke ‘toevalstreffers’ van Maria Gruppelaar.

  Opening: zondag 1 maart, 15.00 uur door de kunstenaar. Met boekpresentatie van de monografie 'Maria Gruppelaar, er is opzet in het toeval' (van spijk art books venlo 2020)
 • Nurzehra Ulukaya | No more pretty shadows

  Nurzehra Ulukaya | No more pretty shadows

  8 mrt tot 19 apr
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De eindigheid van het leven vormt een rode draad in het werk van Nurzehra Ulukaya; de dood, die we door het zien van een uitgedroogde bloem of een dode vogel langs de weg niet werkelijk lijken te ervaren. Ook is zij gefascineerd door de natuur, die uiteindelijk alles overleven en overgroeien zal. Met persoonlijke herinneringen en ervaringen als uitgangspunt zoekt Nurzehra - met een onschuldige blik- naar poëtische beelden die deel zijn van ons collectieve bewustzijn.

  Opening: 8 maart, 15.00 uur
  Artist Talk, gesprek met kunstenaar en publiek: 29 maart, 15.00 uur
  Finissage met Gerard Koek, beeldend kunstenaar: 19 april, 15.00 uur

  Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur, en op afspraak
 • Godfried Beumers | Verhalen in de smederij

  Godfried Beumers | Verhalen in de smederij

  13 maart
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Dwaas, een solo in vier monologen met tekst en beeld

  Ruim een jaar geleden begon mijn zoektocht naar een manier om te vertellen over een favoriete katholieke heilige uit mijn jeugd: Franciscus van Assisi. Je weet wel, die graatmagere man die preekte voor de vogels, de man ook van Wereldddierendag.

  Maar de meeste boeken die ik las, een forse stapel, irriteerden mij, want ik zag het leven van een fondantkleurig en suikerzoet  mens - of eerlijker gezegd geen mens, maar een invuloefening van katholieke heiligverklaring.

  Ik zocht naar een geheel andere benadering, een absoluut ander verhaal over 'anders zijn'. Niet de zoveelste mierzoete hagiografie, maar een dwaze vertelling over het ongerijmde, uitzonderlijke en vaak onbegrijpelijke karakter van een jonge man die radicale keuzen maakt. Niet om de mens Franciscus 'dichterbij te brengen', maar om de begrippen dwaasheid en uitzonderlijkheid te onderzoeken.

  Ik koos ervoor om Francesco zelf niet op te voeren. Eigenlijk ging het mij niet eens zozeer over zijn persoonlijke kijk op wie hij nou in werkelijkheid was. Ik wilde anderen over hem laten praten. Mensen die weliswaar spreken over hem, maar die daarbij vooral praten over zichzelf. En ik wilde dus die dwaasheid onderzoeken.

  Nu ben ik gek op de Italiaanse Commedia del' Arte met haar dwaze en hartverwarmende personages. Als ik nou eens een aantal figuren uit deze komedievorm zou lenen en hen zou laten vertellen over die vreemde jongeling uit Assisi? Dan zou ik in elk geval ver uit de buurt van naar wierook ruikende heiligheid kunnen blijven.

  In die forse stapel boeken die ik bestudeerde vond ik genoeg ongerijmdheden om aan de slag te kunnen. Francesco di Assisi wilde God's eigen dwaas op aarde zijn. Wat zou er gebeuren als ik een denkbeeldige clownsneus op zou zetten en met het oog van een nar naar zijn leven zou kijken? Vroomheid en heiligheid passen mij niet.

  Dwaasheid wel!

  inloop: 20.00 uur, met koffie/thee
  begin voorstelling: 20.30 uur
  einde voorstelling: 21.45 uur, gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten onder het genot van een glas

  entree is €12,50, inclusief drankje.
  Reserveren in verband met beperkt aantal zitplaatsen is dringend gewenst: galeriedenatris@outlook.com 
 • Under Construction | Anne Wenzel

  Under Construction | Anne Wenzel

  23 januari t/m 21 juni 2020

  Op 23 januari verwelkomt Museum Het Valkhof kunstenaar Anne Wenzel (Schüttorf, 1972) met haar uitdagende keramieken installatie ‘Under Construction’. De in Rotterdam wonende en werkende beeldhouwer biedt hierin het podium aan de klassieke vrouwenbuste en beeldt deze af op een manier die in de geschiedenis veelal is nagelaten. Van een afstand ogen Wenzels vrouwen gesloten, sterk en ‘beeldschoon’ op een klassieke manier. Maar wie ze nader bekijkt ontdekt hun schaduwkant: beschadigd door hebzucht, macht en geweld. 
  Met een collectie die 5000 jaar geschiedenis omvat, weet Museum Het Valkhof wel raad met Wenzels verwijzingen naar de klassieken. Het vormt dan ook een meer dan gepast decor voor deze installatie op de trappen van zijn entree.

