Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Biënnale Gelderland 2019

  Biënnale Gelderland 2019

  JANSBEEK ARNHEM
  10/10/2019 — 24/11/2019
  OPEN WOE. T/M ZO. 12.00 — 17.00

  MUSEUM HET VALKHOF NIJMEGEN
  10/10/2019 — 05/01/2020
  OPEN DI. T/M ZO. 11.00 — 17.00

  Kijk voor het rondleidingen en activiteiten op www.biennalegelderland.nl

  Museum Arnhem en Museum Het Valkhof slaan de handen ineen voor een nieuwe editie van de Biënnale Gelderland, die in 2019 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Productiehuis Plaatsmaken is verantwoordelijk voor inhoudelijk concept, keuze kunstenaars, productie en fondsenwerving.

  In deze bijzondere editie van de Biënnale Gelderland staat de relatie tussen mens en natuur centraal. De mens kan wel willen heersen over de natuur door in te perken, te snoeien, omheinen en dwingen, de natuur woekert altijd door. Wanneer men denkt de exoten definitief te hebben verbannen, duikt in de berm en in de tuin van de buurman wederom Japanse duizendknoop op. Goudvissen hebben hun plek gevonden in de Jansbeek.

  De natuur wordt daarnaast in de kunsten al eeuwenlang ingezet als metafoor, als spiegel voor de ziel en voor de mens als soort. Deze twee uitgangspunten zijn leidraad voor de tentoonstellingen, waarin wordt onderzocht hoe de natuur vandaag de dag een rol speelt in het gesprek over onze leefomgeving.

  Tentoonstelling Arnhem: langs de Jansbeek (centrum)

  Aan de kunstenaars is gevraagd om met een voorstel te komen voor een werk in de openbare ruimte, waarin de bezoeker de natuur in zichzelf of in de stad op bijzondere wijze kan ervaren. Toneelgroep Oostpool levert daarnaast een vijftal tekstwerken naar aanleiding van het thema, die ter plaatse kunnen worden beluisterd. De kunstwerken kunnen worden beleefd tijdens een wandeling die langs de Jansbeek meandert. 

  Tentoonstelling Nijmegen: museum het Valkhof

  In museum het Valkhof is gelijktijdig een tentoonstelling te zien, waarin het werk dat in Arnhem te zien is in de context van het oeuvre van de deelnemers geplaatst wordt. In het museum wordt een ander soort ‘Seelenwanderung’ aangeboden, een meer mentale. Hierin speelt herkenning, mijmering en verlangen naar vrijheid van geest een belangrijke rol. 

 • Ontmoeting in kunst

  Ontmoeting in Kunst

  za 9 november tot en met zo 8 december 2019


  Quinta Buma - foto's
  Brigit Klatser- Beelden en objecten


  Feestelijke opening van onze expositie op: zaterdag 9 november om 15.00 uur

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen - Schilderijen

  16 november t/m 4 januari

  Kunstmagazijn nodigt u van harte uit om de officiële opening van Deze Twee | Buiken en Folders van Jelle Slof en Lenna van Ooijen bij te wonen, zaterdag 16 november om 15 uur bij Kunstmagazijn. 

  Jelle Slof

  Beeldend kunstenaar Jelle Slof schildert Albert Heijn folders. Het zijn dezelfde AH-folders die hij elke week bezorgt als postbode. Slof ontvangt, bezorgt en schildert ze. Hij schíldert de folders. Hij maakt geen kopie. De kunstenaars presenteert de folders met levensmiddelen als abstraheringen van kleur en vorm. Bij Kunstmagazijn toont Slof het uitgebreide oeuvre dat hij in zijn werkzame jaren als kunstenaar én postbode heeft opgebouwd. 

  Lenna van Ooijen

  De portretten van Lenna van Ooijen zijn eigenlijk niet echt portretten, maar toch zijn ze tegelijkertijd niets anders dan precies dat. Van Ooijen portretteert veelal jonge vrouwen en enkele mannen, maar in plaats van de karakteristieken in het gezicht te verbeelden, richt zij haar blik op de maagstreek van haar onderwerp. Van Ooijen verbeeldt de buiken van haar subjecten op een zachtzinnige en tedere, maar ook rauwe en compromisloze manier.  

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen leven samen en delen een atelier in hun woning. Hoewel hun praktijken verschillen, kent hun manier van werken ook seriële en schildertechnische overeenkomsten. Deze tentoonstelling maakt ruimte voor de persoonlijke uitingen van de kunstenaars, maar onderzoekt tegelijkertijd of samen wonen en werken een weerslag kent in hun werk. 

   

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Neus

  Neus

  Neus biedt een podium aan vernieuwende beeldende kunst en vormgeving. Opgericht door kunstenaars en makers, een ontmoetingsplek voor de ondernemende utopist.

  Maandelijks is er weer wat nieuws te zien.

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  7 en 8 december

  Traditionele kunst kerstmarkt in het kerkje. Naast een aantal bekende exposanten zijn er ook een aantal nieuwe exposanten die voor een sfeervol kerkje zorgen. 

