Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • A Town Called Lonesome en Masha Somik

  A Town Called Lonesome en Masha Somik

  24 jan tot 26 jan
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  What type of abstract are you? Masha Somik

  a
  book
  performance
  installation

  Masha Somik is een Russische kunstenaar en illustrator die zich bezighoudt met grafische kunst en abstracte vormen. In haar project ‘What type of abstract are you?’ onderzoekt ze hoe ze het publiek meer kan betrekken in de materie van het abstracte en ongedefinieerde. Haar project komt tot uiting in drie verschillende vormen: een gestencild boek, een performance en een ruimtelijke installatie. Het boek geeft een beschrijving van hoe verschillend mensen kleuren en vormen ervaren. Hierbij richt Masha zich op de kleurtheorie van Kandinsky en de vormentheorie van Malevich.

  In de eerste paar weken van januari werkt Masha in residency om samen met Knust haar boek te maken en een ruimtelijke installatie op te bouwen in de zaal van Extrapool.
  Op vrijdag 24 januari is de release van het boek en kan het publiek de installatie bezoeken om in Masha’s performance abstracte vormen te ervaren.

  A Town Called Lonesome: Bram Cox
  Expositie, film, interview, luistersessie

  In ‘A Town Called Lonesome’ gaan we op zoek naar uitzonderlijke muzikanten en kunstenaars die geheel buiten de canon van de kunstgeschiedenis aan een eigengereid oeuvre werken.

  Bram Cox (1934-1998), aanvankelijk werkzaam als tandartsassistente, legde ze zich vanaf 1956 toe op het maken van poppen. Als autodidact maakte ze op minutieuze wijze poppen van textiel en werk met machinezijde op vilt.

  Bram was een centrale figuur in de Eindhovense kunstenaarswereld in de jaren ’60 en ‘70. Vanaf het moment dat Bram in 1987 door suikerziekte blind werd, werkte ze als geluidskunstenaar. Ze leerde zichzelf opnemen, musiceren, mixen en monteren. Dit leidde tot enerzijds kant en klare producties op tape en anderzijds tot live gemixte performances. De VPRO zond in de jaren negentig met enige regelmaat audioproducties van haar uit.
  In 1993 maakte Joost Verhey de documentaire Bram, over Bram Cox als geluidskunstenaar.

  Vanavond vertonen we werken van Bram, bijzondere documentatie en ontwerpen van de hoezen van Brams cassettes. Er is een interview met de zoon van Bram, Peter Cox; we luisteren we naar een selectie van haar geluidssculpturen en de film Bram wordt vertoond. Kunstenaars Wineke Gartz en Sanne de Wit, die ooit correspondeerden met Bram via geluidscassettes, zullen hier wat over vertellen.

  Extrapool Weekend
  Performance Masha Somnik: vrijdag 24 januari vanaf 20.30 uur
  Expositie Masha Somnik/ Bram Cox: zaterdag 25 januari, 14.00-18.00 uur
  Presentatie over Bram Cox: zondag 26 januari van 14.00-18.00 uur
  Entree: gratis

 • Biënnale van Venetië

  Biënnale van Venetië

  Door de ogen van Wim Kranendonk, kunsthistoricus en tekenaar.
  Een lezing aan de hand van beeldmateriaal. 

  13 Februari om 20:00 uur, bijdrage €12,50
  De setting is klein en intiem

  Kaarten en informatie: Selma Dronkers 06-44038805

 • Galerie Marzee
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen
  12 jan tot 18 mrt
   
  Iris Bodemer - Past and Present - sieraden
  Rudolf Kocéa - Clowns - sieraden
  Anders Ljunberg - Distinctions - objecten en sieraden
  ADBK Nuremberg - Class Suska Mackert - Monotasking - sieraden en objecten

  Opening: zondag 12 januari, 16.00 uur
  Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 10.00-18.00 uur en zaterdag, 10.00-17.00 uur
 • Neus

  Neus

   

  Geoffrey Lillemon, Jan Hoek & Nick Beens

  Jan Hoek is artist and writer. In his work he is always attracted to the beauty of outsiders worldwide and always keen to collaborate intensively with people that normally are overlooked and create together a new image.

  Geoffrey Lillemon works with digital media on various platforms and projects which connects technical innovation with romantic tragedy, visual demagoguery and hyper sensationalism.

