Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Epic Rick | STATIC MOVEMENT

  Epic Rick | STATIC MOVEMENT

  7 mrt tot 5 apr
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Expo Bart mag de deuren weer openen! Het is vanaf nu mogelijk om jouw bezoek te reserveren via www.expobart.nl. Er is plek voor maximaal 2 personen per tijdslot van 30 minuten. Zonder reservering en mondkapje is het helaas niet mogelijk om de expositie te bezoeken.

  Liefde, agressie, weelde, passie, zonde en begeerte… rood, de meest ambivalente van alle kleuren, manifesteert zich in vele, vaak tegenstrijdige, gedaanten. Rood is de kleur van vuur en bloed, het zinnebeeld van moed en vitaliteit, maar ook van angst en gevaar. De fascinerende en controversiële geschiedenis van rood, de kleur met de krachtigste symboliek, vormt de inspiratie voor de licht- en geluidsinstallaties die nu bij Expo Bart getoond worden.

  PROXIMITY EFFECT is een interactieve installatie waarbij de bezoeker de intensiteit van de beelden en soundscape kan beïnvloeden, door dichter of verder van de projectie te gaan staan.

  RED is ontstaan uit de eerste, volledig autonome samenwerking van Richard van Kruysdijk (a.k.a. Epic Rick) en Ate Jan van Kampen. Het multidisciplinaire duo, dat elkaar kent uit de (inter)nationale dans- en theaterwereld, verkent met RED de impact van kleur en neemt de toeschouwer mee op een 15 minuten durende reis waarin zintuigen worden ontregeld.

  Richard presenteert tevens grafische prints uit zijn serie GLITCH WORKS. 

  Richard van Kruysdijk is muzikant en visueel artiest, werkzaam in grafisch ontwerp, video en muziekcompositie, -performance en -productie. Richard creëert audiovisuele installaties en live transmediale concerten. Hij werkt autonoom in verschillende bands, variërend van ambient drone tot post-punk. Daarnaast werkt hij als componist voor (inter)nationale moderne dansgezelschappen als Scapino Ballet, Balletto di Roma, Hessisches Staats Ballett, Ballet de Lorraine.

  Fotograaf en lichtontwerper Ate Jan van Kampen werkt als eigenzinnig lichtontwerper voor binnen- en buitenlandse theaterproducties. Zijn werk kenmerkt zich door ruimtelijke beleving. Ate Jan werkte onder andere voor Theatergroep Hollandia / ZT Hollandia en Toneelgroep Maastricht. Zijn lichtontwerp voor de voorstelling ‘Henry’ van Itamar Serussi bij het Scapino Ballet kreeg in binnen- en buitenland lovende kritieken.
 • Vanaf de straat: Tonni van Sommeren | The Showroom Dummies

  Vanaf de straat: Tonni van Sommeren | The Showroom Dummies

  7 mrt tot 5 apr
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Galerie de Natris blijft tot en met 19 april 2021 gesloten. Wel is tot die tijd de reeks 'Vanaf de straat' weer te zien met het werk van Tonni van Sommeren (Wamel, 1962). 

  De Showroom Dummies zijn vernoemd naar een nummer van de popgroep Kraftwerk. De etalagepoppen in een showroom veranderen hun pose, breken uit en gaan hun eigen leven leiden. Ze zijn samengesteld uit decoratieve, door toerisme en migratie vanuit de hele wereld afkomstige, houten beeldjes.
   
  Tonni van Sommeren verzamelt en koestert deze toeristische, religieuze, en/of exotische beelden, maar gaat ze evengoed hardhandig te lijf. Hij zet de zaag erin en stelt vervolgens nieuwe beelden samen. Met de vertrouwdheid van de beeldtaal bevinden ze zich in het grensgebied tussen beeldende kunst en volkskunst, juist daar waar vaak de tegenstellingen te vinden zijn tussen het banale en het verhevene. De assemblages krijgen hun eigen betekenis en identiteit. Ze lijken meegebracht van heel vreemde reizen, geworteld in nog niet ontdekte culturen of allang vergeten rituelen.
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently open by Appointment only. Call +31(0)620801765 or email info@singular-art.com for an appointment

  Currently showing:

  01.03 - 30.04: Toonbanksolo #2: Renée Bus - A Fool's Display

  Artifacts found in the rich soil of our collective imagination tell a tale of time beyond perception. A deep time, that renders all human endeavors as a flash in a cosmic pan. Or perhaps, as a burst of magnificent fireworks; a spectacle of power and motion that leaves a sulfuric trail in the endless sky. Attraction, repulsion, light quickly swallowed by infinite darkness. Renée Bus uses anthropological archetypes to find a common wellspring for the human experience. She believes it can be found in our relation to our natural environment. The low, oscillating murmur that connects our steps to the ground and our mind to the earth.