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  3 november t/m 15 december 2019

  De Nieuwe Gang neemt deel aan de landelijke manifestatie Grafiek 2019, met grafiek-tentoonstellingen rond het thema Panta Rhei, ‘alles is in beweging’. Wij nodigden verschillende generaties kunstenaars uit, die ook in workshops zullen samenwerken om kennis en ervaring uit te wisselen.

  Grafiek 2019, met Brechtje Verberne, Brigitte Gmachreich-Jünemann, Caroline Koenders, Frans de Groot/Josée Wuyts, Ger Driessen, Harrie Gerrits, Henk Tichelaar, Koen Moonen, Manuel Kurpershoek, Marie Verstegen, Mirka Farabegoli, Rob Voerman en Sjoerd Tegelaers.

  Het werk van Rob Voerman en Mirka Farabegoli is t/m 24 november ook te zien op de Biënnale Gelderland, rond de Jansbeek in Arnhem en in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

  Opening, Manuel Kurpershoek en Casper ter Heerdt zondag 3 november, 15.00 uur
  Artist Talk gesprek met kunstenaars & publiek zondag 24 november 15.00 uur
  Finissage Tatabánya (Rense Slings en Pieter Holkenborg) zondag 15 december 15.00 uur

  Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

  Kunstinitiatief De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Meer info: www.denieuwegang.nl

 • Schuim & Ontij

  Schuim & Ontij
  De Zeepfabriek geeft licht

  De etalages op de begane grond van de Zeepfabriek zullen de donkere dagen rond Kerst dit jaar verlichten met verschillende installaties rondom het thema ‘Schuim & Ontij’. 
  Geen standaard kerstverlichting of zoetsappige sprookjes maar fantasieprikkelende taferelen die het daglicht wellicht niet kunnen verdragen. Ramen gevuld met poëzie, illustraties, animaties, badschuim en een donker bos. Dit alles spaarzaam verlicht door het schijnsel van de volle maan.

  De opening zal plaatsvinden op vrijdag 13 december om 17.00 uur. U zult deze avond meegenomen worden op een rondgang om het gebouw waarbij de tien etalages één voor één zullen worden “ontstoken”. U bent van harte uitgenodigd!

  Na deze avond zijn de etalages dagelijks tot en met 10 januari te bewonderen van 17.00 tot 23.00 uur.

  De Zeepfabriek - Graafsedwarsstraat 14 - Nijmegen

 •  

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  Book presentation: ‘Odsłonić’ by Maria Dabrowski

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Biënnale Gelderland 2019

  Biënnale Gelderland 2019

  JANSBEEK ARNHEM
  10/10/2019 — 24/11/2019
  OPEN WOE. T/M ZO. 12.00 — 17.00

  MUSEUM HET VALKHOF NIJMEGEN
  10/10/2019 — 05/01/2020
  OPEN DI. T/M ZO. 11.00 — 17.00

  Kijk voor het rondleidingen en activiteiten op www.biennalegelderland.nl

  Museum Arnhem en Museum Het Valkhof slaan de handen ineen voor een nieuwe editie van de Biënnale Gelderland, die in 2019 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Productiehuis Plaatsmaken is verantwoordelijk voor inhoudelijk concept, keuze kunstenaars, productie en fondsenwerving.

  In deze bijzondere editie van de Biënnale Gelderland staat de relatie tussen mens en natuur centraal. De mens kan wel willen heersen over de natuur door in te perken, te snoeien, omheinen en dwingen, de natuur woekert altijd door. Wanneer men denkt de exoten definitief te hebben verbannen, duikt in de berm en in de tuin van de buurman wederom Japanse duizendknoop op. Goudvissen hebben hun plek gevonden in de Jansbeek.

  De natuur wordt daarnaast in de kunsten al eeuwenlang ingezet als metafoor, als spiegel voor de ziel en voor de mens als soort. Deze twee uitgangspunten zijn leidraad voor de tentoonstellingen, waarin wordt onderzocht hoe de natuur vandaag de dag een rol speelt in het gesprek over onze leefomgeving.

  Tentoonstelling Arnhem: langs de Jansbeek (centrum)

  Aan de kunstenaars is gevraagd om met een voorstel te komen voor een werk in de openbare ruimte, waarin de bezoeker de natuur in zichzelf of in de stad op bijzondere wijze kan ervaren. Toneelgroep Oostpool levert daarnaast een vijftal tekstwerken naar aanleiding van het thema, die ter plaatse kunnen worden beluisterd. De kunstwerken kunnen worden beleefd tijdens een wandeling die langs de Jansbeek meandert. 

  Tentoonstelling Nijmegen: museum het Valkhof

  In museum het Valkhof is gelijktijdig een tentoonstelling te zien, waarin het werk dat in Arnhem te zien is in de context van het oeuvre van de deelnemers geplaatst wordt. In het museum wordt een ander soort ‘Seelenwanderung’ aangeboden, een meer mentale. Hierin speelt herkenning, mijmering en verlangen naar vrijheid van geest een belangrijke rol. 

