Openingstijden Pro Art

Maandag: 12:00 - 18:00 uur
Dinsdag: 10:00 - 18:00 uur
Woensdag: 10:00 - 18:00 uur
Donderdag: 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag: 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 18:00 uur
Zondag: Gesloten

Openingstijden lijstenmakerij

Maandag: Gesloten
Dinsdag: Gesloten
Woensdag: Gesloten
Donderdag: 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag: 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 18:00 uur
Zondag: Gesloten

Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Complexiteit en eenvoud

  Complexiteit en eenvoud

  7 jan tot 19 feb
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De schilder Hans van Haaleen doet in zijn werk alledaagse dingen; kijken, verwerken, maken, betekenis geven of deze zoeken. Hij verzamelt informatie uit verschillende media, vaak beelden waar geweld op te zien is. Het zijn die foto’s die de meeste indruk maken, maar hij laat deze zelden gewoon als gewelddadig beeld zien.

  De beelden worden in een proces van beperken, nabootsen, kopiëren en vertalen, met door zichzelf vastgestelde regels bewerkt; regels die per laag, per dimensie kunnen verschillen. De beelden worden opnieuw, in lagen op en naast elkaar geplaatst, een proces van verwerken dat fundamenteel is voor het menselijk leren en groeien. 

  8 januari om 15:00 uur opening door Daan Van Speybroeck

  22 januari om 15:00 uur Artist Talk gesprek met kunstenaar en publiek

  19 februari om 15:00 uur finissage interactieve bijeenkomst met Gerard Koek, Hans van Haalen en publiek
 • EXPO Mariken op hakken

  EXPO Mariken op hakken

  10 dec tot 6 feb 2023
  The Big Draw Nijmegen

  Acht hybride types van de stadstekenaar Nijmegen in de etalage.

  Door reëel bestaande mensen te mixen met kunsthistorische varianten, fantasiefiguren te voorzien van familietrekken, door lijven in de war te brengen, maakt Ernie Bossmann nieuwe verschijningsvormen. Ze herkent aankleedpoppetjes in mensen en de plaatjes waarmee ze zich zelf vertonen. Ze speelt met de identiteit, die kan wel een stootje hebben. Geen hiërarchische galerij maar een feestelijk verkleedspel dat alle kanten opkan.

  Soms herken je iemand – of denk je dat maar?

  Ook als stadstekenaar werkt Bossmann vooral met bestaand beeld. Plaatjes zijn er in overvloed. Ook van en in Nijmegen. Stift erover!

  Deze expositie is vanaf 10 december dagelijks te zien in de grote glazen uitbouw van The Big Draw Nederland op Papengas 6 te Nijmegen.
 • IK IS EEN EEND | Annelein Pompe

  IK IS EEN EEND | Annelein Pompe

  18 dec tot 28 jan 2023
  Kunstmagazijn
  Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, 6525 WS Nijmegen

  Van 18 december tot en met 29 januari 2023 transformeert de expositieruimte in Kunstmagazijn wederom in een magische wereld. Gluur je dan in de winterkou door de winkelramen, dan zal een bont gezelschap je aandacht trekken. Kom dan binnen en neem plaats in het warme nest tussen de eenden, die hier tijdelijk hun verblijfplaats hebben.

  Schrijver, kunstenaar en filmmaker Annelein Pompe ging naar school in Nijmegen, studeerde Beeld & Taal op de Rietveld academie in Amsterdam, vertrok naar Gent en woont momenteel in Brussel. Ze schrijft poëzie en verhalen, maakt films zoals De Schaduwwerkers die momenteel in diverse bioscopen door heel Europa getoond wordt én ze schildert eenden. Heel veel eenden. Deze bonte verzameling prachtig geschilderde vogels komt nu naar Nijmegen in de expositieruimte van Kunstmagazijn.

  De vogelportretten die Annelein Pompe schildert, spreken voor zichzelf. Ze zijn allen herkenbaar. Alle vogels hebben een voornaam, die ze delen met de persoon voor wie ze zijn gemaakt. Ook hebben ze een achternaam, de maand en het jaar waarin ze door de kunstenaar zijn overhandigd. Elke vogel krijgt een eigen ‘jasje’, een lijst waarin ze zich comfortabel voelen.

  Opening: zondag 18 december
  Inloop: 14.30 uur
  Openingswoord: 15.00 uur door dichter, performer en actrice Roberta Petzoldt
 • van oud en nieuw en jong en oud

  van oud en nieuw en jong en oud

  14 jan tot 5 feb
  LangeHezel46
  Lange Hezelstraat 46, 6511 CL Nijmegen

  Expositie ‘van oud en nieuw en jong en oud’ - bitumenschilderingen van Bart Drost
  Te zien in LangeHezel46 t/m 19 februari 2023

  Beeldend kunstenaar Bart Drost heeft LangeHezel46 omgetoverd in een levensgrote
  kijkdoos met kleurrijke ‘gasten’. Zijn acrylschilderingen op bitumenpapier hangen fris envrolijk in de ruimte. Oud werk, maar sprankelend jong voor eenieder. Vanaf de straat kun je op zoek naar de doorkijkjes. Als je de ‘gasten’ van dichtbij wilt bewonderen dan ben je ook binnen van harte welkom van 14 januari t/m 5 februari as.

  Drost studeerde in 1983 af aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. In de expositie ‘van oud en nieuw en jong en oud’ toont hij zowel grote als kleinere werken die lange tijd niet tentoongesteld werden. “Mijn kunst verkeert graag onder de mensen”, aldus Bart Drost.

  LangeHezel46 - Ruimte voor Kunst - is gevestigd aan Lange Hezelstraat 46 in Nijmegen. Voor deze expositie geopend van 14 januari t/m 5 februari 2023 op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00u. 
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  28 en 29 januari 2023

  expositie Paul van Ernich

  Na twee jaren komt de Nijmeegse schilder Paul van Ernich met nieuw werk weer terug op zijn vertrouwde locatie: Het kerkje van Persingen.
  In deze tentoonstelling laten ongeveer 25 olieverfschilderijen ( Stillevens, landschappen en portretten)  klassiek vakmanschap, visie en poëzie vanuit het hart zien. Werken variërend in grootte en thematiek. Gemaakt om lang naar te kijken.
  Paul groet u graag persoonlijk in het laatste weekend van januari.
  Expositie: Paul van Ernich, Schilderijen
  Locatie: Het kerkje van Persingen, Persingsestraat 7, Persingen
  Openingstijden: 28 en 29 januari tussen 11.00 en 17.00 uur
  Beide dagen borreltijd tussen 15.00 en 17.00 uur. toegang is gratis

  Bezoek: www.paulvanernich.nl voor meer informatie.

  Persingensestraat 7
  6575 JA Persingen

  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Singular art

  Singular art

  Benjamin Francis - Zero

  Up Next: Art Rotterdam - Ayo & Kitty Maria

 • Extrapool Weekend met Gaiaganee & Slow Res

  Extrapool Weekend met Gaiaganee & Slow Res

  27 jan tot 29 jan
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  Er komt weer een extrapool weekend aan. Ditmaal met CC: Gaiaganee met Jesse Asselman & Sachia Pereira Stolle, een programma gericht op de lichte benadering van ecologie binnen kunst. De Slow Res boek presentatie met Louis Reith in samenwerking met Knust ondersteund door nostalgische tonen met het concert van Dax & s. van der Toorn.

  Vrijdag 27 Januari
  CC: Gaiaganee voorproefje
  17:00 – 19:00
  Gratis entree

  Zaterdag 28 Januari
  Boek Presentatie Slow Res met Louis Reith en concert van Dax & S. van der Toorn
  20:00 Open
  20:30 Aanvang 
  5 euro entree

  Zondag 29 Januari
  Performance CC: Gaiaganee met Jesse Asselman & Sachia Pereira Stolle
  14:00 – 19:00
  5 euro entree

  Tickets: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/extrapool-weekend-januari
 • Bijna Niets | Frida Berntsen

   

  Bijna Niets | Frida Berntsen

  26 jan tot 4 mrt
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Kunstenaar Frida Berntsen is geïnteresseerd hoe ambacht en traditie vandaag de dag van betekenis kunnen zijn. Tijd is een terugkerend thema in haar werk, zo legt ze bijvoorbeeld momenten vast in textiel die veranderlijk en vergankelijk zijn. Zoals het zichtbaar worden van het verstrijken van de tijd door inkt op een doek die met de tijd verbleekt door de zon.

  In de zomer van 2022 studeerde Berntsen af aan de opleiding BEAR van ArtEZ in Arnhem met het project ‘Blueprint of matter, blueprint of mind’ : een serie kunstwerken bestaande uit cyanotypes op oude tafelkleden. Cyanotype is een fotografisch proces, waarbij negatieven en voorwerpen hun schaduw achterlaten in door met chemicaliën geprepareerd materiaal wanneer ze een tijd in zonlicht staan. Zo liet de zon een lange schaduw van serviesgoed achter op oude tafelkleden die ze dekte op de parkeerplaats van haar ouders. De momenten en herinneringen aan tafel zijn vereeuwigd in beeld.