  Nick Beens Studio will make your environment feel more playful and is giving ambience to in-outdoor spaces, creating colorful prints and impactful media content. With a visual graphic approach, sighted for functionality and finding composition a consistent impact is created within any context.

  Vernissage:
  17 januari, 20.00 uur

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  17, 18 en 19 januari

  Mia Vullinghs & Olga Teunissen

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Corrie Kuijs | Nieuwe beelden

  Lucy Besson | Timescapes

  19 jan tot 23 feb
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Lucy Besson (1959 Novokuznetsk, Siberië) gedenkt haar dertigjarige kunstenaarschap door terug te kijken in de tijd met als ruggensteun Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust, het werk van de Russische cineast films Andrej Tarkovski en het Oud Testamentische Boek Prediker.
   
  De tentoonstelling in Galerie de Natris is als een fotografische autobiografie van het leven van de kunstenaar waarin zij door haar kernherinneringen om te zetten in fotografisch via de computer bewerkte beelden terugblikt. Zoals Proust probeert in zijn zoektocht in zijn gedachten en herinneringen als het ware probeert de tijd terug te halen, zo wil Lucy Besson haar tijd terughalen door de tijd te meten en in fotografische beelden vast te leggen. De keuze om de beelden in zwart-wit (enkele zijn in sepia-achtige kleuren), evenals vaak in de films van Tarkovski, versterken het effect dat er tijd ‘overheen’ is gegaan. Een effect dat menig maal versterkt wordt door de vervaging van het beeld, zodat het beeld langzaam lijkt te verdwijnen. De beschouwer ziet de herinnering ontglippen, zoals de tijd ontglipt. Je kunt er  geen grip op krijgen ondanks je herinneringen.
  De kunstenaar geeft zelf een verwijzing naar het Boek Prediker, waarin het hoofdmotief het begrip ‘vanitas’ in de zin van vluchtigheid in de wereld is. Terugkijkend op je leven zie je dat alles voorbij is en de tijd, dat je maar even op de wereld verblijft is een fractie van de geschiedenis, van de tijd. Hoewel de terugblik van de kunstenaar natuurlijk een persoonlijke is, geeft zij hiermee wel een universele boodschap: haar poging om grip te krijgen op haar herinneringen is ook de onze.
   
  De in beeld gebrachte kernherinneringen verwijzen direct of indirect naar gebeurtenissen uit haar kinderjaren die zoals bij ieder mens onuitwisbaar zijn vastgelegd in het geheugen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ruige Siberische landschap een grote rol speelt in haar herinneringen en het vastleggen daarvan. Dat woeste oerlandschap functioneert op metafysisch niveau als achtergrond voor het tijdelijk bestaan en nietigheid van de mens. Je voelt je er klein bij, onbetekenend. Tijd heeft daarin geen betekenis, timescapes.
   
  Lucy Besson is geen gewone fotograaf. Haar achtergrond is een traditionele kunst academiesopleiding. Zij gebruikt de vormentaal en de iconografie van de traditionele schilderkunst. De terugblik naar het leven en het fotografisch verslag daarvan is geen zuivere registratie van de werkelijkheid, maar een persoonlijke interpretatie daarvan: zij legt daarin ook haar persoonlijke emoties en gevoelens in vast. Dat maakt haar fotoautobiografie des te indrukwekkender en tegelijkertijd universeler.
   
  De fotobeelden van Lucy Besson laten zich niet gemakkelijk ontsluieren, maar wie zich de moeite getroost om de beelden op zich in te laten werkten, zal ontdekken welke poëtische kracht ze uitstralen.

  Opening: zondag 19 januari, 15.00 uur, door Patricia Steur, fotograaf en kunstliefhebber
  Openingstijden: zondag, 13.00-17.00 uur
 • Art Pong 20-20 | Harry Markusse & Kevin Bauer

  Art Pong 20-20 | Harry Markusse & Kevin Bauer

  30 jan tot 23 feb
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Het eerste project van 2020 is een samenwerking tussen de kunstenaars Harry Markussen en Kevin Bauer, Art Pong 20-20. Hoewel hun werkwijze niet direct dicht bij elkaar ligt, gaan ze de uitdaging aan om in tweeënhalve week samen een ruimte vullende installatie te maken met aansluitend een expositie waarbij het resultaat te zien is. Tijdens de werkperiode is de galerie geopend voor bezoekers en kun je het duo live aan het werk zien.