  Here, a selection of ceramic objects have found a moment to tell their tale. Resting atop petrified wood and green silk with a golden rim, these works seem to occupy a space in between the folds of time. They are manifestations of tools and utilities deeply ingrained in our collective memory. In their implied use and with their seductive surfaces they refer to some of the primal driving forces of our existence: power, consumption and possession. A ceramic knapsack is mounted on a piece of petrified boxwood that took at least 300 million years to arrive at its current state. In the drawers of the cabinet, one can find a dark clay tablet carrying a manifest in white handwritten letters. A declaration of limitations written by the artist as a way to conclude her education.

  A double-faced scepter is mounted on petrified Indonesian palm wood that has become home to little tufts of Dutch moss. Next to it lies a ceramic crown with a shimmering black glaze. A king is nothing without his crown. But what is crown without a king? The golden heads wistfully peer into the future while carrying a secret in their shared cranium. Meanwhile, a soil-like plate and fleshy utensils are set for a feast for one.

  A Fool’s display is the second ‘toonbanksolo’ hosted by Singular-Art. This series of exhibitions focuses on artists who generally work on a small scale and whose works function like an interconnected microcosm. At this moment you will need to make an appointment to visit the show. Please contact us via info@singular-art.nl or +31 (0)620801765 to schedule a visit. The toonbanksolo will run through the end of April. Things may change based on the constantly shifting Corona-guidelines.

   

 • Big Draw Extended | Angela Vissers

  Big Draw Extended | Angela Vissers

  6 mrt tot 31 mrt
  The Big Draw Extended- Papengas 6, 6511 WT Nijmegen

  Vanaf 6 maart is het nieuwe Big Draw Extended project gestart op de tussentijdse locatie op Papengas 6. De komende maanden programmeren zij diverse kunstprojecten in de glazen uitbouw, zodat het van buitenaf te zien is. Het pand ligt aan The Walk of The Town, het project waar The Big Draw Extended nauw bij betrokken is om de route nog interessanter te maken voor publiek. 

  Kunstenaar Angela Vissers trapt af met de eerste expositie.  
  Tussen 5 en 31 maart zal er elke avond een schaduwinstallatie te zien zijn in de glazen pui. Bewegende schaduwen zullen vanaf 18.30 uur te bewonderen zijn aan de buitenkant van het oude pakhuis. Angela ontwierp de installatie speciaal voor deze locatie, de beelden zijn geïnspireerd op de historische omgeving van de binnenstad en haar bewoners uit het verleden.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Voorlopig geen exposities.

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • De Pest

  De Pest

  25 feb tot 30 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd. De Pest is te zien van 25 februari tot en met 30 mei 2021.

  De Zwarte Dood en een Nijmeegse pestdokter 
  Vanaf 1347 woedt de pest in Europa. Alleen al bij de eerste golf sterven 25 miljoen mensen. Bijna 400 jaar wordt het leven van alledag beheerst door een diepgewortelde angst. De Zwarte Dood wordt gezien als een straf van God of als het fatale gevolg van astronomische fenomenen. Complotdenkers menen dat de ziekte met opzet wordt verspreid door vijandig gezinde mensen. Het is niemand duidelijk wat de pest veroorzaakt, hoe de ziekte zich verspreidt, en welke van de ontelbare maatregelen en middeltjes die bescherming moeten bieden daadwerkelijk effectief zijn.

  Pas vanaf de zeventiende eeuw krijgt de medische wetenschap meer vat op de oorzaken van de pest. Pestdokter IJsbrand van Diemerbroeck staat aan het begin van deze ontwikkeling. In de jaren 1635-1636 behandelt hij als stadsgeneesheer van Nijmegen talloze pestlijders. Hij schrijft hierover een traktaat waarin hij zijn ervaringen optekent. Met dit traktaat, dat zich in de collectie van Museum Het Valkhof bevindt, is Van Diemerbroeck zijn tijd vooruit. Zijn klinische observaties vormen het begin van een wetenschappelijke benadering van de ziekte. Het groeit uit tot het belangrijkste boek over de pest in die tijd.

  De Pest in Museum Het Valkhof 
  De Pest laat zien hoe een ziekte kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden. Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.
 • Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  4 mrt tot 31 mei
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Vanaf 4 maart zijn vier nieuwe solo-tentoonstellingen te zien bij Galerie Marzee: 
  Juliane Brandes - Ulysses 2020
  Antje Bräuer
  Ute Eitzenhöfer - subtext 
  Veronika Fabian - You, Me and Your Stuff

  Maak een afspraak om de galerie te bezoeken. De tentoonstellingen staan ook online op de website van Galerie Marzee. Werk uit de nieuwe tentoonstellingen en een speciale selectie voor de digitale kunstbeurs Collect 2021 zijn te zien via Artsy tot en met 24 maart.
 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 •  

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

Check van te voren bij de expositieruimte of ze open zijn en welke (extra) coronamaatregelen er gelden.

 • Epic Rick | STATIC MOVEMENT

  Epic Rick | STATIC MOVEMENT

  7 mrt tot 5 apr
  Expo Bart
  Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

  Expo Bart mag de deuren weer openen! Het is vanaf nu mogelijk om jouw bezoek te reserveren via www.expobart.nl. Er is plek voor maximaal 2 personen per tijdslot van 30 minuten. Zonder reservering en mondkapje is het helaas niet mogelijk om de expositie te bezoeken.

  Liefde, agressie, weelde, passie, zonde en begeerte… rood, de meest ambivalente van alle kleuren, manifesteert zich in vele, vaak tegenstrijdige, gedaanten. Rood is de kleur van vuur en bloed, het zinnebeeld van moed en vitaliteit, maar ook van angst en gevaar. De fascinerende en controversiële geschiedenis van rood, de kleur met de krachtigste symboliek, vormt de inspiratie voor de licht- en geluidsinstallaties die nu bij Expo Bart getoond worden.

  PROXIMITY EFFECT is een interactieve installatie waarbij de bezoeker de intensiteit van de beelden en soundscape kan beïnvloeden, door dichter of verder van de projectie te gaan staan.

  RED is ontstaan uit de eerste, volledig autonome samenwerking van Richard van Kruysdijk (a.k.a. Epic Rick) en Ate Jan van Kampen. Het multidisciplinaire duo, dat elkaar kent uit de (inter)nationale dans- en theaterwereld, verkent met RED de impact van kleur en neemt de toeschouwer mee op een 15 minuten durende reis waarin zintuigen worden ontregeld.

  Richard presenteert tevens grafische prints uit zijn serie GLITCH WORKS. 

  Richard van Kruysdijk is muzikant en visueel artiest, werkzaam in grafisch ontwerp, video en muziekcompositie, -performance en -productie. Richard creëert audiovisuele installaties en live transmediale concerten. Hij werkt autonoom in verschillende bands, variërend van ambient drone tot post-punk. Daarnaast werkt hij als componist voor (inter)nationale moderne dansgezelschappen als Scapino Ballet, Balletto di Roma, Hessisches Staats Ballett, Ballet de Lorraine.

  Fotograaf en lichtontwerper Ate Jan van Kampen werkt als eigenzinnig lichtontwerper voor binnen- en buitenlandse theaterproducties. Zijn werk kenmerkt zich door ruimtelijke beleving. Ate Jan werkte onder andere voor Theatergroep Hollandia / ZT Hollandia en Toneelgroep Maastricht. Zijn lichtontwerp voor de voorstelling ‘Henry’ van Itamar Serussi bij het Scapino Ballet kreeg in binnen- en buitenland lovende kritieken.
 • Vanaf de straat: Tonni van Sommeren | The Showroom Dummies

  Vanaf de straat: Tonni van Sommeren | The Showroom Dummies

  7 mrt tot 5 apr
  Galerie De Natris
  Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

  Galerie de Natris blijft tot en met 19 april 2021 gesloten. Wel is tot die tijd de reeks 'Vanaf de straat' weer te zien met het werk van Tonni van Sommeren (Wamel, 1962). 

  De Showroom Dummies zijn vernoemd naar een nummer van de popgroep Kraftwerk. De etalagepoppen in een showroom veranderen hun pose, breken uit en gaan hun eigen leven leiden. Ze zijn samengesteld uit decoratieve, door toerisme en migratie vanuit de hele wereld afkomstige, houten beeldjes.
   
  Tonni van Sommeren verzamelt en koestert deze toeristische, religieuze, en/of exotische beelden, maar gaat ze evengoed hardhandig te lijf. Hij zet de zaag erin en stelt vervolgens nieuwe beelden samen. Met de vertrouwdheid van de beeldtaal bevinden ze zich in het grensgebied tussen beeldende kunst en volkskunst, juist daar waar vaak de tegenstellingen te vinden zijn tussen het banale en het verhevene. De assemblages krijgen hun eigen betekenis en identiteit. Ze lijken meegebracht van heel vreemde reizen, geworteld in nog niet ontdekte culturen of allang vergeten rituelen.
 • Singular-Art

  Singular-Art 

  Singular Art
  Waalkade 72, 6511 XR Nijmegen

  Currently open by Appointment only. Call +31(0)620801765 or email info@singular-art.com for an appointment

  Currently showing:

  01.03 - 30.04: Toonbanksolo #2: Renée Bus - A Fool's Display

  Artifacts found in the rich soil of our collective imagination tell a tale of time beyond perception. A deep time, that renders all human endeavors as a flash in a cosmic pan. Or perhaps, as a burst of magnificent fireworks; a spectacle of power and motion that leaves a sulfuric trail in the endless sky. Attraction, repulsion, light quickly swallowed by infinite darkness. Renée Bus uses anthropological archetypes to find a common wellspring for the human experience. She believes it can be found in our relation to our natural environment. The low, oscillating murmur that connects our steps to the ground and our mind to the earth.

  Here, a selection of ceramic objects have found a moment to tell their tale. Resting atop petrified wood and green silk with a golden rim, these works seem to occupy a space in between the folds of time. They are manifestations of tools and utilities deeply ingrained in our collective memory. In their implied use and with their seductive surfaces they refer to some of the primal driving forces of our existence: power, consumption and possession. A ceramic knapsack is mounted on a piece of petrified boxwood that took at least 300 million years to arrive at its current state. In the drawers of the cabinet, one can find a dark clay tablet carrying a manifest in white handwritten letters. A declaration of limitations written by the artist as a way to conclude her education.

  A double-faced scepter is mounted on petrified Indonesian palm wood that has become home to little tufts of Dutch moss. Next to it lies a ceramic crown with a shimmering black glaze. A king is nothing without his crown. But what is crown without a king? The golden heads wistfully peer into the future while carrying a secret in their shared cranium. Meanwhile, a soil-like plate and fleshy utensils are set for a feast for one.

  A Fool’s display is the second ‘toonbanksolo’ hosted by Singular-Art. This series of exhibitions focuses on artists who generally work on a small scale and whose works function like an interconnected microcosm. At this moment you will need to make an appointment to visit the show. Please contact us via info@singular-art.nl or +31 (0)620801765 to schedule a visit. The toonbanksolo will run through the end of April. Things may change based on the constantly shifting Corona-guidelines.

   

 • Big Draw Extended | Angela Vissers

  Big Draw Extended | Angela Vissers

  6 mrt tot 31 mrt
  The Big Draw Extended- Papengas 6, 6511 WT Nijmegen

  Vanaf 6 maart is het nieuwe Big Draw Extended project gestart op de tussentijdse locatie op Papengas 6. De komende maanden programmeren zij diverse kunstprojecten in de glazen uitbouw, zodat het van buitenaf te zien is. Het pand ligt aan The Walk of The Town, het project waar The Big Draw Extended nauw bij betrokken is om de route nog interessanter te maken voor publiek. 

  Kunstenaar Angela Vissers trapt af met de eerste expositie.  
  Tussen 5 en 31 maart zal er elke avond een schaduwinstallatie te zien zijn in de glazen pui. Bewegende schaduwen zullen vanaf 18.30 uur te bewonderen zijn aan de buitenkant van het oude pakhuis. Angela ontwierp de installatie speciaal voor deze locatie, de beelden zijn geïnspireerd op de historische omgeving van de binnenstad en haar bewoners uit het verleden.
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  Voorlopig geen exposities.

  Kerkje van Persingen

  Persingensestraat 7 
  6575 JA Persingen
  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • De Pest

  De Pest

  25 feb tot 30 mei
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof laat in De Pest zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars als Gabriël Metsu, Albrecht Dürer, Erwin Olaf en Berlinde De Bruyckere en schrijvers als Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio en Albert Camus verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. Niet eerder werd in Nederland een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp gewijd. De Pest is te zien van 25 februari tot en met 30 mei 2021.

  De Zwarte Dood en een Nijmeegse pestdokter 
  Vanaf 1347 woedt de pest in Europa. Alleen al bij de eerste golf sterven 25 miljoen mensen. Bijna 400 jaar wordt het leven van alledag beheerst door een diepgewortelde angst. De Zwarte Dood wordt gezien als een straf van God of als het fatale gevolg van astronomische fenomenen. Complotdenkers menen dat de ziekte met opzet wordt verspreid door vijandig gezinde mensen. Het is niemand duidelijk wat de pest veroorzaakt, hoe de ziekte zich verspreidt, en welke van de ontelbare maatregelen en middeltjes die bescherming moeten bieden daadwerkelijk effectief zijn.

  Pas vanaf de zeventiende eeuw krijgt de medische wetenschap meer vat op de oorzaken van de pest. Pestdokter IJsbrand van Diemerbroeck staat aan het begin van deze ontwikkeling. In de jaren 1635-1636 behandelt hij als stadsgeneesheer van Nijmegen talloze pestlijders. Hij schrijft hierover een traktaat waarin hij zijn ervaringen optekent. Met dit traktaat, dat zich in de collectie van Museum Het Valkhof bevindt, is Van Diemerbroeck zijn tijd vooruit. Zijn klinische observaties vormen het begin van een wetenschappelijke benadering van de ziekte. Het groeit uit tot het belangrijkste boek over de pest in die tijd.

  De Pest in Museum Het Valkhof 
  De Pest laat zien hoe een ziekte kunst en samenleving op zijn grondvesten heeft doen schudden. Waar grootse werken van oude meesters, imposante altaarstukken en aansprekende heiligenbeelden van Sint Sebastiaan en Rochus de geschiedenis van de pest invoelbaar maken, nodigen hedendaagse sculpturen, video-installaties en futuristische bio-kunst uit tot reflectie op de huidige coronapandemie en de gevolgen ervan in de toekomst. De Pest neemt je mee op een aangrijpende reis, van angst en dreiging, via een zoektocht naar hoop, troost en saamhorigheid, tot het vinden van nieuwe oplossingen.
 • Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  Juliane Brandes, Antje Bräuer, Ute Eitzenhöfer, Veronika Fabian

  4 mrt tot 31 mei
  Galerie Marzee
  Lage Markt 3, 6511 VK Nijmegen

  Vanaf 4 maart zijn vier nieuwe solo-tentoonstellingen te zien bij Galerie Marzee: 
  Juliane Brandes - Ulysses 2020
  Antje Bräuer
  Ute Eitzenhöfer - subtext 
  Veronika Fabian - You, Me and Your Stuff

  Maak een afspraak om de galerie te bezoeken. De tentoonstellingen staan ook online op de website van Galerie Marzee. Werk uit de nieuwe tentoonstellingen en een speciale selectie voor de digitale kunstbeurs Collect 2021 zijn te zien via Artsy tot en met 24 maart.
 • Cool Collection II

  Cool Collection II

  28 jan tot 31 dec
  Museum Het Valkhof
  Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

  Vanwege de huidige corona-maatregelen is Museum Het Valkhof gesloten t/m tenminste 15 maart 2021.

  Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt in opdracht van het museum een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek. 

  In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur. De eerste Cool Collection tentoonstelling is in verband met de tijdelijke sluiting helaas niet meer te zien.

  Totems.
  Voor Cool Collection II nodigde het museum Folkert de Jong uit om te grasduinen in het depot. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

  Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.
 • Chambre d'amis

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 •