 • Ontmoeting in kunst

  Ontmoeting in Kunst

  za 9 november tot en met zo 8 december 2019


  Quinta Buma - foto's
  Brigit Klatser- Beelden en objecten


  Feestelijke opening van onze expositie op: zaterdag 9 november om 15.00 uur

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen - Schilderijen

  16 november t/m 4 januari

  Kunstmagazijn nodigt u van harte uit om de officiële opening van Deze Twee | Buiken en Folders van Jelle Slof en Lenna van Ooijen bij te wonen, zaterdag 16 november om 15 uur bij Kunstmagazijn. 

  Jelle Slof

  Beeldend kunstenaar Jelle Slof schildert Albert Heijn folders. Het zijn dezelfde AH-folders die hij elke week bezorgt als postbode. Slof ontvangt, bezorgt en schildert ze. Hij schíldert de folders. Hij maakt geen kopie. De kunstenaars presenteert de folders met levensmiddelen als abstraheringen van kleur en vorm. Bij Kunstmagazijn toont Slof het uitgebreide oeuvre dat hij in zijn werkzame jaren als kunstenaar én postbode heeft opgebouwd. 

  Lenna van Ooijen

  De portretten van Lenna van Ooijen zijn eigenlijk niet echt portretten, maar toch zijn ze tegelijkertijd niets anders dan precies dat. Van Ooijen portretteert veelal jonge vrouwen en enkele mannen, maar in plaats van de karakteristieken in het gezicht te verbeelden, richt zij haar blik op de maagstreek van haar onderwerp. Van Ooijen verbeeldt de buiken van haar subjecten op een zachtzinnige en tedere, maar ook rauwe en compromisloze manier.  

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen leven samen en delen een atelier in hun woning. Hoewel hun praktijken verschillen, kent hun manier van werken ook seriële en schildertechnische overeenkomsten. Deze tentoonstelling maakt ruimte voor de persoonlijke uitingen van de kunstenaars, maar onderzoekt tegelijkertijd of samen wonen en werken een weerslag kent in hun werk. 

   

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Neus

  Neus

  Neus biedt een podium aan vernieuwende beeldende kunst en vormgeving. Opgericht door kunstenaars en makers, een ontmoetingsplek voor de ondernemende utopist.

  Maandelijks is er weer wat nieuws te zien.

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  7 en 8 december

  Traditionele kunst kerstmarkt in het kerkje. Naast een aantal bekende exposanten zijn er ook een aantal nieuwe exposanten die voor een sfeervol kerkje zorgen. 

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  3 november t/m 15 december 2019

  De Nieuwe Gang neemt deel aan de landelijke manifestatie Grafiek 2019, met grafiek-tentoonstellingen rond het thema Panta Rhei, ‘alles is in beweging’. Wij nodigden verschillende generaties kunstenaars uit, die ook in workshops zullen samenwerken om kennis en ervaring uit te wisselen.

  Grafiek 2019, met Brechtje Verberne, Brigitte Gmachreich-Jünemann, Caroline Koenders, Frans de Groot/Josée Wuyts, Ger Driessen, Harrie Gerrits, Henk Tichelaar, Koen Moonen, Manuel Kurpershoek, Marie Verstegen, Mirka Farabegoli, Rob Voerman en Sjoerd Tegelaers.

  Het werk van Rob Voerman en Mirka Farabegoli is t/m 24 november ook te zien op de Biënnale Gelderland, rond de Jansbeek in Arnhem en in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

  Opening, Manuel Kurpershoek en Casper ter Heerdt zondag 3 november, 15.00 uur
  Artist Talk gesprek met kunstenaars & publiek zondag 24 november 15.00 uur
  Finissage Tatabánya (Rense Slings en Pieter Holkenborg) zondag 15 december 15.00 uur

  Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

  Kunstinitiatief De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Meer info: www.denieuwegang.nl

 • Schuim & Ontij

  Schuim & Ontij
  De Zeepfabriek geeft licht

  De etalages op de begane grond van de Zeepfabriek zullen de donkere dagen rond Kerst dit jaar verlichten met verschillende installaties rondom het thema ‘Schuim & Ontij’. 
  Geen standaard kerstverlichting of zoetsappige sprookjes maar fantasieprikkelende taferelen die het daglicht wellicht niet kunnen verdragen. Ramen gevuld met poëzie, illustraties, animaties, badschuim en een donker bos. Dit alles spaarzaam verlicht door het schijnsel van de volle maan.

  De opening zal plaatsvinden op vrijdag 13 december om 17.00 uur. U zult deze avond meegenomen worden op een rondgang om het gebouw waarbij de tien etalages één voor één zullen worden “ontstoken”. U bent van harte uitgenodigd!

  Na deze avond zijn de etalages dagelijks tot en met 10 januari te bewonderen van 17.00 tot 23.00 uur.

  De Zeepfabriek - Graafsedwarsstraat 14 - Nijmegen

 •  

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  Book presentation: ‘Odsłonić’ by Maria Dabrowski

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis