Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Expoplu Experiment: Audrey Large & Joeri Woudstra

   

  Expoplu Experiment: Audrey Large & Joeri Woudstra

  10 jul tot 9 aug
  Expoplu
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  Expoplu Experiment is een duo-expositie met twee jonge talenten die de expositieruimte van Expoplu in een korte werkperiode omtoveren tot een sprankelend en levendig atelier. Een experiment waarin ontmoeting, samenwerking en uitwisseling van elkaars materiaal en werkwijze centraal staan. Vanwege het onvermogen om elkaar fysiek te ontmoeten door COVID-19 zijn kunstenaars Joeri Woudstra en Audrey Large de dialoog aangegaan in een digitale omgeving. Voor deze vijfde editie van Expoplu Experiment krijgen Woudstra en Large de vrije hand om (gezamenlijk) nieuw werk te maken binnen de muren van een fysieke tentoonstellingsruimte, en binnen een digitale versie van Expoplu.
 • 60+1 Portretsessies

  60+1 Portretsessies

  18 aug tot en met 23 aug
  Popop
  Elzenstraat 4b, Nijmegen


   

  Ik wil wel weer eens wat portretten maken dacht Diederik Grootjans en hij plaatste op 4 maart een oproep op facebook: 'Beste collega-kunstenaar, ik maak een portret van jou, jij van mij en daarna ruilen we de werken'.

  Vier maanden later zijn er meer dan zestig portretsessies geweest en er is gewerkt met allerlei materialen: acryl, olieverf, potlood, houtskool, pastel, aquarel, klei, foto, lood, leer, de pen, de naaimachine en er is zelfs een lied!

  De resultaten van de portretsessies (live, via foto of skype) worden getoond bij POPOP. 120 portretten; 60 portretten van alle makers door Diederik en 60 portretten van Diederik door alle makers.

  Dinsdag t/m vrijdag 19.00 - 22.00
  Zaterdag en zondag 13.00 - 17.00

 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently presenting works by:

  Martin  Lukáč

  Maarten Nico

  Jean-Philippe Paumier

  Arash Fakhim

  Roel van der Linden

   

  Open Thursday - Sunday 10-6pm

 • Neus - Harry Maberly & Bart Eysink Smeets

  Harry Maberly & Bart Eysink Smeets

  10 jul tot 8 aug
  Neus
  Tweede Walstraat 106, 6511 LW Nijmegen

  Finally, NEUS opens again!

  A new exhibition by Harry Maberly and Bart Eysink Smeets opens the 10th of July at NEUS in Nijmegen. The exhibition features Maberly‘s ‘waiting room‘ and Eysink Smeet’s sculptures ‘A.A.D.' and ‘chair’. The exhibition will be on display until the 8th of August 2020.

  Harry Maberly is an artist based in Glasgow, Scotland. ‘The Waiting Room‘ shown at NEUS is exactly what it says it is. The visitors of the exhibitions are invited to wait for free. ‘The Waiting Room‘ was made for the first time for Maberly‘s solo show at the end of his residency at The Number Shop Gallery & Studios in Edinburgh in November 2017.

  Bart Eysink Smeets is fascinated with the fake. He investigates the clash that occurs when we use fake items, which lack all personality, to add character to our lives. ‘A.A.D.‘ stands for Artificial Atmosphere Design and is an attempt to build the perfect friend; someone who always smiles and listens without all the inconveniences that a real person brings along. Eysink Smeets lives and works in Amsterdam.

  NEUS is open every saturday from 13.00 till 18.00. If you want to come any other day, you can make a reservation by e-mail to neusnijmegen@gmail.com two days in advance.
   
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  25 en 26 juli

  Anna Müller en Nelly van Antwerpen

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • RUIS - Rel Sell – dé speculatieve (thuis)winkel van Eef Veldkamp

  Rel Sell – dé speculatieve (thuis)winkel van Eef Veldkamp

  25 jun tot 26 jul
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Startpagina - Rel Sell - RelSell.nl - Koop alle ORIGINELE TV-producten GRATIS VERZENDING. 30 dagen Rel Sell Geld-terug-garantie!

  Opzoek naar een oplossingen voor problemen die niet echt problemen zijn? Kom dan langs bij Rel Sell, een vermomde tentoonstelling in de vorm van een tijdelijke winkel met artistieke gebruiksobjecten die huisvest binnen de muren van RUIS.

  De in Nijmegen geboren kunstenaar Eef Veldkamp ontwikkelde de afgelopen maanden een aantal kunstobjecten die juist in deze huidige tijd vol maatregelen rondom het Coronavirus van toepassing lijken te zijn. Zoals een zakje Malieveld graszaad om een eenpersoons protestvlak in je eigen achtertuin te kunnen zaaien of de ik-spreek-gebrarentaal button. Samen met een aantal collega-kunstenaars reageert hij op de huidige crisis door het maken van gebruiksobjecten die specifiek in deze omstandigheden van nut zijn. Door gebruik te maken van een parodie op het winkel-format Tel Sell, wordt een vorm toegeëigend als artistiek medium die in de huidige tijd minder verdacht is dan bijvoorbeeld de expositieruimte.

  Zo vangt Veldkamp de meest bekende vormen van interactie tussen publiek en (commerciële) winkels, zoals televisiereclame, folders of kortingsacties en buit deze vervolgens uit voor artistieke doeleinden die niet alleen binnen RUIS, maar overal in Nijmegen op zullen duiken.
 • Expo Bart - Alledaags Avontuur | Niels Duffhues

  Alledaags Avontuur | Niels Duffhues

  11 jul tot 30 aug
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Je zou het bijna vergeten: de huidige invulling van het Honigcomplex, waar ook Expo Bart is gevestigd, is tijdelijk. Eind 2021 wordt plaatsgemaakt voor de bouw van woningen. Maar tot die tijd blijft het terrein de creatieve hotspot van Nijmegen. Deze zomer verbeeldt Niels Duffhues de situatie zoals hij die aantreft in een poëtisch filmdocument tijdens een werkperiode bij Expo Bart.

  Met zijn filmcamera gaat hij de aankomende zomermaanden op expeditie in en om het complex. Vooruitblikkend oppert hij: ‘Stel: de nieuwbouwplannen zijn niet doorgegaan, maar iedereen is vertrokken. Dat zou passen bij de geschiedenis van de plek, die sinds de Romeinse tijd verschillende rollen heeft gehad en daarna steeds weer werd verlaten.’ Op het lege terrein in verval zou niets gebeuren. En tóch zal er actie zijn. Spelen er kinderen? Wonen er zwervers, of katten?

  In de expositieruimte, zijn tijdelijke studio, transformeert hij alledaagse beelden tot een nieuwe, fictionele realiteit. Te midden van een solo-expositie met bestaand werk presenteert Niels aan het eind van zijn werkperiode bij Expo Bart het (tussen)resultaat van zijn verkenningen als een multidisciplinaire totaalbeleving.

  Niels Duffhues - Alledaags Avontuur is van 11 juli t/m 30 augustus ieder weekend van 12.00-17.00 uur te bezoeken. Vanaf 26 juli is Niels iedere zondag zelf aanwezig om ter plekke te werken en publiek te ontvangen. Het laatste weekend geeft hij een aantal cineconcerten (audiovisuele live concerten met film en muziek). Houd onze website en social media in de gaten voor meer info!
 • Annelies Planteijdt, Piet Dieleman, Karola Torkos en Annamaria Leiste

  Annelies Planteijdt, Piet Dieleman, Karola Torkos en Annamaria Leiste

  22 mrt tot 31 jul
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Vanaf 22 maart zijn er weer vier nieuwe tentoonstellingen te zien bij Galerie Marzee:
  Annelies Planteijdt (sieraden),
  Piet Dieleman (schilderijen),
  Karola Torkos (sieraden),
  Annamaria Leiste (sieraden)
   
  De tentoonstellingen zijn verlengd tot vrijdag 31 juli. 
  Foto: Annamaria Leiste, Behütet (Beschermd), 2019, broches 
 • Vanaf de straat 2020

  Vanaf de straat 2020

  20 apr tot 31 aug
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Galerie de Natris is tot en met augustus 2020 gesloten.
  Vanaf 20 april tot en met 30 augustus zal om de twee weken een ander kunstwerk te zien zijn, één kunstwerk in de galerieruimte vanaf de straat te zien.

  Bart Drost en Henriëtta van de Westelaken zullen elkaar met oud en nieuw werk afwisselen. Het spits is afgebeten door Henriëtta van de Westelaken met 'Venus' gevoelige snaar', een werk uit 2004. Te zien tot en met zondag 3 mei.

  Als alles goed gaat gaat op 13 september 2020 het nieuwe seizoen van start met een expositie van nieuw werk van Cornelia Bruinewoud.
 • Brieven aan Nijmegen

  Brieven aan Nijmegen

  4 mei tot 31 aug
  Expoplu
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  ‘Beste Nijmegenaar,

  Hoe gaat het met je? Hou je het een beetje vol met al die maatregelen? En spreek je nog genoeg mensen, nu we allemaal afstand van elkaar moeten houden?’

  Expoplu is nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. Daarbij zoeken ze altijd naar een zekere veelstemmigheid. Maar waar vind je al die verschillende stemmen als je zoveel mogelijk binnen moet blijven?

  Daarom is deze brief voor jou! Wie ben jij? Wat leeft er bij jou? Hoe ga je om met deze lastige tijden? Wat mis je en wat geeft je hoop? Lees de brief op www.expoplu.nl, en schrijf terug naar brievenaannijmegen@expoplu.nl. 
 • Geel als citroen, rood als tomaat | Ineke Hans & Erik Mattijssen

  Geel als citroen, rood als tomaat | Ineke Hans & Erik Mattijssen

  18 jun tot 13 sep
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Met Geel als citroen, rood als tomaat presenteert Museum Het Valkhof een tweede tentoonstelling in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee kunstenaars als een balancing duality voor het voetlicht worden gebracht. Lag in 2019 de focus op de verbinding tussen jong en oud, in 2020 ligt deze op de verstrengeling van kunst en design. In deze kleurrijke tentoonstelling worden de Gelderse meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk. Het verrassende, zinnenprikkelende resultaat van deze twee aan elkaar gewaagde grootheden is van 21 juni t/m 13 september te bewonderen.

  Ontwerp zonder ‘opsmuk’
  Met Gelderse én internationale roots (ArtEZ Arnhem en Royal College of Art London) specialiseert de deels in Berlijn wonende en werkende Ineke Hans (1966) zich in product- en meubel design. Ze laat zich voor haar gebruiksobjecten inspireren door zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken, alsook het boerenverstand, materialen, folklore en het menselijke gedrag. Functionaliteit en nuchterheid staan bij Hans hoog in het vaandel. Een product moet toegankelijk zijn, maar tegelijkertijd bijzonder. Hans is een overduidelijk Nederlandse ontwerpster die vanuit een maatschappelijk bewust perspectief duurzaam ontwerpt en daarin de sociale veranderingen en ontwikkelingen van onze maatschappij meeneemt en bevraagt. Dat ziet ze als een proces van creatief denken en puzzelen tot het klopt. Het resultaat: een oeuvre aan producten ‘zonder opsmuk’ en prijswinnende ontwerpen.

  Proustiaanse stillevens
  De interesse van Erik Mattijssen (1957) ligt net als die van Hans bij object en interieur. De kunstenaar verbindt zijn voorkeur voor specifieke kleuren aan zijn liefde voor de typografie en productreclame uit de vooroorlogse jaren. Mattijssen weet op een bijna Proustiaanse wijze persoonlijke herinneringen in beeld te brengen die refereren aan ons collectieve geheugen. Uit zijn werk spreekt een zekere melancholie, soms een vleug van nostalgie. Je wordt erin meegevoerd naar plekken die je vaag bekend voorkomen, een slaap- of huiskamer, een keuken, een winkel met een rijkdom aan voedselwaren die niet langer op de markt lijken te zijn. Zijn minutieuze aandacht voor detail verleidt de kijker tot steeds opnieuw ontdekken; een kat die onder een sprei slaapt, een rolletje naaigaren, een puntenslijper.

