Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Vanaf de straat #15: Henriëtta van de Westelaken

  Vanaf de straat #15: Henriëtta van de Westelaken

  5 jul tot 5 aug
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  In de etalage van Galerie de Natris is weer een nieuw kunstwerk te zien. In een uitgebreide versie was het werk De Dienstmaagden in 2007 te zien op de expositie Spielerei in de galerie. Henriëtta van de Westelaken wil met deze, meer sobere, versie een eerbetoon geven aan alle mensen die zich dienstbaar opstellen naar hun naasten. 
   
  Beeld: Henriëtta van de Westelaken, detail van De Dienstmaagden, 2007-2021, porseleinen poppenhoofden, linten van grafkransen en andere objecten, 142x48 cm
 • Valkhof Festival X Extrapool

  Valkhof Festival X Extrapool

  17 jul tot 23 jul

  Na een plan B, C… een plan X. Valkhof Festival gaat door! Het jaarlijkse festival neemt een andere vorm aan – en tijdelijk ook een andere naam – maar de line-up met (inter)nationale namen, toppers van morgen én wat Valkhof typeert: muzikale ontdekkingen voor alle smaken, is in 2021 weer een feit. Van 17 tot 23 juli kunnen muziekliefhebbers op diverse plekken in Nijmegen terecht voor X Valkhof Festival. Extrapool is ook dit jaar weer van de partij en verzorgd kunst en muziek, in de vertrouwende omgeving van ons pand, Doornroosje en de Valkhof Kapel.

  Bekijk hier het hele programma. 

  Daan Mulder & Gökay Atabek
  17 t/m 23 juli – doorlopend – locatie: Doornroosje
  Daan Mulder en Gökay Atabek namen afgelopen jaar deel aan Destillaat, de eindexamententoonstelling van kunstacademies die Extrapool al meer dan 20 jaar organiseert. Het bleek een gouden duo. In extreem korte tijd maakten ze vier videowerken en twee performances samen. In Doornroosje zullen ze vanuit dit werk een aantal installaties en interventies tonen. De twee vinden elkaar in het vermogen om met creativiteit te reageren op de situatie waar ze zich in bevinden. Samen combineren ze een hoog MacGyver-gehalte met een dosis activisme.

  Oscar Peters – Staande golf
  17 en 18 juli – 10:00 – 17:00 – toegang: gratis – locatie: Valkhof Museum
  Staande golf is een geluidsinstallatie waarin de bezoeker zich vrij beweegt door een sonoor landschap van complexe klanken ontworpen door geluidskunstenaar Oscar Peters. In Staande golf wordt Peters’ fascinatie voor het pijporgel omgezet in een zestal zelfontworpen orgels die hem in staat stellen het sonische karakter van de orgelpijpen verder te onderzoeken dan het traditionele orgel hem toelaat.

  Stefan Kollee & nobuka Tableau Vivant (uitverkocht)
  19 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool
  De inspiratie voor de samenwerking van vocalist Stefan Kollee en muzikant nobuka is een gemeenschappelijke voorliefde voor het ruwe werk van schrijver en dichter Charles Bukowski. Gesprekken over de onderbuik van de samenleving, drankmisbruik en kwetsbaarheid resulteerden in The Body And The Madness, een broeierige plaat vol gruizige elektronica en persoonlijke teksten.

  Evi van der Kant Tableau Vivant (uitverkocht)
  19 t/m 21 juli – 20:00 – locatie: Extrapool
  Kunstenaar Evi van der Kant haalt inspiratie uit de eigenheid van diverse materialen, uit lichtinval, schaduw en bijzondere natuurfenomenen zoals zonsverduisteringen. Voor het Extrapoolprogramma Tableau Vivant en het programma in samenwerking met De Perifeer maakt ze gebruik van uiteenlopende lichtbronnen en reflecterende materialen voor haar beelden. 

  Extrapool x Perifeer
  Extrapool en De Perifeer, dé uitvalsbasissen voor vooruitstrevende kunst in de regio, verzorgen al enige jaren programma in de Sint-Nicolaaskapel tijdens het Valkhof Festival. Eigenzinnige muzikanten en geluidskunstenaars vonden er hun weg. Dit jaar slaan beide organisaties opnieuw de handen ineen en presenteren samen een programma in Extrapool; twee concerten met een hoofdrol voor tape.

  Diepenmaat / Sallaerts (in samenwerking met De Perifeer)  (uitverkocht)
  21 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool
  Het oeuvre dat uit de jarenlange samenwerking tussen beeldend kunstenaar Jeroen Diepenmaat en wandelende muziekencyclopedie en producer Twan Sallaerts voortkwam, bleef lang verborgen. Tot ze vorig jaar op het platenlabel Esc.rec. hun debuut Sluimer uitbrachten. In hun optredens spelen audiocassettes en tape-loops een belangrijke rol, naast een uitermate gevarieerd instrumentarium. 