  De balans van opbouw en afbraak
  Wenzel werkt sinds 2000 aan een oeuvre van hoofdzakelijk keramieken beelden en installaties. Ze haalt haar inspiratie veelal uit de (kunst)geschiedenis en hecht belang aan politieke thema’s zoals oorlog en feminisme. Maar bovenal is haar werk een zoektocht naar balans en evenwicht. Wenzel gaat ervan uit dat alles in het leven een keerzijde heeft en niks honderd procent ‘goed’ is. Er is altijd een donkere of minder plezierige kant, die uiteindelijk weer ruimte vrijmaakt voor een nieuw begin, aldus de kunstenaar. Haar installaties laten dan ook vaak de dunne scheidslijn tussen opbouw en afbraak zien.


  Gekwetst maar strijdlustig
  ‘Under Construction’ is een collectie van zorgvuldig en prachtig geboetseerde vrouwenbusten met een bijna opaalachtige huid, die wordt veroorzaakt door de glinstering van het glazuur. Wenzels vrouwen zijn in de kracht van hun leven. Ze ogen levendig en mooi, maar bovenal sterk. Tegelijkertijd is er sprake van verval en afbraak. De aanzichten van de borstpartijen zijn bekrast en ingekerfd, alsof de busten met veel pijn uit de geschiedenis zijn opgediept. Nadere beschouwing laat krachtige teksten zien zoals ‘Fuck Your Morals’ en ‘Resist’. De meeste van deze teksten hebben een brede betekenis, vaak met politieke connotatie. Sommige, zoals ‘I am my own prophet’ lijken bovendien ook een zekere privé of persoonlijke betekenis te hebben. Wenzels installatie neemt een duidelijke ruimte in. Alsof haar keramieken busten en aan pilaren refererende elementen niet genoeg te zeggen hebben, gaat de beeldhouwer ze te lijf met verfbommen en Super Soakers. Ondanks ‘de beschadigingen’ en het gekwetste aanzicht stralen Wenzels vrouwenportretten samen eenheid en kracht uit. Haar beelden zijn een ode aan de rechten opeisende vrouw in een strijd die nog altijd ‘Under Construction’ is.

 • Asiel voor Gekwetste Mensen

  Asiel voor Gekwetste Mensen

  13 maart
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  Een show van JAM van der AA waarin grenzen van spel verkend worden.

  Asiel voor Gekwetste Mensen is in de eerste plaats een onderzoek naar kunst die gaat over het ervaren. We kijken niet naar schilderijen of sculpturen. We kijken naar elkaar.
  Het is een show waarin de grenzen van spel verkend worden. Wat is echt en wat is serieus? Wat is grappig? En wat is ernst? Valt er iets te winnen? Of gaat het winnen ten koste van een Ander?

  Een schuiloord waar er voor iedereen troost geboden wordt. Iedereen heeft wel ergens een kwetsuur opgelopen.
  Zo niet? Dan kan dat hier altijd nog!

  Entree: gratis
  Deur open: 20.10-20.30 uur
  Mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland
 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  Maarten Nico

  Kaspar de Jong

  Mees van Rijckevorsel

  Hans van Haalen

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 • Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

  Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

  12 mrt tot 26 apr
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Wat gebeurt er als…? Dat is de vraag die ten grondslag ligt aan ieder werk van Johannes Langkamp (Laer, Duitsland 1985). De afgelopen maanden maakte hij elke week één model: een ruimtelijke schets, die hem de mogelijkheid geeft om zonder concessies te experimenteren. ‘Het kleine formaat van deze modellen laat uitproberen en falen toe. Werkt het niet? Door naar het volgende. Ook de mislukkingen dragen bij aan nieuwe, betere ideeën.’ Gedreven door nieuwsgierigheid zoekt hij de grenzen van het voorstellingsvermogen op.

  Hij buigt het platte vlak om naar ruimtelijk en zet stilstaande voorwerpen in beweging. Johannes maakte eerder veel video’s, die terugblikkend in essentie over het onderzoeken van waarneming gingen. ‘Ik realiseerde me dat ik film eigenlijk te plat en digitaal vind; ik wil iets kunnen aanraken of ruiken.’ En dus verlegde hij zijn focus meer naar het materiaal zelf, waarbij juist kleinschalig onderzoek de meest onverwachte vondsten oplevert. Soms worden die in groot formaat uitgevoerd. ‘Maar ook de kleintjes hebben bestaansrecht als autonoom werk. Dat laat ik nu voor het eerst zo radicaal zien.’