  De verstrengeling van kunst en design
  In Geel als citroen, rood als tomaat verkennen Ineke Hans en Erik Mattijssen elkaars werk en reageren op elkaar. Ze vullen elkaar aan, versterken, bevragen of becommentariëren elkaar. Soms is de intuïtie leidend, soms de vorm of de inhoud. Vaker is het de verwantschap in de grote liefde voor het object, voor elkaars verzamelingen die niets en ook alles met elkaar gemeen hebben. Verzamelingen van bijzondere voorwerpen met opmerkelijke functies, of van objecten met herinneringen aan lang vervlogen tijden. Hans en Mattijssen maken een tentoonstelling vol prachtige combinaties en onverwachte koppelingen, die nu en dan schuren, maar vaker in elkaar op te lijken gaan. Steeds opnieuw zijn kleur, vorm en betekenis vrolijk verbindende elementen. Een bezoek aan Geel als citroen, rood als tomaat is als een zintuigenprikkelend avontuur.

  Museum Het Valkhof is vanaf 21 juni weer geopend. Tickets boeken kan binnenkort online. 

   

 • De Nieuwe Gang - Jelke Reems | AiR presentatie

  Jelke Reems | AiR presentatie

  5 jul tot 31 aug
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De thema's ontheming, mens en ruimte vormen de rode draad in het werk van de AiR gast Jelke Reems. In - vaak ter plekke ontwikkelde - ruimtelijke werken onderzoekt zij de mens en zijn bestaan. 

  De Nieuwe Gang bood Jelke een tijdelijk thuis met onze buitenruimte als atelier. Op 5 juli, 15.00 uur presenteert Jelke ons wat haar verblijf haar bracht. In juli en augustus te zien van zonsopkomst tot zonsondergang!
 • Zomerexpositie en 17 jaar 'Zeven Zomers'

  Zomerexpositie en 17 jaar 'Zeven Zomers'

  1 jul tot 16 aug
  Galerie Zeven Zomers
  Marikenstraat 50, 6511 PX Nijmegen

  De zomerexpositie van galerie Zeven Zomers wordt feestelijk geopend op zondag 5 juli, van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze expositie toont Wilfried Grootens zijn glaskunst objecten. U vindt bij ons natural art van Rob Plattel, papierkunst van Annelies Reijers, abstracte olieverfschilderijen van Eelko van Iersel, bronzen sculpturen van o.a. Erik Kierkels, Rieke van der Stoep, Anke Birnie, Marcel Joosen, Rose van den Hurk, Harry de Leeuw, Peter Jansen (1956-2011) en Gerard Neijenhuis. U bent van harte welkom!

  17 jaar ‘Zeven Zomers’
  Op zondag 5 juli viert de galerie haar 17 jarig bestaan. In 2003 begon kunstenaar Eelko van Iersel zijn nomadische galerie vanuit de liefde voor beeldende kunst en zijn ambitie om kunst bij elkaar te brengen, zodat er synergie ontstaat. Daarbij is de som van de samengestelde expositie groter dan ieder kunstwerk solitair. In de loop van de jaren is zijn concept uitgegroeid tot een van de grootste galeries van Nijmegen, die bekend staat om haar kwaliteit en vakmanschap.

  Betoverende glaskunst
  De boeiende werken van de Duitse kunstenaar Wilfried Grootens (1954) vloeiden voort uit een reeks experimenten met schilder- en bindmiddelen die hij aan verf toevoegde. Sinds 2010 bestaan zijn werken meestal uit 26 of 36 tot kubus geplakte, rondom geslepen en gepolijste doorzichtige floatglasplaten. De afzonderlijke glasplaten beschildert hij zo dat na het polijsten een uiterst transparante, geometrische ruimte ontstaat, waarin een driedimensionaal object lijkt te zweven. De schijnbaar zwevende, uit lineaire penseelstreken opgebouwde vormen en hun visuele verkenning zorgen voor verrassende vormvariaties. De toeschouwer ontdekt steeds nieuwe perspectieven in het object.
 • Chambre d'amis

   

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Expoplu Experiment: Audrey Large & Joeri Woudstra

   

  Expoplu Experiment: Audrey Large & Joeri Woudstra

  10 jul tot 9 aug
  Expoplu
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  Expoplu Experiment is een duo-expositie met twee jonge talenten die de expositieruimte van Expoplu in een korte werkperiode omtoveren tot een sprankelend en levendig atelier. Een experiment waarin ontmoeting, samenwerking en uitwisseling van elkaars materiaal en werkwijze centraal staan. Vanwege het onvermogen om elkaar fysiek te ontmoeten door COVID-19 zijn kunstenaars Joeri Woudstra en Audrey Large de dialoog aangegaan in een digitale omgeving. Voor deze vijfde editie van Expoplu Experiment krijgen Woudstra en Large de vrije hand om (gezamenlijk) nieuw werk te maken binnen de muren van een fysieke tentoonstellingsruimte, en binnen een digitale versie van Expoplu.
 • 60+1 Portretsessies

  60+1 Portretsessies

  18 aug tot en met 23 aug
  Popop
  Elzenstraat 4b, Nijmegen


   

  Ik wil wel weer eens wat portretten maken dacht Diederik Grootjans en hij plaatste op 4 maart een oproep op facebook: 'Beste collega-kunstenaar, ik maak een portret van jou, jij van mij en daarna ruilen we de werken'.

  Vier maanden later zijn er meer dan zestig portretsessies geweest en er is gewerkt met allerlei materialen: acryl, olieverf, potlood, houtskool, pastel, aquarel, klei, foto, lood, leer, de pen, de naaimachine en er is zelfs een lied!

  De resultaten van de portretsessies (live, via foto of skype) worden getoond bij POPOP. 120 portretten; 60 portretten van alle makers door Diederik en 60 portretten van Diederik door alle makers.

  Dinsdag t/m vrijdag 19.00 - 22.00
  Zaterdag en zondag 13.00 - 17.00

 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently presenting works by:

  Martin  Lukáč

  Maarten Nico

  Jean-Philippe Paumier

  Arash Fakhim

  Roel van der Linden

   

  Open Thursday - Sunday 10-6pm

 • Neus - Harry Maberly & Bart Eysink Smeets

  Harry Maberly & Bart Eysink Smeets

  10 jul tot 8 aug
  Neus
  Tweede Walstraat 106, 6511 LW Nijmegen

  Finally, NEUS opens again!

  A new exhibition by Harry Maberly and Bart Eysink Smeets opens the 10th of July at NEUS in Nijmegen. The exhibition features Maberly‘s ‘waiting room‘ and Eysink Smeet’s sculptures ‘A.A.D.' and ‘chair’. The exhibition will be on display until the 8th of August 2020.

  Harry Maberly is an artist based in Glasgow, Scotland. ‘The Waiting Room‘ shown at NEUS is exactly what it says it is. The visitors of the exhibitions are invited to wait for free. ‘The Waiting Room‘ was made for the first time for Maberly‘s solo show at the end of his residency at The Number Shop Gallery & Studios in Edinburgh in November 2017.

  Bart Eysink Smeets is fascinated with the fake. He investigates the clash that occurs when we use fake items, which lack all personality, to add character to our lives. ‘A.A.D.‘ stands for Artificial Atmosphere Design and is an attempt to build the perfect friend; someone who always smiles and listens without all the inconveniences that a real person brings along. Eysink Smeets lives and works in Amsterdam.

  NEUS is open every saturday from 13.00 till 18.00. If you want to come any other day, you can make a reservation by e-mail to neusnijmegen@gmail.com two days in advance.
   
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  25 en 26 juli

  Anna Müller en Nelly van Antwerpen

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • RUIS - Rel Sell – dé speculatieve (thuis)winkel van Eef Veldkamp

  Rel Sell – dé speculatieve (thuis)winkel van Eef Veldkamp

  25 jun tot 26 jul
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Startpagina - Rel Sell - RelSell.nl - Koop alle ORIGINELE TV-producten GRATIS VERZENDING. 30 dagen Rel Sell Geld-terug-garantie!

  Opzoek naar een oplossingen voor problemen die niet echt problemen zijn? Kom dan langs bij Rel Sell, een vermomde tentoonstelling in de vorm van een tijdelijke winkel met artistieke gebruiksobjecten die huisvest binnen de muren van RUIS.

  De in Nijmegen geboren kunstenaar Eef Veldkamp ontwikkelde de afgelopen maanden een aantal kunstobjecten die juist in deze huidige tijd vol maatregelen rondom het Coronavirus van toepassing lijken te zijn. Zoals een zakje Malieveld graszaad om een eenpersoons protestvlak in je eigen achtertuin te kunnen zaaien of de ik-spreek-gebrarentaal button. Samen met een aantal collega-kunstenaars reageert hij op de huidige crisis door het maken van gebruiksobjecten die specifiek in deze omstandigheden van nut zijn. Door gebruik te maken van een parodie op het winkel-format Tel Sell, wordt een vorm toegeëigend als artistiek medium die in de huidige tijd minder verdacht is dan bijvoorbeeld de expositieruimte.

  Zo vangt Veldkamp de meest bekende vormen van interactie tussen publiek en (commerciële) winkels, zoals televisiereclame, folders of kortingsacties en buit deze vervolgens uit voor artistieke doeleinden die niet alleen binnen RUIS, maar overal in Nijmegen op zullen duiken.
 • Expo Bart - Alledaags Avontuur | Niels Duffhues

  Alledaags Avontuur | Niels Duffhues

  11 jul tot 30 aug
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Je zou het bijna vergeten: de huidige invulling van het Honigcomplex, waar ook Expo Bart is gevestigd, is tijdelijk. Eind 2021 wordt plaatsgemaakt voor de bouw van woningen. Maar tot die tijd blijft het terrein de creatieve hotspot van Nijmegen. Deze zomer verbeeldt Niels Duffhues de situatie zoals hij die aantreft in een poëtisch filmdocument tijdens een werkperiode bij Expo Bart.

  Met zijn filmcamera gaat hij de aankomende zomermaanden op expeditie in en om het complex. Vooruitblikkend oppert hij: ‘Stel: de nieuwbouwplannen zijn niet doorgegaan, maar iedereen is vertrokken. Dat zou passen bij de geschiedenis van de plek, die sinds de Romeinse tijd verschillende rollen heeft gehad en daarna steeds weer werd verlaten.’ Op het lege terrein in verval zou niets gebeuren. En tóch zal er actie zijn. Spelen er kinderen? Wonen er zwervers, of katten?

  In de expositieruimte, zijn tijdelijke studio, transformeert hij alledaagse beelden tot een nieuwe, fictionele realiteit. Te midden van een solo-expositie met bestaand werk presenteert Niels aan het eind van zijn werkperiode bij Expo Bart het (tussen)resultaat van zijn verkenningen als een multidisciplinaire totaalbeleving.

  Niels Duffhues - Alledaags Avontuur is van 11 juli t/m 30 augustus ieder weekend van 12.00-17.00 uur te bezoeken. Vanaf 26 juli is Niels iedere zondag zelf aanwezig om ter plekke te werken en publiek te ontvangen. Het laatste weekend geeft hij een aantal cineconcerten (audiovisuele live concerten met film en muziek). Houd onze website en social media in de gaten voor meer info!
 • Annelies Planteijdt, Piet Dieleman, Karola Torkos en Annamaria Leiste

  Annelies Planteijdt, Piet Dieleman, Karola Torkos en Annamaria Leiste

  22 mrt tot 31 jul
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Vanaf 22 maart zijn er weer vier nieuwe tentoonstellingen te zien bij Galerie Marzee:
  Annelies Planteijdt (sieraden),
  Piet Dieleman (schilderijen),
  Karola Torkos (sieraden),
  Annamaria Leiste (sieraden)
   
  De tentoonstellingen zijn verlengd tot vrijdag 31 juli. 
  Foto: Annamaria Leiste, Behütet (Beschermd), 2019, broches 
 • Vanaf de straat 2020

  Vanaf de straat 2020

  20 apr tot 31 aug
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Galerie de Natris is tot en met augustus 2020 gesloten.
  Vanaf 20 april tot en met 30 augustus zal om de twee weken een ander kunstwerk te zien zijn, één kunstwerk in de galerieruimte vanaf de straat te zien.

  Bart Drost en Henriëtta van de Westelaken zullen elkaar met oud en nieuw werk afwisselen. Het spits is afgebeten door Henriëtta van de Westelaken met 'Venus' gevoelige snaar', een werk uit 2004. Te zien tot en met zondag 3 mei.

  Als alles goed gaat gaat op 13 september 2020 het nieuwe seizoen van start met een expositie van nieuw werk van Cornelia Bruinewoud.
 • Brieven aan Nijmegen

  Brieven aan Nijmegen

  4 mei tot 31 aug
  Expoplu
  Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

  ‘Beste Nijmegenaar,

  Hoe gaat het met je? Hou je het een beetje vol met al die maatregelen? En spreek je nog genoeg mensen, nu we allemaal afstand van elkaar moeten houden?’

  Expoplu is nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. Daarbij zoeken ze altijd naar een zekere veelstemmigheid. Maar waar vind je al die verschillende stemmen als je zoveel mogelijk binnen moet blijven?

  Daarom is deze brief voor jou! Wie ben jij? Wat leeft er bij jou? Hoe ga je om met deze lastige tijden? Wat mis je en wat geeft je hoop? Lees de brief op www.expoplu.nl, en schrijf terug naar brievenaannijmegen@expoplu.nl. 
 • Geel als citroen, rood als tomaat | Ineke Hans & Erik Mattijssen

  Geel als citroen, rood als tomaat | Ineke Hans & Erik Mattijssen

  18 jun tot 13 sep
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Met Geel als citroen, rood als tomaat presenteert Museum Het Valkhof een tweede tentoonstelling in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee kunstenaars als een balancing duality voor het voetlicht worden gebracht. Lag in 2019 de focus op de verbinding tussen jong en oud, in 2020 ligt deze op de verstrengeling van kunst en design. In deze kleurrijke tentoonstelling worden de Gelderse meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk. Het verrassende, zinnenprikkelende resultaat van deze twee aan elkaar gewaagde grootheden is van 21 juni t/m 13 september te bewonderen.

  Ontwerp zonder ‘opsmuk’
  Met Gelderse én internationale roots (ArtEZ Arnhem en Royal College of Art London) specialiseert de deels in Berlijn wonende en werkende Ineke Hans (1966) zich in product- en meubel design. Ze laat zich voor haar gebruiksobjecten inspireren door zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken, alsook het boerenverstand, materialen, folklore en het menselijke gedrag. Functionaliteit en nuchterheid staan bij Hans hoog in het vaandel. Een product moet toegankelijk zijn, maar tegelijkertijd bijzonder. Hans is een overduidelijk Nederlandse ontwerpster die vanuit een maatschappelijk bewust perspectief duurzaam ontwerpt en daarin de sociale veranderingen en ontwikkelingen van onze maatschappij meeneemt en bevraagt. Dat ziet ze als een proces van creatief denken en puzzelen tot het klopt. Het resultaat: een oeuvre aan producten ‘zonder opsmuk’ en prijswinnende ontwerpen.

  Proustiaanse stillevens
  De interesse van Erik Mattijssen (1957) ligt net als die van Hans bij object en interieur. De kunstenaar verbindt zijn voorkeur voor specifieke kleuren aan zijn liefde voor de typografie en productreclame uit de vooroorlogse jaren. Mattijssen weet op een bijna Proustiaanse wijze persoonlijke herinneringen in beeld te brengen die refereren aan ons collectieve geheugen. Uit zijn werk spreekt een zekere melancholie, soms een vleug van nostalgie. Je wordt erin meegevoerd naar plekken die je vaag bekend voorkomen, een slaap- of huiskamer, een keuken, een winkel met een rijkdom aan voedselwaren die niet langer op de markt lijken te zijn. Zijn minutieuze aandacht voor detail verleidt de kijker tot steeds opnieuw ontdekken; een kat die onder een sprei slaapt, een rolletje naaigaren, een puntenslijper.

  De verstrengeling van kunst en design
  In Geel als citroen, rood als tomaat verkennen Ineke Hans en Erik Mattijssen elkaars werk en reageren op elkaar. Ze vullen elkaar aan, versterken, bevragen of becommentariëren elkaar. Soms is de intuïtie leidend, soms de vorm of de inhoud. Vaker is het de verwantschap in de grote liefde voor het object, voor elkaars verzamelingen die niets en ook alles met elkaar gemeen hebben. Verzamelingen van bijzondere voorwerpen met opmerkelijke functies, of van objecten met herinneringen aan lang vervlogen tijden. Hans en Mattijssen maken een tentoonstelling vol prachtige combinaties en onverwachte koppelingen, die nu en dan schuren, maar vaker in elkaar op te lijken gaan. Steeds opnieuw zijn kleur, vorm en betekenis vrolijk verbindende elementen. Een bezoek aan Geel als citroen, rood als tomaat is als een zintuigenprikkelend avontuur.

  Museum Het Valkhof is vanaf 21 juni weer geopend. Tickets boeken kan binnenkort online. 

   

 • De Nieuwe Gang - Jelke Reems | AiR presentatie

  Jelke Reems | AiR presentatie

  5 jul tot 31 aug
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De thema's ontheming, mens en ruimte vormen de rode draad in het werk van de AiR gast Jelke Reems. In - vaak ter plekke ontwikkelde - ruimtelijke werken onderzoekt zij de mens en zijn bestaan. 

  De Nieuwe Gang bood Jelke een tijdelijk thuis met onze buitenruimte als atelier. Op 5 juli, 15.00 uur presenteert Jelke ons wat haar verblijf haar bracht. In juli en augustus te zien van zonsopkomst tot zonsondergang!
 • Zomerexpositie en 17 jaar 'Zeven Zomers'

  Zomerexpositie en 17 jaar 'Zeven Zomers'

  1 jul tot 16 aug
  Galerie Zeven Zomers
  Marikenstraat 50, 6511 PX Nijmegen

  De zomerexpositie van galerie Zeven Zomers wordt feestelijk geopend op zondag 5 juli, van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze expositie toont Wilfried Grootens zijn glaskunst objecten. U vindt bij ons natural art van Rob Plattel, papierkunst van Annelies Reijers, abstracte olieverfschilderijen van Eelko van Iersel, bronzen sculpturen van o.a. Erik Kierkels, Rieke van der Stoep, Anke Birnie, Marcel Joosen, Rose van den Hurk, Harry de Leeuw, Peter Jansen (1956-2011) en Gerard Neijenhuis. U bent van harte welkom!

  17 jaar ‘Zeven Zomers’
  Op zondag 5 juli viert de galerie haar 17 jarig bestaan. In 2003 begon kunstenaar Eelko van Iersel zijn nomadische galerie vanuit de liefde voor beeldende kunst en zijn ambitie om kunst bij elkaar te brengen, zodat er synergie ontstaat. Daarbij is de som van de samengestelde expositie groter dan ieder kunstwerk solitair. In de loop van de jaren is zijn concept uitgegroeid tot een van de grootste galeries van Nijmegen, die bekend staat om haar kwaliteit en vakmanschap.

  Betoverende glaskunst
  De boeiende werken van de Duitse kunstenaar Wilfried Grootens (1954) vloeiden voort uit een reeks experimenten met schilder- en bindmiddelen die hij aan verf toevoegde. Sinds 2010 bestaan zijn werken meestal uit 26 of 36 tot kubus geplakte, rondom geslepen en gepolijste doorzichtige floatglasplaten. De afzonderlijke glasplaten beschildert hij zo dat na het polijsten een uiterst transparante, geometrische ruimte ontstaat, waarin een driedimensionaal object lijkt te zweven. De schijnbaar zwevende, uit lineaire penseelstreken opgebouwde vormen en hun visuele verkenning zorgen voor verrassende vormvariaties. De toeschouwer ontdekt steeds nieuwe perspectieven in het object.
 • Chambre d'amis

   

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.