  Art Pong? Dat roept meteen levendige beelden op van twee kunstenaars die samen ‘pingpongen’. Een activiteit die iets gezelligs heeft: elkaar ontmoeten rond de tafeltennistafel voor een ogenschijnlijk sociaal en onschuldig spel. Maar het doet ook vermoeden dat een competitief element niet uit kan blijven. Als een bal keihard op de rand van de tafel wordt gesmasht of achteloos over het netje valt – hoe vangt de tegenspeler hem dan op?
   
  Het is een metafoor die illustreert hoe Harry Markusse (1990) en Kevin Bauer (1987) hun werkperiode in de projectruimte van Expo Bart denken in te vullen. Het blijft bij een hypothese, ‘want waarschijnlijk gaat het vanaf het eerste moment anders dan je vooraf bedenkt,’ aldus Harry. De wens om samen te werken ontstond zo’n vijf jaar geleden, toen de kunstenaars gezamenlijk exposeerden. Hoewel hun werk sindsdien uit elkaar groeide, ontstond op persoonlijk vlak een vriendschap. ‘We willen nu weleens zien waar ons werk elkaar raakt, waar het botst of elkaar versterkt.’
   
  De een schildert abstract en fundamenteel minimalistisch, de ander bevraagt als beeldhouwer de functie en bruikbaarheid van ogenschijnlijk herkenbare objecten. Hoewel hun media en werkwijze niet direct dicht bij elkaar liggen, gaan ze de uitdaging aan om in tweeënhalve week samen een ruimtevullende installatie te maken. Voor Harry een stap richting ruimtelijkheid, voor Kevin een kans om het platte vlak te verkennen. Hun Gesammtkunstwerk zal niet ontstaan door het democratisch bediscussiëren van ideeën, maar op fysieke wijze vorm krijgen door snelle handelingen en (re)acties. Kevin: ‘Het wordt een heen en weer kaatsen, ideeën kapen, uitlokken en anticiperen.’
   
  Geen druk, vooral veel vrijheid; het spel is belangrijker dan de uitslag. ‘We zijn niet op zoek naar een uitgekristalliseerd eindresultaat, het mogen best nog ideeën of schetsen zijn. Als een tussenstation dat de weg vrijmaakt voor meer experiment in de toekomst,’ aldus Harry. Kevin vult aan: ‘Door dit spelenderwijs samen aan te gaan, verwachten we ieder ook nieuwe ingangen voor onze eigen praktijk te vinden.’ Rest de vraag wie de eerste bal serveert.

  Openingstijden: donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur

 • Judit Hettema Zenith & Nadir

  Judit Hettema Zenith & Nadir

  12 jan tot 23 feb
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De expositie Zenith & Nadir toont werken die het bestaande en de waarneming van de kijker bevragen. Waar en wat kijken we naar en wat is ons perspectief hierop? Welke aspecten, individueel en universeel, herkenbaar en onbewust, bieden een nieuwe horizon? Eerdere fotografische werken dienen hierbij als reflectie en context voor enkele nieuwe werken, die op verrassende wijze gereconstrueerd worden.
   
  Opening Zenith & Nadir: zondag 12 januari, 15.00 uur
  Artist Talk, gesprek met kunstenaar & publiek: zondag 2 februari, 15.00 uur
  Finissage Dr. Robert van Sluis, fotograaf en ontwerper met een achtergrond in medische natuurkunde: zondag 23 februari, 15.00 uur
                                                                        
  Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur en op afspraak
 • Under Construction | Anne Wenzel

  Under Construction | Anne Wenzel

  23 januari t/m 21 juni 2020

  Op 23 januari verwelkomt Museum Het Valkhof kunstenaar Anne Wenzel (Schüttorf, 1972) met haar uitdagende keramieken installatie ‘Under Construction’. De in Rotterdam wonende en werkende beeldhouwer biedt hierin het podium aan de klassieke vrouwenbuste en beeldt deze af op een manier die in de geschiedenis veelal is nagelaten. Van een afstand ogen Wenzels vrouwen gesloten, sterk en ‘beeldschoon’ op een klassieke manier. Maar wie ze nader bekijkt ontdekt hun schaduwkant: beschadigd door hebzucht, macht en geweld. 
  Met een collectie die 5000 jaar geschiedenis omvat, weet Museum Het Valkhof wel raad met Wenzels verwijzingen naar de klassieken. Het vormt dan ook een meer dan gepast decor voor deze installatie op de trappen van zijn entree.

  De balans van opbouw en afbraak
  Wenzel werkt sinds 2000 aan een oeuvre van hoofdzakelijk keramieken beelden en installaties. Ze haalt haar inspiratie veelal uit de (kunst)geschiedenis en hecht belang aan politieke thema’s zoals oorlog en feminisme. Maar bovenal is haar werk een zoektocht naar balans en evenwicht. Wenzel gaat ervan uit dat alles in het leven een keerzijde heeft en niks honderd procent ‘goed’ is. Er is altijd een donkere of minder plezierige kant, die uiteindelijk weer ruimte vrijmaakt voor een nieuw begin, aldus de kunstenaar. Haar installaties laten dan ook vaak de dunne scheidslijn tussen opbouw en afbraak zien.


  Gekwetst maar strijdlustig
  ‘Under Construction’ is een collectie van zorgvuldig en prachtig geboetseerde vrouwenbusten met een bijna opaalachtige huid, die wordt veroorzaakt door de glinstering van het glazuur. Wenzels vrouwen zijn in de kracht van hun leven. Ze ogen levendig en mooi, maar bovenal sterk. Tegelijkertijd is er sprake van verval en afbraak. De aanzichten van de borstpartijen zijn bekrast en ingekerfd, alsof de busten met veel pijn uit de geschiedenis zijn opgediept. Nadere beschouwing laat krachtige teksten zien zoals ‘Fuck Your Morals’ en ‘Resist’. De meeste van deze teksten hebben een brede betekenis, vaak met politieke connotatie. Sommige, zoals ‘I am my own prophet’ lijken bovendien ook een zekere privé of persoonlijke betekenis te hebben. Wenzels installatie neemt een duidelijke ruimte in. Alsof haar keramieken busten en aan pilaren refererende elementen niet genoeg te zeggen hebben, gaat de beeldhouwer ze te lijf met verfbommen en Super Soakers. Ondanks ‘de beschadigingen’ en het gekwetste aanzicht stralen Wenzels vrouwenportretten samen eenheid en kracht uit. Haar beelden zijn een ode aan de rechten opeisende vrouw in een strijd die nog altijd ‘Under Construction’ is.

 • Een ontoerekeningsvatbare poging tot onzichtbare zaken | Ian Skirvin

  Een ontoerekeningsvatbare poging tot onzichtbare zaken | Ian Skirvin

  16 jan tot 23 feb
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Ian Skirvin houdt van systemen, en dan met name de mislukking daarvan. Binnen zijn kunstenaarspraktijk is het noodzakelijk dat er altijd iets niet klopt, vervreemd is, vragen stelt.

  Het gaat de kunstenaar om de identiteit van het onbeschrijfelijke. Daarvoor gebruikt hij vaak materiaal dat iedereen kent maar vervolgens een nieuwe gedaante krijgt. Hij vervormt de objecten tot een amorfe vorm. Zo wordt een nachtlampje een sculptuur van polyester, een gesmolten vergiet een helm en een bankstel een niet meer her te definiëren beeld waarvoor enkel het materiaal van het meubel is gebruikt.

  Binnen ruimtes werkt Skirvin vanuit de geschiedenis, of het verhalende van de plek. Zo maakte hij bij TAC in Eindhoven een historische opgraving van het materiaal van de vorige tentoonstelling die hij in een afvalcontainer achter het pand vond.

  Voordat RUIS zich vestigde aan de Hertogstraat fungeerde het pand bijna 100 jaar als kapsalon. Het is een gegeven waar Skirvin nieuw werk voor maakte. Is het een crime scene? Een opgraving? Of een ontoerekeningsvatbare poging tot onzichtbare zaken?

  Opening: 16 januari, 20.00-23.00 uur, met performance
  Openingstijden: donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  Julius Thissen
  M.C. de Waal
  Lieke Göbbels
  Daan Gielis

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • A Town Called Lonesome en Masha Somik

  A Town Called Lonesome en Masha Somik

  24 jan tot 26 jan
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  What type of abstract are you? Masha Somik

  a
  book
  performance
  installation

  Masha Somik is een Russische kunstenaar en illustrator die zich bezighoudt met grafische kunst en abstracte vormen. In haar project ‘What type of abstract are you?’ onderzoekt ze hoe ze het publiek meer kan betrekken in de materie van het abstracte en ongedefinieerde. Haar project komt tot uiting in drie verschillende vormen: een gestencild boek, een performance en een ruimtelijke installatie. Het boek geeft een beschrijving van hoe verschillend mensen kleuren en vormen ervaren. Hierbij richt Masha zich op de kleurtheorie van Kandinsky en de vormentheorie van Malevich.

  In de eerste paar weken van januari werkt Masha in residency om samen met Knust haar boek te maken en een ruimtelijke installatie op te bouwen in de zaal van Extrapool.
  Op vrijdag 24 januari is de release van het boek en kan het publiek de installatie bezoeken om in Masha’s performance abstracte vormen te ervaren.

  A Town Called Lonesome: Bram Cox
  Expositie, film, interview, luistersessie

  In ‘A Town Called Lonesome’ gaan we op zoek naar uitzonderlijke muzikanten en kunstenaars die geheel buiten de canon van de kunstgeschiedenis aan een eigengereid oeuvre werken.

  Bram Cox (1934-1998), aanvankelijk werkzaam als tandartsassistente, legde ze zich vanaf 1956 toe op het maken van poppen. Als autodidact maakte ze op minutieuze wijze poppen van textiel en werk met machinezijde op vilt.

  Bram was een centrale figuur in de Eindhovense kunstenaarswereld in de jaren ’60 en ‘70. Vanaf het moment dat Bram in 1987 door suikerziekte blind werd, werkte ze als geluidskunstenaar. Ze leerde zichzelf opnemen, musiceren, mixen en monteren. Dit leidde tot enerzijds kant en klare producties op tape en anderzijds tot live gemixte performances. De VPRO zond in de jaren negentig met enige regelmaat audioproducties van haar uit.
  In 1993 maakte Joost Verhey de documentaire Bram, over Bram Cox als geluidskunstenaar.

  Vanavond vertonen we werken van Bram, bijzondere documentatie en ontwerpen van de hoezen van Brams cassettes. Er is een interview met de zoon van Bram, Peter Cox; we luisteren we naar een selectie van haar geluidssculpturen en de film Bram wordt vertoond. Kunstenaars Wineke Gartz en Sanne de Wit, die ooit correspondeerden met Bram via geluidscassettes, zullen hier wat over vertellen.

  Extrapool Weekend
  Performance Masha Somnik: vrijdag 24 januari vanaf 20.30 uur
  Expositie Masha Somnik/ Bram Cox: zaterdag 25 januari, 14.00-18.00 uur
  Presentatie over Bram Cox: zondag 26 januari van 14.00-18.00 uur
  Entree: gratis

 • Biënnale van Venetië

  Biënnale van Venetië

  Door de ogen van Wim Kranendonk, kunsthistoricus en tekenaar.
  Een lezing aan de hand van beeldmateriaal. 

  13 Februari om 20:00 uur, bijdrage €12,50
  De setting is klein en intiem

  Kaarten en informatie: Selma Dronkers 06-44038805

 • Galerie Marzee
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen
  12 jan tot 18 mrt
   
  Iris Bodemer - Past and Present - sieraden
  Rudolf Kocéa - Clowns - sieraden
  Anders Ljunberg - Distinctions - objecten en sieraden
  ADBK Nuremberg - Class Suska Mackert - Monotasking - sieraden en objecten

  Opening: zondag 12 januari, 16.00 uur
  Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag, 10.00-18.00 uur en zaterdag, 10.00-17.00 uur
 • Neus

  Neus

   

  Geoffrey Lillemon, Jan Hoek & Nick Beens

  Jan Hoek is artist and writer. In his work he is always attracted to the beauty of outsiders worldwide and always keen to collaborate intensively with people that normally are overlooked and create together a new image.

  Geoffrey Lillemon works with digital media on various platforms and projects which connects technical innovation with romantic tragedy, visual demagoguery and hyper sensationalism.

  Nick Beens Studio will make your environment feel more playful and is giving ambience to in-outdoor spaces, creating colorful prints and impactful media content. With a visual graphic approach, sighted for functionality and finding composition a consistent impact is created within any context.

  Vernissage:
  17 januari, 20.00 uur

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  17, 18 en 19 januari

  Mia Vullinghs & Olga Teunissen

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Corrie Kuijs | Nieuwe beelden

  Lucy Besson | Timescapes

  19 jan tot 23 feb
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Lucy Besson (1959 Novokuznetsk, Siberië) gedenkt haar dertigjarige kunstenaarschap door terug te kijken in de tijd met als ruggensteun Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust, het werk van de Russische cineast films Andrej Tarkovski en het Oud Testamentische Boek Prediker.
   
  De tentoonstelling in Galerie de Natris is als een fotografische autobiografie van het leven van de kunstenaar waarin zij door haar kernherinneringen om te zetten in fotografisch via de computer bewerkte beelden terugblikt. Zoals Proust probeert in zijn zoektocht in zijn gedachten en herinneringen als het ware probeert de tijd terug te halen, zo wil Lucy Besson haar tijd terughalen door de tijd te meten en in fotografische beelden vast te leggen. De keuze om de beelden in zwart-wit (enkele zijn in sepia-achtige kleuren), evenals vaak in de films van Tarkovski, versterken het effect dat er tijd ‘overheen’ is gegaan. Een effect dat menig maal versterkt wordt door de vervaging van het beeld, zodat het beeld langzaam lijkt te verdwijnen. De beschouwer ziet de herinnering ontglippen, zoals de tijd ontglipt. Je kunt er  geen grip op krijgen ondanks je herinneringen.
  De kunstenaar geeft zelf een verwijzing naar het Boek Prediker, waarin het hoofdmotief het begrip ‘vanitas’ in de zin van vluchtigheid in de wereld is. Terugkijkend op je leven zie je dat alles voorbij is en de tijd, dat je maar even op de wereld verblijft is een fractie van de geschiedenis, van de tijd. Hoewel de terugblik van de kunstenaar natuurlijk een persoonlijke is, geeft zij hiermee wel een universele boodschap: haar poging om grip te krijgen op haar herinneringen is ook de onze.
   
  De in beeld gebrachte kernherinneringen verwijzen direct of indirect naar gebeurtenissen uit haar kinderjaren die zoals bij ieder mens onuitwisbaar zijn vastgelegd in het geheugen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ruige Siberische landschap een grote rol speelt in haar herinneringen en het vastleggen daarvan. Dat woeste oerlandschap functioneert op metafysisch niveau als achtergrond voor het tijdelijk bestaan en nietigheid van de mens. Je voelt je er klein bij, onbetekenend. Tijd heeft daarin geen betekenis, timescapes.
   
  Lucy Besson is geen gewone fotograaf. Haar achtergrond is een traditionele kunst academiesopleiding. Zij gebruikt de vormentaal en de iconografie van de traditionele schilderkunst. De terugblik naar het leven en het fotografisch verslag daarvan is geen zuivere registratie van de werkelijkheid, maar een persoonlijke interpretatie daarvan: zij legt daarin ook haar persoonlijke emoties en gevoelens in vast. Dat maakt haar fotoautobiografie des te indrukwekkender en tegelijkertijd universeler.
   
  De fotobeelden van Lucy Besson laten zich niet gemakkelijk ontsluieren, maar wie zich de moeite getroost om de beelden op zich in te laten werkten, zal ontdekken welke poëtische kracht ze uitstralen.

  Opening: zondag 19 januari, 15.00 uur, door Patricia Steur, fotograaf en kunstliefhebber
  Openingstijden: zondag, 13.00-17.00 uur
 • Art Pong 20-20 | Harry Markusse & Kevin Bauer

  Art Pong 20-20 | Harry Markusse & Kevin Bauer

  30 jan tot 23 feb
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Het eerste project van 2020 is een samenwerking tussen de kunstenaars Harry Markussen en Kevin Bauer, Art Pong 20-20. Hoewel hun werkwijze niet direct dicht bij elkaar ligt, gaan ze de uitdaging aan om in tweeënhalve week samen een ruimte vullende installatie te maken met aansluitend een expositie waarbij het resultaat te zien is. Tijdens de werkperiode is de galerie geopend voor bezoekers en kun je het duo live aan het werk zien.

  Art Pong? Dat roept meteen levendige beelden op van twee kunstenaars die samen ‘pingpongen’. Een activiteit die iets gezelligs heeft: elkaar ontmoeten rond de tafeltennistafel voor een ogenschijnlijk sociaal en onschuldig spel. Maar het doet ook vermoeden dat een competitief element niet uit kan blijven. Als een bal keihard op de rand van de tafel wordt gesmasht of achteloos over het netje valt – hoe vangt de tegenspeler hem dan op?
   
  Het is een metafoor die illustreert hoe Harry Markusse (1990) en Kevin Bauer (1987) hun werkperiode in de projectruimte van Expo Bart denken in te vullen. Het blijft bij een hypothese, ‘want waarschijnlijk gaat het vanaf het eerste moment anders dan je vooraf bedenkt,’ aldus Harry. De wens om samen te werken ontstond zo’n vijf jaar geleden, toen de kunstenaars gezamenlijk exposeerden. Hoewel hun werk sindsdien uit elkaar groeide, ontstond op persoonlijk vlak een vriendschap. ‘We willen nu weleens zien waar ons werk elkaar raakt, waar het botst of elkaar versterkt.’
   
  De een schildert abstract en fundamenteel minimalistisch, de ander bevraagt als beeldhouwer de functie en bruikbaarheid van ogenschijnlijk herkenbare objecten. Hoewel hun media en werkwijze niet direct dicht bij elkaar liggen, gaan ze de uitdaging aan om in tweeënhalve week samen een ruimtevullende installatie te maken. Voor Harry een stap richting ruimtelijkheid, voor Kevin een kans om het platte vlak te verkennen. Hun Gesammtkunstwerk zal niet ontstaan door het democratisch bediscussiëren van ideeën, maar op fysieke wijze vorm krijgen door snelle handelingen en (re)acties. Kevin: ‘Het wordt een heen en weer kaatsen, ideeën kapen, uitlokken en anticiperen.’
   
  Geen druk, vooral veel vrijheid; het spel is belangrijker dan de uitslag. ‘We zijn niet op zoek naar een uitgekristalliseerd eindresultaat, het mogen best nog ideeën of schetsen zijn. Als een tussenstation dat de weg vrijmaakt voor meer experiment in de toekomst,’ aldus Harry. Kevin vult aan: ‘Door dit spelenderwijs samen aan te gaan, verwachten we ieder ook nieuwe ingangen voor onze eigen praktijk te vinden.’ Rest de vraag wie de eerste bal serveert.

  Openingstijden: donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur

 • Judit Hettema Zenith & Nadir

  Judit Hettema Zenith & Nadir

  12 jan tot 23 feb
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De expositie Zenith & Nadir toont werken die het bestaande en de waarneming van de kijker bevragen. Waar en wat kijken we naar en wat is ons perspectief hierop? Welke aspecten, individueel en universeel, herkenbaar en onbewust, bieden een nieuwe horizon? Eerdere fotografische werken dienen hierbij als reflectie en context voor enkele nieuwe werken, die op verrassende wijze gereconstrueerd worden.
   
  Opening Zenith & Nadir: zondag 12 januari, 15.00 uur
  Artist Talk, gesprek met kunstenaar & publiek: zondag 2 februari, 15.00 uur
  Finissage Dr. Robert van Sluis, fotograaf en ontwerper met een achtergrond in medische natuurkunde: zondag 23 februari, 15.00 uur
                                                                        
  Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur en op afspraak
 • Under Construction | Anne Wenzel

  Under Construction | Anne Wenzel

  23 januari t/m 21 juni 2020

  Op 23 januari verwelkomt Museum Het Valkhof kunstenaar Anne Wenzel (Schüttorf, 1972) met haar uitdagende keramieken installatie ‘Under Construction’. De in Rotterdam wonende en werkende beeldhouwer biedt hierin het podium aan de klassieke vrouwenbuste en beeldt deze af op een manier die in de geschiedenis veelal is nagelaten. Van een afstand ogen Wenzels vrouwen gesloten, sterk en ‘beeldschoon’ op een klassieke manier. Maar wie ze nader bekijkt ontdekt hun schaduwkant: beschadigd door hebzucht, macht en geweld. 
  Met een collectie die 5000 jaar geschiedenis omvat, weet Museum Het Valkhof wel raad met Wenzels verwijzingen naar de klassieken. Het vormt dan ook een meer dan gepast decor voor deze installatie op de trappen van zijn entree.

  De balans van opbouw en afbraak
  Wenzel werkt sinds 2000 aan een oeuvre van hoofdzakelijk keramieken beelden en installaties. Ze haalt haar inspiratie veelal uit de (kunst)geschiedenis en hecht belang aan politieke thema’s zoals oorlog en feminisme. Maar bovenal is haar werk een zoektocht naar balans en evenwicht. Wenzel gaat ervan uit dat alles in het leven een keerzijde heeft en niks honderd procent ‘goed’ is. Er is altijd een donkere of minder plezierige kant, die uiteindelijk weer ruimte vrijmaakt voor een nieuw begin, aldus de kunstenaar. Haar installaties laten dan ook vaak de dunne scheidslijn tussen opbouw en afbraak zien.


  Gekwetst maar strijdlustig
  ‘Under Construction’ is een collectie van zorgvuldig en prachtig geboetseerde vrouwenbusten met een bijna opaalachtige huid, die wordt veroorzaakt door de glinstering van het glazuur. Wenzels vrouwen zijn in de kracht van hun leven. Ze ogen levendig en mooi, maar bovenal sterk. Tegelijkertijd is er sprake van verval en afbraak. De aanzichten van de borstpartijen zijn bekrast en ingekerfd, alsof de busten met veel pijn uit de geschiedenis zijn opgediept. Nadere beschouwing laat krachtige teksten zien zoals ‘Fuck Your Morals’ en ‘Resist’. De meeste van deze teksten hebben een brede betekenis, vaak met politieke connotatie. Sommige, zoals ‘I am my own prophet’ lijken bovendien ook een zekere privé of persoonlijke betekenis te hebben. Wenzels installatie neemt een duidelijke ruimte in. Alsof haar keramieken busten en aan pilaren refererende elementen niet genoeg te zeggen hebben, gaat de beeldhouwer ze te lijf met verfbommen en Super Soakers. Ondanks ‘de beschadigingen’ en het gekwetste aanzicht stralen Wenzels vrouwenportretten samen eenheid en kracht uit. Haar beelden zijn een ode aan de rechten opeisende vrouw in een strijd die nog altijd ‘Under Construction’ is.

 • Een ontoerekeningsvatbare poging tot onzichtbare zaken | Ian Skirvin

  Een ontoerekeningsvatbare poging tot onzichtbare zaken | Ian Skirvin

  16 jan tot 23 feb
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Ian Skirvin houdt van systemen, en dan met name de mislukking daarvan. Binnen zijn kunstenaarspraktijk is het noodzakelijk dat er altijd iets niet klopt, vervreemd is, vragen stelt.

  Het gaat de kunstenaar om de identiteit van het onbeschrijfelijke. Daarvoor gebruikt hij vaak materiaal dat iedereen kent maar vervolgens een nieuwe gedaante krijgt. Hij vervormt de objecten tot een amorfe vorm. Zo wordt een nachtlampje een sculptuur van polyester, een gesmolten vergiet een helm en een bankstel een niet meer her te definiëren beeld waarvoor enkel het materiaal van het meubel is gebruikt.

  Binnen ruimtes werkt Skirvin vanuit de geschiedenis, of het verhalende van de plek. Zo maakte hij bij TAC in Eindhoven een historische opgraving van het materiaal van de vorige tentoonstelling die hij in een afvalcontainer achter het pand vond.

  Voordat RUIS zich vestigde aan de Hertogstraat fungeerde het pand bijna 100 jaar als kapsalon. Het is een gegeven waar Skirvin nieuw werk voor maakte. Is het een crime scene? Een opgraving? Of een ontoerekeningsvatbare poging tot onzichtbare zaken?

  Opening: 16 januari, 20.00-23.00 uur, met performance
  Openingstijden: donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  Julius Thissen
  M.C. de Waal
  Lieke Göbbels
  Daan Gielis

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.