  Wouter van Veldhoven / Dianne Verdonk (in samenwerking met De Perifeer) 
  21 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool
  Wouter van Veldhoven werkt sinds 2005 met aftandse bandrecorders en andere apparatuur die hij met kunst- en vliegwerk weer enigszins werkend probeert te krijgen. Vertrekkend vanuit zijn zelfgebouwde rariteitenkabinet bouwt deze klankmagiër zorgvuldig geluidslagen op. Vanavond treedt hij op met muzikant en instrumentontwerper Dianne Verdonk. Verdonk componeert kleurrijke liedjes, met een prominente rol voor visuele interactie met de instrumenten.  

  Aya Suzuki – Nine Bells
  22 en 23 juli  locatie: Doornroosje (uitverkocht)
  De in België woonachtige, Japanse slagwerker Aya Suzuki speelt haar interpretatie van het legendarische stuk Nine Bells van Tom Johnson. Deze Amerikaanse componist schrijft niet alleen de noten voor, maar ook de bewegingen van de uitvoerder, die tussen grote klokken loopt die aan het plafond hangen. Suzuki geeft een mystieke draai aan het stuk in een choreografie gebaseerd op de Japanse dansvorm Butoh. De ruimtelijke ervaring van het geluid en de op minimal music gestoelde ritmes zorgen voor een meditatieve ervaring.
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  The space in Nijmegen will be closed until the 18th of July.  You can visit us in Amsterdam during our temporary exhibition at Bloemgracht 56.

  Singular art

  https://www.singular-art.com/ 

   

 • Burst, a Spiritual Art Awakening | Bas Kosters

  Burst, a Spiritual Art Awakening | Bas Kosters

  26 jun tot 31 jul
  Neus
  Tweede Walstraat 106, 6511 LW Nijmegen

  After being in a worldwide state of hibernation we are ready to be wakened by a radiant and intimate, exciting and sensual art experience. Enter the tactile universe of “burst” by Bas Kosters, where a collection of artworks is presented in an embracing textile environment.
  The exhibition is the scene for the release of the first work of a new project called “Joy”, “Joy2021-001” is a digital artwork, which is presented as a part of the textile surrounding of the exhibition. “Burst” is also the title for a series of new works about positive, tender and sensual camaraderie.

  The vernissage is the 26th of June, 13.00-22.00. 
  Open: Saturday and Sunday, 13.00-20.00.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Maria van der Aalsvoort

  24 en 25 juli

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Hedendaagse sieraden

  Hedendaagse sieraden

  30 mei tot 11 aug
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Er zijn vier tentoonstellingen te zien: 
  > Academy of Fine Arts Nuremberg, klas van Suska Mackert, 'Zwischen den Räumen ist auch ein Raum (Between the rooms is also a room)'
  > Karin Seufert / Tore Svensson
  > Pedro Sequeira
  > Silke Trekel

  Je kunt Galerie Marzee weer bezoeken zonder afspraak. In de galerie is ruimte voor 35 bezoekers. 
 • De Nieuwe Gang

  Dialoog #1 | Jos van Gessel & Mariës Hendriks

  11 jul tot 22 aug
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  In de 40 jaar waarin De Nieuwe Gang bestaat is het geëvolueerd van een plek voor en door jonge kunstenaars naar een gerenommeerde instelling voor actuele beeldende kunst die een eigen en unieke plek heeft in het Rijk van Nijmegen. Die actualiteit is niet aan de jongeren voorbehouden, het is een gegeven dat dit door alle generaties heen een belangrijke drijfveer is. Wij programmeren daarom graag dwars door alle generaties heen.

  Ons 40-jarig jubileum willen we graag vieren met drie tentoonstellingen. Twee – samengesteld als dialogen – waarmee we de actualiteit opnieuw zichtbaar willen maken.
  Als eerste door de vitaliteit van hen die lang geleden hun eerste tentoonstellingen hadden opnieuw te onderzoeken. Als tweede door hen die hun werk onlangs voor het voetlicht brachten opnieuw te ontvangen. Wat zijn hun drijfveren en wat heeft De Nieuwe Gang voor hen betekend?

  Jos van Gessel & Mariës Hendriks vormen de eerste dialoog. Waar Mariës Hendriks een geobserveerd moment van een specifieke ruimte als vertrekpunt heeft, laat Jos van Gessel zich inspireren door tekeningen en foto’s van landschappen die hij tijdens zijn reizen maakt. Deze dialoog is een ontmoeting van een fascinatie voor een constante wisseling in kleur- en ruimtebeleving binnen een identiek beeld en een passie voor het maken van een eigen, geromantiseerde wereld op schaal.

