Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Atelier Anders

  Atelier Anders 

  Project Maashorst

  27 september – 2 november 2019

  Kunstenaar Lisa Beckers (1989) is sinds maart 2018 bezig met het project Maashorst. Een interdisciplinair onderzoek naar de kern van de Maashorst. Haar schilderijen laten je letterlijk verdwijnen in de aarde.

  Vanuit haar kennis als ambachtelijke schilder is ze op zoek gegaan naar grond uit de Maashorst, die zij verwerkt tot pigment. Met hulp van Rimbaud Lapperre en Maashorst-kenner Ton Vogels is ze nog verder de grond ingedoken. Zo heeft Beckers ijzeroer uit de Peelrandbreuk gebruikt.

  Met haar collectie pigmenten, zoals Slingerpad bruin, Mortelse oker, Slabroek grijs en Perekker roze, heeft ze een bijzonder palet met caseïne verf gemaakt.

  Je kunt Beckers beschrijven als een moderne romanticus. In de hedendaagse wereld heeft de mens altijd een hand in het landschap. Door in te zoemen op een klein stukje natuur, waar de menselijke hand niet meer te zien is, ontstaat weer de grootsheid van de natuur. Het micro beeld toont geen huis of andere bouwsels, maar ongerepte schoonheid. Het werk verstilt en geeft de rust waar misschien elk mens onbewust naar verlangt.

  Tijdens de expositie bij Atelier Anders toont ze het onderzoek en de schilderijen die daar uit voortgekomen zijn.

  Open elke vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00

  Atelier Anders
  Schutsboomstraat 53
  5374CB  Schaijk 

 • Ontmoeting in kunst

  Ontmoeting in Kunst

  za 9 november tot en met zo 8 december 2019


  Quinta Buma - foto's
  Brigit Klatser- Beelden en objecten


  Feestelijke opening van onze expositie op: zaterdag 9 november om 15.00 uur

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen - Schilderijen

  16 november t/m 4 januari

  Kunstmagazijn nodigt u van harte uit om de officiële opening van Deze Twee | Buiken en Folders van Jelle Slof en Lenna van Ooijen bij te wonen, zaterdag 16 november om 15 uur bij Kunstmagazijn. 

  Jelle Slof

  Beeldend kunstenaar Jelle Slof schildert Albert Heijn folders. Het zijn dezelfde AH-folders die hij elke week bezorgt als postbode. Slof ontvangt, bezorgt en schildert ze. Hij schíldert de folders. Hij maakt geen kopie. De kunstenaars presenteert de folders met levensmiddelen als abstraheringen van kleur en vorm. Bij Kunstmagazijn toont Slof het uitgebreide oeuvre dat hij in zijn werkzame jaren als kunstenaar én postbode heeft opgebouwd. 

  Lenna van Ooijen

  De portretten van Lenna van Ooijen zijn eigenlijk niet echt portretten, maar toch zijn ze tegelijkertijd niets anders dan precies dat. Van Ooijen portretteert veelal jonge vrouwen en enkele mannen, maar in plaats van de karakteristieken in het gezicht te verbeelden, richt zij haar blik op de maagstreek van haar onderwerp. Van Ooijen verbeeldt de buiken van haar subjecten op een zachtzinnige en tedere, maar ook rauwe en compromisloze manier.  

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen leven samen en delen een atelier in hun woning. Hoewel hun praktijken verschillen, kent hun manier van werken ook seriële en schildertechnische overeenkomsten. Deze tentoonstelling maakt ruimte voor de persoonlijke uitingen van de kunstenaars, maar onderzoekt tegelijkertijd of samen wonen en werken een weerslag kent in hun werk. 

   

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Neus

  Neus

  Neus biedt een podium aan vernieuwende beeldende kunst en vormgeving. Opgericht door kunstenaars en makers, een ontmoetingsplek voor de ondernemende utopist.

  Maandelijks is er weer wat nieuws te zien.

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  2 en 3 november

  Theo Gerritse en Roderick Brenninkmeijer

  Olie & Staal

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Kunst op de koffie

  Kunst op de koffie

  HOOGWAARDIGE KUNST OP LAAGDREMPELIGE LOCATIES
  KUNST OP DE KOFFIE ARNHEM | 5e EDITIE | 23 + 24 NOVEMBER 2019

  Kunst op de Koffie 2019, 23 en 24 november; de vijfde editie hoogwaardige kunst op laagdrempelige locaties in Arnhem. ‘Maak het mee’ zowel letterlijk als figuurlijk. Ontdek nieuwe kunst, ontmoet kunstenaars en (wijk) bewoners. In de ontmoeting ontstaat de verbinding; maak het mee! Voor deze editie hebben we drie categorieën;

  SITE-SPECIFIC
  Kunst op de Koffie gaf tien kunstenaars opdracht om voor de aan hen toegewezen woning nieuw werk te maken waarbij het huis, de plek, haar bewoners en de interactie hiertussen uitgangspunt is.

  POP-UP
  Voor deze editie nodigde Kunst op de Koffie twee gastcuratoren uit, Liesbeth Brandt Corstius en Youri Appelo. Elk selecteerde vijf kunstenaars voor een pop-up tentoonstelling met bestaand werk in een van de huiskamers. Uitgangspunt in de zoektocht waren de huiskamers zelf.

  PERFORMANCE
  Zes kunstenaars (muziek, dans, schrijven)  zijn door Kunst op de Koffie uitgenodigd om op basis van hun werk een performance te creëren in relatie tot een specifieke huiskamer.

  Meer info: www.kunstopdekoffie.nl

 • 'A doodle a diagram a distaster"

  'A doodle a diagram a distaster"

  11-10-2019 t/m 24-11-2019

  In de solotentoonstelling A Doodle, a Diagram, a Disaster presenteert Femke Herregraven een artistiek onderzoek naar hoe de natuur als object gemarkeerd, geabstraheerd, en gekwantificeerd wordt. Haar onderzoek naar krassen, waarde markeringen, satellietbeelden, en financiële producten vormen de basis voor de verbeelding van nieuwe verhalen en objecten.

  De solotentoonstelling komt voort uit Herregravens doorlopend onderzoek naar de relatie tussen ecologie, geologie en financiële markten waarbij de huidige en toekomstige verplaatsing van energie (water, mineralen, kapitaal, zuurstof) geïndexeerd en gemanipuleerd wordt door algoritmes en machines. Wat is de rol van het menselijk oog en het gebaar in deze geautomatiseerde blik op de wereld?

  Femke Herregraven (1982, Nijmegen) woont en werkt in Amsterdam. Haar werk wordt getoond op diverse plekken in binnen- en buitenland. In 2017 en 2018 was zij artist-in-residence aan de Rijksakademie van de beeldende kunsten. Ook is Femke Herregraven genomineerd voor de Prix de Rome 2019.

  A Doodle, A Diagram, A Disaster vindt plaats in de context van Biënnale Gelderland. Meer informatie over de Biënnale Gelderland: www.biennalegelderland.nl. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

  Adres Expoplu: 
  Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen

  Openingstijden: 
  Woensdag t/m zondag van 12:00 t/m 17:00 uur (gedurende tentoonstellingen)

   

 • Kunstraffinaderij 2019 Stevenskerk

  Kunstraffinaderij 2019 Stevenskerk

  Kunstraffinaderij is een multidisciplinaire kunstbeurs. Op 8, 9 en 10 november kunt u in de Stevenskerk genieten van allerlei verschillende kunstdisciplines. Een verrassend en innovatief evenement waar kunstenaars uit de regio van Nijmegen en het Duitse grensgebied de nieuwste werken presenteren.

  Meer info: kunstraffinaderij.nl

 • Hannie Roosengarten

  Hannie Roosengarten

  Op zondag 3 november openen we in Stip Oost aan Elzenstraat 4 de expositie van Hannie Roosengarten. Ze begon in 2004 serieus met schilderen bij Philo van Wamel en stapte later over naar Kleef bij Wolfgang Klier. Bij beide schilderde ze met acryl en vooral landschappen. 

  Om ook te zien of  olieverf haar lag ging ze schilderen in atelier, Tlichteraan in Nijmegen bij Wim van der Heijden die haar stimuleerde om ook abstract te schilderen.  Ze heeft daarbij duidelijk plezier ontwikkeld om op verschillende manieren met kleur en vormen bezig te zijn. Vooral de verrassende effecten van kleur stimuleren haar.

  Ze heeft dat laten zien bij diverse exposities: in het kerkje van Persingen, in de Lentse Dorpsschuur, de Maldense Soos Brasil  en in eetcafé Klinkklaar aan de Tooropstraat.  

  De expositie is te zien tot en met donderdag 28 november op openingstijden van Stip Oost: Maandag t/m donderdag van 13.30 tot 16.30 + woensdagochtend van 9.30 tot 12.30. 

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  November 1-3: Young Art Weekendsolo presentation by Bart van Deelen (Aki Artez Enschede)

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis

 • Biënnale Gelderland 2019

  Biënnale Gelderland 2019

  JANSBEEK ARNHEM
  10/10/2019 — 24/11/2019
  OPEN WOE. T/M ZO. 12.00 — 17.00

  MUSEUM HET VALKHOF NIJMEGEN
  10/10/2019 — 05/01/2020
  OPEN DI. T/M ZO. 11.00 — 17.00

  Kijk voor het rondleidingen en activiteiten op www.biennalegelderland.nl

  Museum Arnhem en Museum Het Valkhof slaan de handen ineen voor een nieuwe editie van de Biënnale Gelderland, die in 2019 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Productiehuis Plaatsmaken is verantwoordelijk voor inhoudelijk concept, keuze kunstenaars, productie en fondsenwerving.

  In deze bijzondere editie van de Biënnale Gelderland staat de relatie tussen mens en natuur centraal. De mens kan wel willen heersen over de natuur door in te perken, te snoeien, omheinen en dwingen, de natuur woekert altijd door. Wanneer men denkt de exoten definitief te hebben verbannen, duikt in de berm en in de tuin van de buurman wederom Japanse duizendknoop op. Goudvissen hebben hun plek gevonden in de Jansbeek.

  De natuur wordt daarnaast in de kunsten al eeuwenlang ingezet als metafoor, als spiegel voor de ziel en voor de mens als soort. Deze twee uitgangspunten zijn leidraad voor de tentoonstellingen, waarin wordt onderzocht hoe de natuur vandaag de dag een rol speelt in het gesprek over onze leefomgeving.

  Tentoonstelling Arnhem: langs de Jansbeek (centrum)

  Aan de kunstenaars is gevraagd om met een voorstel te komen voor een werk in de openbare ruimte, waarin de bezoeker de natuur in zichzelf of in de stad op bijzondere wijze kan ervaren. Toneelgroep Oostpool levert daarnaast een vijftal tekstwerken naar aanleiding van het thema, die ter plaatse kunnen worden beluisterd. De kunstwerken kunnen worden beleefd tijdens een wandeling die langs de Jansbeek meandert. 

  Tentoonstelling Nijmegen: museum het Valkhof

  In museum het Valkhof is gelijktijdig een tentoonstelling te zien, waarin het werk dat in Arnhem te zien is in de context van het oeuvre van de deelnemers geplaatst wordt. In het museum wordt een ander soort ‘Seelenwanderung’ aangeboden, een meer mentale. Hierin speelt herkenning, mijmering en verlangen naar vrijheid van geest een belangrijke rol. 

 • INSCIENCE 2019 OVER GMO

  INSCIENCE 2019 OVER GMO

  5TH EDITION
  INSCIENCE
  INTERNATIONAL 
  SCIENCE 
  FILM FESTIVAL
  NIJMEGEN
  06 — 10
  NOV 2019

  InScience, International Science Film Festival Nijmegen is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.

  Meer info: www.insciencefestival.nl

 • Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  3 november t/m 15 december 2019

  De Nieuwe Gang neemt deel aan de landelijke manifestatie Grafiek 2019, met grafiek-tentoonstellingen rond het thema Panta Rhei, ‘alles is in beweging’. Wij nodigden verschillende generaties kunstenaars uit, die ook in workshops zullen samenwerken om kennis en ervaring uit te wisselen.

  Grafiek 2019, met Brechtje Verberne, Brigitte Gmachreich-Jünemann, Caroline Koenders, Frans de Groot/Josée Wuyts, Ger Driessen, Harrie Gerrits, Henk Tichelaar, Koen Moonen, Manuel Kurpershoek, Marie Verstegen, Mirka Farabegoli, Rob Voerman en Sjoerd Tegelaers.

  Het werk van Rob Voerman en Mirka Farabegoli is t/m 24 november ook te zien op de Biënnale Gelderland, rond de Jansbeek in Arnhem en in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

  Opening, Manuel Kurpershoek en Casper ter Heerdt zondag 3 november, 15.00 uur
  Artist Talk gesprek met kunstenaars & publiek zondag 24 november 15.00 uur
  Finissage Tatabánya (Rense Slings en Pieter Holkenborg) zondag 15 december 15.00 uur

  Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

  Kunstinitiatief De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Meer info: www.denieuwegang.nl

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Atelier Anders

  Atelier Anders 

  Project Maashorst

  27 september – 2 november 2019

  Kunstenaar Lisa Beckers (1989) is sinds maart 2018 bezig met het project Maashorst. Een interdisciplinair onderzoek naar de kern van de Maashorst. Haar schilderijen laten je letterlijk verdwijnen in de aarde.

  Vanuit haar kennis als ambachtelijke schilder is ze op zoek gegaan naar grond uit de Maashorst, die zij verwerkt tot pigment. Met hulp van Rimbaud Lapperre en Maashorst-kenner Ton Vogels is ze nog verder de grond ingedoken. Zo heeft Beckers ijzeroer uit de Peelrandbreuk gebruikt.

  Met haar collectie pigmenten, zoals Slingerpad bruin, Mortelse oker, Slabroek grijs en Perekker roze, heeft ze een bijzonder palet met caseïne verf gemaakt.

  Je kunt Beckers beschrijven als een moderne romanticus. In de hedendaagse wereld heeft de mens altijd een hand in het landschap. Door in te zoemen op een klein stukje natuur, waar de menselijke hand niet meer te zien is, ontstaat weer de grootsheid van de natuur. Het micro beeld toont geen huis of andere bouwsels, maar ongerepte schoonheid. Het werk verstilt en geeft de rust waar misschien elk mens onbewust naar verlangt.

  Tijdens de expositie bij Atelier Anders toont ze het onderzoek en de schilderijen die daar uit voortgekomen zijn.

  Open elke vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00

  Atelier Anders
  Schutsboomstraat 53
  5374CB  Schaijk 

 • Ontmoeting in kunst

  Ontmoeting in Kunst

  za 9 november tot en met zo 8 december 2019


  Quinta Buma - foto's
  Brigit Klatser- Beelden en objecten


  Feestelijke opening van onze expositie op: zaterdag 9 november om 15.00 uur

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen - Schilderijen

  16 november t/m 4 januari

  Kunstmagazijn nodigt u van harte uit om de officiële opening van Deze Twee | Buiken en Folders van Jelle Slof en Lenna van Ooijen bij te wonen, zaterdag 16 november om 15 uur bij Kunstmagazijn. 

  Jelle Slof

  Beeldend kunstenaar Jelle Slof schildert Albert Heijn folders. Het zijn dezelfde AH-folders die hij elke week bezorgt als postbode. Slof ontvangt, bezorgt en schildert ze. Hij schíldert de folders. Hij maakt geen kopie. De kunstenaars presenteert de folders met levensmiddelen als abstraheringen van kleur en vorm. Bij Kunstmagazijn toont Slof het uitgebreide oeuvre dat hij in zijn werkzame jaren als kunstenaar én postbode heeft opgebouwd. 

  Lenna van Ooijen

  De portretten van Lenna van Ooijen zijn eigenlijk niet echt portretten, maar toch zijn ze tegelijkertijd niets anders dan precies dat. Van Ooijen portretteert veelal jonge vrouwen en enkele mannen, maar in plaats van de karakteristieken in het gezicht te verbeelden, richt zij haar blik op de maagstreek van haar onderwerp. Van Ooijen verbeeldt de buiken van haar subjecten op een zachtzinnige en tedere, maar ook rauwe en compromisloze manier.  

  Jelle Slof en Lenna van Ooijen leven samen en delen een atelier in hun woning. Hoewel hun praktijken verschillen, kent hun manier van werken ook seriële en schildertechnische overeenkomsten. Deze tentoonstelling maakt ruimte voor de persoonlijke uitingen van de kunstenaars, maar onderzoekt tegelijkertijd of samen wonen en werken een weerslag kent in hun werk. 

   

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Neus

  Neus

  Neus biedt een podium aan vernieuwende beeldende kunst en vormgeving. Opgericht door kunstenaars en makers, een ontmoetingsplek voor de ondernemende utopist.

  Maandelijks is er weer wat nieuws te zien.

  Adres:
  Tweede Walstraat 106

  Openingstijden:
  Donderdag: 13:00 - 21:00
  Vrijdag: 13:00 - 18:00
  Zaterdag: 14:00 - 18:00
  Zondag: 14:00 - 18:00

  Voor meer informatie kijk je op: neusneus.nl
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  2 en 3 november

  Theo Gerritse en Roderick Brenninkmeijer

  Olie & Staal

  Kerkje van Persingen
  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Kunst op de koffie

  Kunst op de koffie

  HOOGWAARDIGE KUNST OP LAAGDREMPELIGE LOCATIES
  KUNST OP DE KOFFIE ARNHEM | 5e EDITIE | 23 + 24 NOVEMBER 2019

  Kunst op de Koffie 2019, 23 en 24 november; de vijfde editie hoogwaardige kunst op laagdrempelige locaties in Arnhem. ‘Maak het mee’ zowel letterlijk als figuurlijk. Ontdek nieuwe kunst, ontmoet kunstenaars en (wijk) bewoners. In de ontmoeting ontstaat de verbinding; maak het mee! Voor deze editie hebben we drie categorieën;

  SITE-SPECIFIC
  Kunst op de Koffie gaf tien kunstenaars opdracht om voor de aan hen toegewezen woning nieuw werk te maken waarbij het huis, de plek, haar bewoners en de interactie hiertussen uitgangspunt is.

  POP-UP
  Voor deze editie nodigde Kunst op de Koffie twee gastcuratoren uit, Liesbeth Brandt Corstius en Youri Appelo. Elk selecteerde vijf kunstenaars voor een pop-up tentoonstelling met bestaand werk in een van de huiskamers. Uitgangspunt in de zoektocht waren de huiskamers zelf.

  PERFORMANCE
  Zes kunstenaars (muziek, dans, schrijven)  zijn door Kunst op de Koffie uitgenodigd om op basis van hun werk een performance te creëren in relatie tot een specifieke huiskamer.

  Meer info: www.kunstopdekoffie.nl

 • 'A doodle a diagram a distaster"

  'A doodle a diagram a distaster"

  11-10-2019 t/m 24-11-2019

  In de solotentoonstelling A Doodle, a Diagram, a Disaster presenteert Femke Herregraven een artistiek onderzoek naar hoe de natuur als object gemarkeerd, geabstraheerd, en gekwantificeerd wordt. Haar onderzoek naar krassen, waarde markeringen, satellietbeelden, en financiële producten vormen de basis voor de verbeelding van nieuwe verhalen en objecten.

  De solotentoonstelling komt voort uit Herregravens doorlopend onderzoek naar de relatie tussen ecologie, geologie en financiële markten waarbij de huidige en toekomstige verplaatsing van energie (water, mineralen, kapitaal, zuurstof) geïndexeerd en gemanipuleerd wordt door algoritmes en machines. Wat is de rol van het menselijk oog en het gebaar in deze geautomatiseerde blik op de wereld?

  Femke Herregraven (1982, Nijmegen) woont en werkt in Amsterdam. Haar werk wordt getoond op diverse plekken in binnen- en buitenland. In 2017 en 2018 was zij artist-in-residence aan de Rijksakademie van de beeldende kunsten. Ook is Femke Herregraven genomineerd voor de Prix de Rome 2019.

  A Doodle, A Diagram, A Disaster vindt plaats in de context van Biënnale Gelderland. Meer informatie over de Biënnale Gelderland: www.biennalegelderland.nl. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, de Gemeente Nijmegen en Provincie Gelderland.

  Adres Expoplu: 
  Van Oldenbarneveltstraat 63‑A, 6512 AT Nijmegen

  Openingstijden: 
  Woensdag t/m zondag van 12:00 t/m 17:00 uur (gedurende tentoonstellingen)

   

 • Kunstraffinaderij 2019 Stevenskerk

  Kunstraffinaderij 2019 Stevenskerk

  Kunstraffinaderij is een multidisciplinaire kunstbeurs. Op 8, 9 en 10 november kunt u in de Stevenskerk genieten van allerlei verschillende kunstdisciplines. Een verrassend en innovatief evenement waar kunstenaars uit de regio van Nijmegen en het Duitse grensgebied de nieuwste werken presenteren.

  Meer info: kunstraffinaderij.nl

 • Hannie Roosengarten

  Hannie Roosengarten

  Op zondag 3 november openen we in Stip Oost aan Elzenstraat 4 de expositie van Hannie Roosengarten. Ze begon in 2004 serieus met schilderen bij Philo van Wamel en stapte later over naar Kleef bij Wolfgang Klier. Bij beide schilderde ze met acryl en vooral landschappen. 

  Om ook te zien of  olieverf haar lag ging ze schilderen in atelier, Tlichteraan in Nijmegen bij Wim van der Heijden die haar stimuleerde om ook abstract te schilderen.  Ze heeft daarbij duidelijk plezier ontwikkeld om op verschillende manieren met kleur en vormen bezig te zijn. Vooral de verrassende effecten van kleur stimuleren haar.

  Ze heeft dat laten zien bij diverse exposities: in het kerkje van Persingen, in de Lentse Dorpsschuur, de Maldense Soos Brasil  en in eetcafé Klinkklaar aan de Tooropstraat.  

  De expositie is te zien tot en met donderdag 28 november op openingstijden van Stip Oost: Maandag t/m donderdag van 13.30 tot 16.30 + woensdagochtend van 9.30 tot 12.30. 

 • Chambre d'amis

  "Chambre d'amis"

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

  expobord

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

 • Kunstmagazijn

  Kunstmagazijn 

  Uitleen - galerie - design

  Doel: Kunstmagazijn laat je graag kennis maken met actuele kunst van gerenommeerde kunstenaars uit heel Nederland. De kunstuitleen omvat een uitgebreide collectie waar je kunst kunt lenen en kopen. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn er regelmatig wisselende exposities te bezoeken.

  Ideaal: Bij Kunstmagazijn willen wij het liefst kunst zichtbaar én inzichtelijk maken voor een breed publiek. Wij zien graag dat Kunstmagazijn een spil is in de hedendaagse kunstsector waar kunstenaars en liefhebbers elkaar kunnen vinden. Kunstmagazijn is een plaats waar een divers publiek ons kan bereiken om zich in kunst te verdiepen, kunst te lenen en te kopen. En Kunstmagazijn is een dynamisch platform waar werk van interessante en actuele kunstenaars een podium krijgt.

  Adres: Kunstmagazijn Nijmegen, Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525 WS Nijmegen

  Openingstijden: Woensdag- zaterdag: 12:00 PM – 17:00 PM

  Meer informatie: www.nijmeegsekunstuitleen.nl 

 • Singular Art

  Singular Art

  A piece. A place. 

  On Show: 

  November 1-3: Young Art Weekendsolo presentation by Bart van Deelen (Aki Artez Enschede)

  Waalkade 72 
  6511 XR 
  Nijmegen 
  Open van donderdag t/m zondag van 10:00-18:00, en op afspraak. 

  www.singular-art.com

 • Jac Maris

  Ateliermuseum Het Marishuis

  Het Marishuis is een ateliermuseum, hier woonde en werkte Jac Maris.

  Meer informatie www.marishuis.nl

  Geopend: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag

   

  Marishuis

 • Biënnale Gelderland 2019

  Biënnale Gelderland 2019

  JANSBEEK ARNHEM
  10/10/2019 — 24/11/2019
  OPEN WOE. T/M ZO. 12.00 — 17.00

  MUSEUM HET VALKHOF NIJMEGEN
  10/10/2019 — 05/01/2020
  OPEN DI. T/M ZO. 11.00 — 17.00

  Kijk voor het rondleidingen en activiteiten op www.biennalegelderland.nl

  Museum Arnhem en Museum Het Valkhof slaan de handen ineen voor een nieuwe editie van de Biënnale Gelderland, die in 2019 plaatsvindt. De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Productiehuis Plaatsmaken is verantwoordelijk voor inhoudelijk concept, keuze kunstenaars, productie en fondsenwerving.

  In deze bijzondere editie van de Biënnale Gelderland staat de relatie tussen mens en natuur centraal. De mens kan wel willen heersen over de natuur door in te perken, te snoeien, omheinen en dwingen, de natuur woekert altijd door. Wanneer men denkt de exoten definitief te hebben verbannen, duikt in de berm en in de tuin van de buurman wederom Japanse duizendknoop op. Goudvissen hebben hun plek gevonden in de Jansbeek.

  De natuur wordt daarnaast in de kunsten al eeuwenlang ingezet als metafoor, als spiegel voor de ziel en voor de mens als soort. Deze twee uitgangspunten zijn leidraad voor de tentoonstellingen, waarin wordt onderzocht hoe de natuur vandaag de dag een rol speelt in het gesprek over onze leefomgeving.

  Tentoonstelling Arnhem: langs de Jansbeek (centrum)

  Aan de kunstenaars is gevraagd om met een voorstel te komen voor een werk in de openbare ruimte, waarin de bezoeker de natuur in zichzelf of in de stad op bijzondere wijze kan ervaren. Toneelgroep Oostpool levert daarnaast een vijftal tekstwerken naar aanleiding van het thema, die ter plaatse kunnen worden beluisterd. De kunstwerken kunnen worden beleefd tijdens een wandeling die langs de Jansbeek meandert. 

  Tentoonstelling Nijmegen: museum het Valkhof

  In museum het Valkhof is gelijktijdig een tentoonstelling te zien, waarin het werk dat in Arnhem te zien is in de context van het oeuvre van de deelnemers geplaatst wordt. In het museum wordt een ander soort ‘Seelenwanderung’ aangeboden, een meer mentale. Hierin speelt herkenning, mijmering en verlangen naar vrijheid van geest een belangrijke rol. 

 • INSCIENCE 2019 OVER GMO

  INSCIENCE 2019 OVER GMO

  5TH EDITION
  INSCIENCE
  INTERNATIONAL 
  SCIENCE 
  FILM FESTIVAL
  NIJMEGEN
  06 — 10
  NOV 2019

  InScience, International Science Film Festival Nijmegen is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.

  Meer info: www.insciencefestival.nl

 • Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  Grafiek 2019, Panta Rhei, alles stroomt

  3 november t/m 15 december 2019

  De Nieuwe Gang neemt deel aan de landelijke manifestatie Grafiek 2019, met grafiek-tentoonstellingen rond het thema Panta Rhei, ‘alles is in beweging’. Wij nodigden verschillende generaties kunstenaars uit, die ook in workshops zullen samenwerken om kennis en ervaring uit te wisselen.

  Grafiek 2019, met Brechtje Verberne, Brigitte Gmachreich-Jünemann, Caroline Koenders, Frans de Groot/Josée Wuyts, Ger Driessen, Harrie Gerrits, Henk Tichelaar, Koen Moonen, Manuel Kurpershoek, Marie Verstegen, Mirka Farabegoli, Rob Voerman en Sjoerd Tegelaers.

  Het werk van Rob Voerman en Mirka Farabegoli is t/m 24 november ook te zien op de Biënnale Gelderland, rond de Jansbeek in Arnhem en in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

  Opening, Manuel Kurpershoek en Casper ter Heerdt zondag 3 november, 15.00 uur
  Artist Talk gesprek met kunstenaars & publiek zondag 24 november 15.00 uur
  Finissage Tatabánya (Rense Slings en Pieter Holkenborg) zondag 15 december 15.00 uur

  Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

  Kunstinitiatief De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  Meer info: www.denieuwegang.nl