  Terwijl zijn grote installaties om meer voorbereiding en samenwerking met derden vragen, geeft het kleine werk een persoonlijkere inkijk in zijn gedachtegang en zienswijze. ‘Ze komen echt van mijn hand, gemaakt aan mijn tafel.’ Johannes toont de modellen van de afgelopen maanden bij Expo Bart, waar hij in de weekenden verder experimenteert en onder andere aan een ruimtelijke installatie gaat werken. Hij communiceert zijn ontdekkingen direct aan het publiek, dat deelgenoot wordt van het proces én van Johannes’ verwondering. Want wat als je een in de verf gedoopte verfroller op een schroeftol bevestigt en hem aanzet in de ruimte? Of wat als je een vuilniszak vult met lucht en vervolgens onder druk zet? En welk geluid maakt papier dat over een ruwe wand schuurt? ‘Het is geweldig om met stupide, nutteloze dingen bezig te zijn.’

  Modellenfabriek is van 12 maart t/m 26 april te zien in Expo Bart. Op zondagmiddag 26 april wordt een filmprogramma van Douwe Dijkstra getoond, door Johannes geselecteerd vanwege zijn verfrissende en speelse techniek.
 • Uitzonderlijk uniek | 12,5 jaar UNIT Academie

  Uitzonderlijk uniek | 12,5 jaar UNIT Academie

  9 febuari tot 25 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Ter ere van het 12.5 jarig jubileum van de Stichting UNIT Academie presenteert Museum Het Valkhof van 9 februari tot 24 mei de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’. Deze Nijmeegse academie is met recht ‘uitzonderlijk uniek' te noemen. Onder de organisaties voor beeldende kunst in ons land neemt zij een bijzondere positie in. Ze biedt (jong)volwassenen met autisme en/of aanverwante problematiek èn een bijzonder talent voor beeldende kunst of vormgeving een voorbereidende opleiding tot de kunstacademie of andere creatieve plekken. Veel succesvolle kunstenaars startten hier hun creatieve carrière. De combinatie van de zeer toegewijde kunstenaardocenten en de onmiskenbaar talentvolle deelnemers leidt tot indrukwekkende resultaten. Niet voor niets raakte kunstenares Marlene Dumas zeven jaar geleden betrokken bij de UNIT academie. Zij onderstreept het bijzondere talent van deze groep creatieven, waaronder geweldige schilders, fantastische (strip)tekenaars en animatiefilmmakers, bijzondere verhalenvertellers en knappe fotografen met een esthetisch oog. De tentoonstelling brengt maar liefst 30 (voormalig) UNIT deelnemers bij elkaar.

  Sinds de oprichting in 2007 heeft Stichting UNIT Academie ruimte geboden aan ruim 160 (jong)volwassenen met een talent en interesse voor kunst of vormgeving. De academie helpt deze kunstenaars in de dop op een geheel eigen manier de weg te vinden in hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling. Hierbij staat ieders individuele talent voorop. Via de taal van de kunst en onder persoonlijke begeleiding van professionele kunstenaars en vormgevers maken zij de stap naar regulier onderwijs, werk en daarmee een gestructureerd dagelijks leven. De speciale UNIT winkel biedt al sinds 2012 podium voor het beeldende werk, maar de tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ in Museum Het Valkhof is voor het grote publiek een uitgelezen kans om kennis te maken met het talent van deze bijzonder creatieve groep.

  Het werk in ‘Uitzonderlijk uniek’ is divers. Professioneel schilderwerk, naast cryptische beelden, een greep uit duizend-en-een striptekeningen en surrealistische prenten. Met penseel, potlood, camera, of via beeldbewerking. Abstract of vol met emoties. Bovenal getuigt het werk van deze kunstenaars van opmerkzaamheid, interesse voor techniek, oog voor detail en een uitstekend visueel geheugen.

  Kunstenares Marlene Dumas, bekend om haar betekenisvolle en expressieve teken- en schilderkunst, draagt deze bijzondere kunstenaars een warm hart toe en ondersteunt het atelier van de UNIT Academie al sinds 2012. Met veel plezier zal zij de jubileum tentoonstelling ‘Uitzonderlijk uniek’ feestelijk openen op 9 februari 2020 voor de exposanten en andere genodigden. Zowel de (oud)deelnemers van de UNIT Academie als Museum Het Valkhof zien dat als een grote eer.