  Opening: 11 juli om 15.00 uur, in de tuin van De Nieuwe Gang (i.v.m. coronamaatregelen op 1,5 meter afstand). 
  Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur, en op afspraak

   nieuwe gang expo

 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • FOLLY FACTORY | Marleen Sleeuwits & Cindy Bakker

  FOLLY FACTORY | Marleen Sleeuwits & Cindy Bakker

  5 jun tot 15 aug
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Het Honigcomplex in Nijmegen ademt industriële geschiedenis, je kunt er de bouillonblokjes nog ruiken. Hoe zou de fabriek eruitzien als hij nog in gebruik was? Met een gedeelde fascinatie voor 'lopende band-esthetiek' laten Marleen Sleeuwits en Cindy Bakker hun fantasie de vrije loop en geven in de projectruimte van Expo Bart vorm aan een imaginaire fabriek anno 2021. 

  Hun eerste ideeën roepen direct een levendig beeld op: 'Herhalingen van vormen en een explosie van kleuren. Zoals productielijnen waar alles knalroze en mintgroen is en iedereen dezelfde hoedjes draagt. Of de buizen die in Charlie and the Chocolate Factory snoep wegschieten naar een volgende afdeling en waar elke logica lijkt te ontbreken.' Hun fabrieksinterieur houdt zo het midden tussen de ogenschijnlijk eenvoudige beeldtaal van Cindy, die met kleur en vorm herkenning oproept, en de foto's van Marleen, waarin de alledaagse ruimte wordt omgevormd tot een complexe realiteit.

  Bij Expo Bart komen hun visies samen in een gestileerde opslag van kleurrijke verpakkingen, zorgvuldig gemaakte objecten met een sculpturale kwaliteit, een wirwar van rollenbanen en buizen.

  'We willen iets blootleggen dat je normaalgesproken niet ziet, maar wel herkent. Dat wil niet zeggen dat de installatie zich meteen laat doorgronden; het mysterie dat ons afzonderlijke werk al in zich heeft, wordt in de combinatie alleen maar groter. Het is aan de toeschouwer om dat te ontrafelen.' Kijk je naar een foto of een schilderij; een machinaal vervaardigd of handgemaakt object? Op deze zoektocht loopt de expositietitel spelenderwijs vooruit.
  Folly Factory roept associaties op met een fabriek waarvan je niet weet wat er geproduceerd wordt en zelfs niet wat de functie ervan is.

  Expo Bart is deze zomer gesloten tussen 29 juli en 8 augustus. Folly Factory is na de zomerstop nog te zien tot en met 15 augustus. Het is niet nodig om te reserveren voor deze expositie. Expo Bart is van donderdag t/m zondag geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. Je kunt dus weer spontaan langskomen! 

  11 juli, 15.00 uur: De historische Honig gifmoorden, een lezing van Henk Termeer. 
  Toegang is gratis en reserveren is niet nodig. 
  Ruim 73 jaar bleef het een raadsel. In de laatste oorlogsjaren werden vijf leidinggevenden van de Nijmeegse Honigfabriek vermoord doordat iemand ze rattengif had toegediend. Tijdens hun vooronderzoek naar de geschiedenis van de fabriek voor de expositie Folly Factory stuitten Marleen Sleeuwits en Cindy Bakker op deze historische gifmoorden. Wie waren deze vermoorde mannen en waarom moesten ze dood? Waren het oorlogsslachtoffers of is er sprake van misdaad? 
  Henk Termeer denkt het antwoord te weten. Hij is historicus en verbonden aan de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen. In 2015 ging hij op onderzoek uit. Hij wist beslag te leggen op 69 getuigenverslagen uit 1946. Tijdens een lezing bij Expo Bart vertelt Henk ons alles over zijn bevindingen en hoor je van Marleen en Cindy hoe zij tot het idee zijn gekomen om een imaginaire fabriek te maken
 • Bloed en Honing | Nicole Segers

  Bloed en Honing | Nicole Segers

  12 apr tot 29 aug
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de corona-maatregelen is Museum Het Valkhof op dit moment gesloten.

  Reizen door de periferie van Europa
  Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers' foto's vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Het museum laat na de lockdown de hele trilogie in beeld zien en nodigt jullie uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen.

  Het vereeuwigen van verhalen
  Wanneer de oorspronkelijk Nijmeegse Nicole Segers (1960) op haar 21e voor het eerst door de zoeker van een camera kijkt, is het liefde op het eerste gezicht. Met haar camera in de hand en de uitgestippelde routes, kriskras door andere Afrika, in haar rugzak ontdekt ze hoe ze verborgen verhalen vangt en vereeuwigt in beeld.

  Hoopvol maar wantrouwend
  Het is 2001 wanneer Europa een herenigde toekomst tegemoet gaat en 'onze' grenzen richting het oosten opschuiven. Gedreven door nieuwsgierigheid pakt Nicole Segers haar koffers, haar Leica en trekt samen met Irene van der Linde langs de zevenduizend kilometer nieuwe grens. Op zoek naar het antwoord op de vraag: Wie zijn onze nieuwe grensbewoners en wat doet deze eenwording met ze? De muur is gevallen, dictaturen zijn omvergeworpen en grenzen geopend. Ondertussen gaat het vanuit Brussel vooropgestelde beleid dwars door alle lands- en gemeenschapsgrenzen heen. In de karakteristieke zwart-wit beelden van het boek Het einde van Europa legt de fotograaf hoop en perspectief vast, maar ook het wantrouwen en argwaan van de inwoners.

  Het leven aan de overkant
  Niet veel later start Brussel de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Samen met Van der Linde vervolgt Segers haar reis richting Istanbul, waar de Bosporus een geografische en symbolische grens vormt tussen Europa en Azië. Ze varen een jaar lang mee op met de veerpunt tussen de twee continenten. Segers legt, dit keer in stralende kleuren, de mensen en het leven op beide oevers vast. In het boek Ontmoetingen langs de Bosporus vragen de twee zich af: vaart het land richting Europa, of zal het toch de andere kant op gaan?

  Een verhaal van weemoed
  Al snel verschijnt de Balkan weer op de radar en kunnen de fotograaf en schrijver niet op hun handen blijven zitten. In Bloed en Honing (Boom uitgevers) keren ze terug naar de lappendeken van Europa. "Als je wilt weten wat er in Europa speelt, dan moet je naar de Balkan" aldus Segers. Haar beelden van de landen van bloed en honing (de letterlijke vertaling van Bal en kan) tonen verlaten dorpen in Sarajevo, authentieke winkelstraten in Noord-Macedonië, roerloze wachtposten in Kosovo en jongeren voor slecht onderhouden huizen in Albanië. Ze illustreren het terugvallen op religie en weemoed naar oude tradities. Van optimisme blijkt allang geen sprake meer. 

  Met de gelijknamige tentoonstelling Bloed en Honing in het museum sluit Segers de trilogie af. Sterke beelden laten zien hoe de stemming in Europa in twintig jaar tijd is omgeslagen. Het is een uitnodiging voor een driedelige reis dwars door de zichtbare en onzichtbare grenzen.
 • Suffering Matters, tentoonstelling voor groot en klein leed

  Suffering Matters, tentoonstelling voor groot en klein leed

  1 aug tot 5 sep
  Besiendershuis @ Stevenskerk-

  Iedereen heeft onherroepelijk pijn in diens leven, dat is het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk geworden. Pijn is zowel hyperpersoonlijk als universeel; iedereen heeft het op een zeker moment, en toch weet alleen JIJ hoeveel pijn je voelt. Praten over lijden doen we liever niet, en we weten vaak ook niet goed hoe we iemand met pijn kunnen troosten.

  Het Besiendershuis presenteert: Suffering Matters, een tentoonstelling voor groot en klein leed in de Stevenskerk, te zien tussen 1 augustus en 5 september 2021.

  Suffering Matters bestaat uit vier monumentale kunstinstallaties. Martijn Schinkel presenteert het audiovisuele werk Shouted Self op het koor van de kerk, waarin hij ingaat op mentale pijn: het lijden van het ego. De installatie van kolossale, duistere nachtfoto’s van Rob Sweere laat je rauwe pijn bijna fysiek voelen. In de grafkelder laat Keiko Sato parallellen zien tussen het lijden in Nagasaki en Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in het werk Light is Still On reflecteert ze op de pijn van Fukushima, tien jaar na de ramp in de kerncentrale.

  Aan de kunst is het de taak om ons perspectief op pijn te veranderen, er een gesprek over te openen of ons lijden te verzachten.

  Naast de tentoonstelling is er een Suffering Matters podcast, én een Suffering Matters magazine, waarin vanuit allerlei perspectieven (zoals geschiedenis, kunst, muziek en wetenschap) wordt gereflecteerd op pijn en lijden. Het magazine is gratis verkrijgbaar, onder meer in de Stevenskerk tijdens de tentoonstelling.

  Kijk voor meer informatie op www.sufferingmatters.nl.
 •  

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Vanaf de straat #15: Henriëtta van de Westelaken

  Vanaf de straat #15: Henriëtta van de Westelaken

  5 jul tot 5 aug
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  In de etalage van Galerie de Natris is weer een nieuw kunstwerk te zien. In een uitgebreide versie was het werk De Dienstmaagden in 2007 te zien op de expositie Spielerei in de galerie. Henriëtta van de Westelaken wil met deze, meer sobere, versie een eerbetoon geven aan alle mensen die zich dienstbaar opstellen naar hun naasten. 
   
  Beeld: Henriëtta van de Westelaken, detail van De Dienstmaagden, 2007-2021, porseleinen poppenhoofden, linten van grafkransen en andere objecten, 142x48 cm
 • Valkhof Festival X Extrapool

  Valkhof Festival X Extrapool

  17 jul tot 23 jul

  Na een plan B, C… een plan X. Valkhof Festival gaat door! Het jaarlijkse festival neemt een andere vorm aan – en tijdelijk ook een andere naam – maar de line-up met (inter)nationale namen, toppers van morgen én wat Valkhof typeert: muzikale ontdekkingen voor alle smaken, is in 2021 weer een feit. Van 17 tot 23 juli kunnen muziekliefhebbers op diverse plekken in Nijmegen terecht voor X Valkhof Festival. Extrapool is ook dit jaar weer van de partij en verzorgd kunst en muziek, in de vertrouwende omgeving van ons pand, Doornroosje en de Valkhof Kapel.

  Bekijk hier het hele programma. 

  Daan Mulder & Gökay Atabek
  17 t/m 23 juli – doorlopend – locatie: Doornroosje
  Daan Mulder en Gökay Atabek namen afgelopen jaar deel aan Destillaat, de eindexamententoonstelling van kunstacademies die Extrapool al meer dan 20 jaar organiseert. Het bleek een gouden duo. In extreem korte tijd maakten ze vier videowerken en twee performances samen. In Doornroosje zullen ze vanuit dit werk een aantal installaties en interventies tonen. De twee vinden elkaar in het vermogen om met creativiteit te reageren op de situatie waar ze zich in bevinden. Samen combineren ze een hoog MacGyver-gehalte met een dosis activisme.

  Oscar Peters – Staande golf
  17 en 18 juli – 10:00 – 17:00 – toegang: gratis – locatie: Valkhof Museum
  Staande golf is een geluidsinstallatie waarin de bezoeker zich vrij beweegt door een sonoor landschap van complexe klanken ontworpen door geluidskunstenaar Oscar Peters. In Staande golf wordt Peters’ fascinatie voor het pijporgel omgezet in een zestal zelfontworpen orgels die hem in staat stellen het sonische karakter van de orgelpijpen verder te onderzoeken dan het traditionele orgel hem toelaat.

  Stefan Kollee & nobuka Tableau Vivant (uitverkocht)
  19 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool
  De inspiratie voor de samenwerking van vocalist Stefan Kollee en muzikant nobuka is een gemeenschappelijke voorliefde voor het ruwe werk van schrijver en dichter Charles Bukowski. Gesprekken over de onderbuik van de samenleving, drankmisbruik en kwetsbaarheid resulteerden in The Body And The Madness, een broeierige plaat vol gruizige elektronica en persoonlijke teksten.

  Evi van der Kant Tableau Vivant (uitverkocht)
  19 t/m 21 juli – 20:00 – locatie: Extrapool
  Kunstenaar Evi van der Kant haalt inspiratie uit de eigenheid van diverse materialen, uit lichtinval, schaduw en bijzondere natuurfenomenen zoals zonsverduisteringen. Voor het Extrapoolprogramma Tableau Vivant en het programma in samenwerking met De Perifeer maakt ze gebruik van uiteenlopende lichtbronnen en reflecterende materialen voor haar beelden. 

  Extrapool x Perifeer
  Extrapool en De Perifeer, dé uitvalsbasissen voor vooruitstrevende kunst in de regio, verzorgen al enige jaren programma in de Sint-Nicolaaskapel tijdens het Valkhof Festival. Eigenzinnige muzikanten en geluidskunstenaars vonden er hun weg. Dit jaar slaan beide organisaties opnieuw de handen ineen en presenteren samen een programma in Extrapool; twee concerten met een hoofdrol voor tape.

  Diepenmaat / Sallaerts (in samenwerking met De Perifeer)  (uitverkocht)
  21 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool
  Het oeuvre dat uit de jarenlange samenwerking tussen beeldend kunstenaar Jeroen Diepenmaat en wandelende muziekencyclopedie en producer Twan Sallaerts voortkwam, bleef lang verborgen. Tot ze vorig jaar op het platenlabel Esc.rec. hun debuut Sluimer uitbrachten. In hun optredens spelen audiocassettes en tape-loops een belangrijke rol, naast een uitermate gevarieerd instrumentarium. 

  Wouter van Veldhoven / Dianne Verdonk (in samenwerking met De Perifeer) 
  21 juli – 20:00 – toegang: 5 euro – locatie: Extrapool
  Wouter van Veldhoven werkt sinds 2005 met aftandse bandrecorders en andere apparatuur die hij met kunst- en vliegwerk weer enigszins werkend probeert te krijgen. Vertrekkend vanuit zijn zelfgebouwde rariteitenkabinet bouwt deze klankmagiër zorgvuldig geluidslagen op. Vanavond treedt hij op met muzikant en instrumentontwerper Dianne Verdonk. Verdonk componeert kleurrijke liedjes, met een prominente rol voor visuele interactie met de instrumenten.  

  Aya Suzuki – Nine Bells
  22 en 23 juli  locatie: Doornroosje (uitverkocht)
  De in België woonachtige, Japanse slagwerker Aya Suzuki speelt haar interpretatie van het legendarische stuk Nine Bells van Tom Johnson. Deze Amerikaanse componist schrijft niet alleen de noten voor, maar ook de bewegingen van de uitvoerder, die tussen grote klokken loopt die aan het plafond hangen. Suzuki geeft een mystieke draai aan het stuk in een choreografie gebaseerd op de Japanse dansvorm Butoh. De ruimtelijke ervaring van het geluid en de op minimal music gestoelde ritmes zorgen voor een meditatieve ervaring.
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  The space in Nijmegen will be closed until the 18th of July.  You can visit us in Amsterdam during our temporary exhibition at Bloemgracht 56.

  Singular art

  https://www.singular-art.com/ 

   

 • Burst, a Spiritual Art Awakening | Bas Kosters

  Burst, a Spiritual Art Awakening | Bas Kosters

  26 jun tot 31 jul
  Neus
  Tweede Walstraat 106, 6511 LW Nijmegen

  After being in a worldwide state of hibernation we are ready to be wakened by a radiant and intimate, exciting and sensual art experience. Enter the tactile universe of “burst” by Bas Kosters, where a collection of artworks is presented in an embracing textile environment.
  The exhibition is the scene for the release of the first work of a new project called “Joy”, “Joy2021-001” is a digital artwork, which is presented as a part of the textile surrounding of the exhibition. “Burst” is also the title for a series of new works about positive, tender and sensual camaraderie.

  The vernissage is the 26th of June, 13.00-22.00. 
  Open: Saturday and Sunday, 13.00-20.00.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Maria van der Aalsvoort

  24 en 25 juli

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Hedendaagse sieraden

  Hedendaagse sieraden

  30 mei tot 11 aug
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Er zijn vier tentoonstellingen te zien: 
  > Academy of Fine Arts Nuremberg, klas van Suska Mackert, 'Zwischen den Räumen ist auch ein Raum (Between the rooms is also a room)'
  > Karin Seufert / Tore Svensson
  > Pedro Sequeira
  > Silke Trekel

  Je kunt Galerie Marzee weer bezoeken zonder afspraak. In de galerie is ruimte voor 35 bezoekers. 
 • De Nieuwe Gang

  Dialoog #1 | Jos van Gessel & Mariës Hendriks

  11 jul tot 22 aug
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  In de 40 jaar waarin De Nieuwe Gang bestaat is het geëvolueerd van een plek voor en door jonge kunstenaars naar een gerenommeerde instelling voor actuele beeldende kunst die een eigen en unieke plek heeft in het Rijk van Nijmegen. Die actualiteit is niet aan de jongeren voorbehouden, het is een gegeven dat dit door alle generaties heen een belangrijke drijfveer is. Wij programmeren daarom graag dwars door alle generaties heen.

  Ons 40-jarig jubileum willen we graag vieren met drie tentoonstellingen. Twee – samengesteld als dialogen – waarmee we de actualiteit opnieuw zichtbaar willen maken.
  Als eerste door de vitaliteit van hen die lang geleden hun eerste tentoonstellingen hadden opnieuw te onderzoeken. Als tweede door hen die hun werk onlangs voor het voetlicht brachten opnieuw te ontvangen. Wat zijn hun drijfveren en wat heeft De Nieuwe Gang voor hen betekend?

  Jos van Gessel & Mariës Hendriks vormen de eerste dialoog. Waar Mariës Hendriks een geobserveerd moment van een specifieke ruimte als vertrekpunt heeft, laat Jos van Gessel zich inspireren door tekeningen en foto’s van landschappen die hij tijdens zijn reizen maakt. Deze dialoog is een ontmoeting van een fascinatie voor een constante wisseling in kleur- en ruimtebeleving binnen een identiek beeld en een passie voor het maken van een eigen, geromantiseerde wereld op schaal.

  Opening: 11 juli om 15.00 uur, in de tuin van De Nieuwe Gang (i.v.m. coronamaatregelen op 1,5 meter afstand). 
  Openingstijden: zaterdag en zondag, 13.00-17.00 uur, en op afspraak

   nieuwe gang expo

 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 • FOLLY FACTORY | Marleen Sleeuwits & Cindy Bakker

  FOLLY FACTORY | Marleen Sleeuwits & Cindy Bakker

  5 jun tot 15 aug
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Het Honigcomplex in Nijmegen ademt industriële geschiedenis, je kunt er de bouillonblokjes nog ruiken. Hoe zou de fabriek eruitzien als hij nog in gebruik was? Met een gedeelde fascinatie voor 'lopende band-esthetiek' laten Marleen Sleeuwits en Cindy Bakker hun fantasie de vrije loop en geven in de projectruimte van Expo Bart vorm aan een imaginaire fabriek anno 2021. 

  Hun eerste ideeën roepen direct een levendig beeld op: 'Herhalingen van vormen en een explosie van kleuren. Zoals productielijnen waar alles knalroze en mintgroen is en iedereen dezelfde hoedjes draagt. Of de buizen die in Charlie and the Chocolate Factory snoep wegschieten naar een volgende afdeling en waar elke logica lijkt te ontbreken.' Hun fabrieksinterieur houdt zo het midden tussen de ogenschijnlijk eenvoudige beeldtaal van Cindy, die met kleur en vorm herkenning oproept, en de foto's van Marleen, waarin de alledaagse ruimte wordt omgevormd tot een complexe realiteit.

  Bij Expo Bart komen hun visies samen in een gestileerde opslag van kleurrijke verpakkingen, zorgvuldig gemaakte objecten met een sculpturale kwaliteit, een wirwar van rollenbanen en buizen.

  'We willen iets blootleggen dat je normaalgesproken niet ziet, maar wel herkent. Dat wil niet zeggen dat de installatie zich meteen laat doorgronden; het mysterie dat ons afzonderlijke werk al in zich heeft, wordt in de combinatie alleen maar groter. Het is aan de toeschouwer om dat te ontrafelen.' Kijk je naar een foto of een schilderij; een machinaal vervaardigd of handgemaakt object? Op deze zoektocht loopt de expositietitel spelenderwijs vooruit.
  Folly Factory roept associaties op met een fabriek waarvan je niet weet wat er geproduceerd wordt en zelfs niet wat de functie ervan is.

  Expo Bart is deze zomer gesloten tussen 29 juli en 8 augustus. Folly Factory is na de zomerstop nog te zien tot en met 15 augustus. Het is niet nodig om te reserveren voor deze expositie. Expo Bart is van donderdag t/m zondag geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. Je kunt dus weer spontaan langskomen! 

  11 juli, 15.00 uur: De historische Honig gifmoorden, een lezing van Henk Termeer. 
  Toegang is gratis en reserveren is niet nodig. 
  Ruim 73 jaar bleef het een raadsel. In de laatste oorlogsjaren werden vijf leidinggevenden van de Nijmeegse Honigfabriek vermoord doordat iemand ze rattengif had toegediend. Tijdens hun vooronderzoek naar de geschiedenis van de fabriek voor de expositie Folly Factory stuitten Marleen Sleeuwits en Cindy Bakker op deze historische gifmoorden. Wie waren deze vermoorde mannen en waarom moesten ze dood? Waren het oorlogsslachtoffers of is er sprake van misdaad? 
  Henk Termeer denkt het antwoord te weten. Hij is historicus en verbonden aan de Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen. In 2015 ging hij op onderzoek uit. Hij wist beslag te leggen op 69 getuigenverslagen uit 1946. Tijdens een lezing bij Expo Bart vertelt Henk ons alles over zijn bevindingen en hoor je van Marleen en Cindy hoe zij tot het idee zijn gekomen om een imaginaire fabriek te maken
 • Bloed en Honing | Nicole Segers

  Bloed en Honing | Nicole Segers

  12 apr tot 29 aug
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de corona-maatregelen is Museum Het Valkhof op dit moment gesloten.

  Reizen door de periferie van Europa
  Al bijna twintig jaar trekken documentair fotograaf Nicole Segers en journalistiek schrijver Irene van der Linde door de periferie van Europa. Samen leggen ze de kersverse grensbewoners vast, ver van de beleidsmakers in Brussel. Langs de nieuwe oostgrens en in de Bosporus zien ze de rafelranden van de Europese eenwording. Hun derde reis trekt door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen. Segers' foto's vertellen een verhaal van eenheid en scheiding. Het museum laat na de lockdown de hele trilogie in beeld zien en nodigt jullie uit voor een reis door Europa, langs zichtbare en onzichtbare grenzen.

  Het vereeuwigen van verhalen
  Wanneer de oorspronkelijk Nijmeegse Nicole Segers (1960) op haar 21e voor het eerst door de zoeker van een camera kijkt, is het liefde op het eerste gezicht. Met haar camera in de hand en de uitgestippelde routes, kriskras door andere Afrika, in haar rugzak ontdekt ze hoe ze verborgen verhalen vangt en vereeuwigt in beeld.

  Hoopvol maar wantrouwend
  Het is 2001 wanneer Europa een herenigde toekomst tegemoet gaat en 'onze' grenzen richting het oosten opschuiven. Gedreven door nieuwsgierigheid pakt Nicole Segers haar koffers, haar Leica en trekt samen met Irene van der Linde langs de zevenduizend kilometer nieuwe grens. Op zoek naar het antwoord op de vraag: Wie zijn onze nieuwe grensbewoners en wat doet deze eenwording met ze? De muur is gevallen, dictaturen zijn omvergeworpen en grenzen geopend. Ondertussen gaat het vanuit Brussel vooropgestelde beleid dwars door alle lands- en gemeenschapsgrenzen heen. In de karakteristieke zwart-wit beelden van het boek Het einde van Europa legt de fotograaf hoop en perspectief vast, maar ook het wantrouwen en argwaan van de inwoners.

  Het leven aan de overkant
  Niet veel later start Brussel de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Samen met Van der Linde vervolgt Segers haar reis richting Istanbul, waar de Bosporus een geografische en symbolische grens vormt tussen Europa en Azië. Ze varen een jaar lang mee op met de veerpunt tussen de twee continenten. Segers legt, dit keer in stralende kleuren, de mensen en het leven op beide oevers vast. In het boek Ontmoetingen langs de Bosporus vragen de twee zich af: vaart het land richting Europa, of zal het toch de andere kant op gaan?

  Een verhaal van weemoed
  Al snel verschijnt de Balkan weer op de radar en kunnen de fotograaf en schrijver niet op hun handen blijven zitten. In Bloed en Honing (Boom uitgevers) keren ze terug naar de lappendeken van Europa. "Als je wilt weten wat er in Europa speelt, dan moet je naar de Balkan" aldus Segers. Haar beelden van de landen van bloed en honing (de letterlijke vertaling van Bal en kan) tonen verlaten dorpen in Sarajevo, authentieke winkelstraten in Noord-Macedonië, roerloze wachtposten in Kosovo en jongeren voor slecht onderhouden huizen in Albanië. Ze illustreren het terugvallen op religie en weemoed naar oude tradities. Van optimisme blijkt allang geen sprake meer. 

  Met de gelijknamige tentoonstelling Bloed en Honing in het museum sluit Segers de trilogie af. Sterke beelden laten zien hoe de stemming in Europa in twintig jaar tijd is omgeslagen. Het is een uitnodiging voor een driedelige reis dwars door de zichtbare en onzichtbare grenzen.
 • Suffering Matters, tentoonstelling voor groot en klein leed

  Suffering Matters, tentoonstelling voor groot en klein leed

  1 aug tot 5 sep
  Besiendershuis @ Stevenskerk-

  Iedereen heeft onherroepelijk pijn in diens leven, dat is het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk geworden. Pijn is zowel hyperpersoonlijk als universeel; iedereen heeft het op een zeker moment, en toch weet alleen JIJ hoeveel pijn je voelt. Praten over lijden doen we liever niet, en we weten vaak ook niet goed hoe we iemand met pijn kunnen troosten.

  Het Besiendershuis presenteert: Suffering Matters, een tentoonstelling voor groot en klein leed in de Stevenskerk, te zien tussen 1 augustus en 5 september 2021.

  Suffering Matters bestaat uit vier monumentale kunstinstallaties. Martijn Schinkel presenteert het audiovisuele werk Shouted Self op het koor van de kerk, waarin hij ingaat op mentale pijn: het lijden van het ego. De installatie van kolossale, duistere nachtfoto’s van Rob Sweere laat je rauwe pijn bijna fysiek voelen. In de grafkelder laat Keiko Sato parallellen zien tussen het lijden in Nagasaki en Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in het werk Light is Still On reflecteert ze op de pijn van Fukushima, tien jaar na de ramp in de kerncentrale.

  Aan de kunst is het de taak om ons perspectief op pijn te veranderen, er een gesprek over te openen of ons lijden te verzachten.

  Naast de tentoonstelling is er een Suffering Matters podcast, én een Suffering Matters magazine, waarin vanuit allerlei perspectieven (zoals geschiedenis, kunst, muziek en wetenschap) wordt gereflecteerd op pijn en lijden. Het magazine is gratis verkrijgbaar, onder meer in de Stevenskerk tijdens de tentoonstelling.

  Kijk voor meer informatie op www.sufferingmatters.nl.
 •