  Bij RUIS toont Berntsen nieuwe textielwerken waarmee ze op experimentele wijze test hoe in deze series binnen en buiten samen kunnen komen.
 • NEUS Open Display

  NEUS Open Display

  27 jan tot 28 jan
  NEUS
  Tweede Walstraat 106, 6511 LW Nijmegen

  NEUS Open Display. De nieuwe kunstmarkt van Nijmegen waarbij iedereen en alle disciplines mee mogen doen. De hele ruimte wordt omgetoverd tot salon en alles is te koop. Het zal plaatsvinden op 28 (13.00 - 22.00) en 29 (13.00 - 21.00) januari. 
  Kom in het weekend langs! Er is ook pizza. 
 • Lonely lands | Mirthe Scheifes

  Lonely lands | Mirthe Scheifes

  11 feb tot 4 mrt
  Kunstmagazijn
  Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, 6525 WS Nijmegen

  Sinds haar afstuderen aan St. Joost in Den Bosch heeft Mirthe zich verdiept in de wijze waarop analoge fotografie werelden tot leven kan roepen via haar hand van componeren en haar fotografische blik. In haar werk worden mensen (vaak zijzelf of haar familie) ondersteboven of in onderdelen in poëtische omgevingen gesitueerd en krijgen ze de ruimte die nodig is om als wezenloze objecten, of als stil leven, op te gaan in hun omgeving.
   
  Toen haar leefruimte beperkt werd tot de huiskamer, richtte ze haar blik naar het kleine, het onooglijke, het afval van het levende en plots werd een dode vlieg een object van schoonheid en reflectie.

   Lonely lands biedt de toeschouwer twee manieren van kijken aan. Kijkdozen geven via een lens toegang tot ‘objects touvés’; een meikever, een bij, een aantal stuifmeeldraden gedrapeerd over een bijna verteerd stuk hout, een stukje metaal van een beugel. Aan de wanden hangen uitvergrote analoge foto’s met vergelijkbare mise-en-scènes. Kleine ecologieën, die getuigen van onverwachte verbintenissen.


  Opening
  Datum: 10 februari 2023
  Inloop: 16.00 uur
  Openingswoord: 16.30 uur door Bibi Straatman
  Locatie: Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525WS Nijmegen
  Entree: gratis
 • "Chambre d'amis"

   

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.

   

 Exposities 

Hieronder vindt u verschillende exposities, met name in Nijmegen en omstreken. Gaat u exposeren of heeft u een expositieruimte en zou u vermeld willen worden op onze site? Stuur dan een mailtje naar info@pro-art.nl met een korte beschrijving en eventueel een foto.

 • Complexiteit en eenvoud

  Complexiteit en eenvoud

  7 jan tot 19 feb
  De Nieuwe Gang
  Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

  De schilder Hans van Haaleen doet in zijn werk alledaagse dingen; kijken, verwerken, maken, betekenis geven of deze zoeken. Hij verzamelt informatie uit verschillende media, vaak beelden waar geweld op te zien is. Het zijn die foto’s die de meeste indruk maken, maar hij laat deze zelden gewoon als gewelddadig beeld zien.

  De beelden worden in een proces van beperken, nabootsen, kopiëren en vertalen, met door zichzelf vastgestelde regels bewerkt; regels die per laag, per dimensie kunnen verschillen. De beelden worden opnieuw, in lagen op en naast elkaar geplaatst, een proces van verwerken dat fundamenteel is voor het menselijk leren en groeien. 

  8 januari om 15:00 uur opening door Daan Van Speybroeck

  22 januari om 15:00 uur Artist Talk gesprek met kunstenaar en publiek

  19 februari om 15:00 uur finissage interactieve bijeenkomst met Gerard Koek, Hans van Haalen en publiek
 • EXPO Mariken op hakken

  EXPO Mariken op hakken

  10 dec tot 6 feb 2023
  The Big Draw Nijmegen

  Acht hybride types van de stadstekenaar Nijmegen in de etalage.

  Door reëel bestaande mensen te mixen met kunsthistorische varianten, fantasiefiguren te voorzien van familietrekken, door lijven in de war te brengen, maakt Ernie Bossmann nieuwe verschijningsvormen. Ze herkent aankleedpoppetjes in mensen en de plaatjes waarmee ze zich zelf vertonen. Ze speelt met de identiteit, die kan wel een stootje hebben. Geen hiërarchische galerij maar een feestelijk verkleedspel dat alle kanten opkan.

  Soms herken je iemand – of denk je dat maar?

  Ook als stadstekenaar werkt Bossmann vooral met bestaand beeld. Plaatjes zijn er in overvloed. Ook van en in Nijmegen. Stift erover!

  Deze expositie is vanaf 10 december dagelijks te zien in de grote glazen uitbouw van The Big Draw Nederland op Papengas 6 te Nijmegen.
 • IK IS EEN EEND | Annelein Pompe

  IK IS EEN EEND | Annelein Pompe

  18 dec tot 28 jan 2023
  Kunstmagazijn
  Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, 6525 WS Nijmegen

  Van 18 december tot en met 29 januari 2023 transformeert de expositieruimte in Kunstmagazijn wederom in een magische wereld. Gluur je dan in de winterkou door de winkelramen, dan zal een bont gezelschap je aandacht trekken. Kom dan binnen en neem plaats in het warme nest tussen de eenden, die hier tijdelijk hun verblijfplaats hebben.

  Schrijver, kunstenaar en filmmaker Annelein Pompe ging naar school in Nijmegen, studeerde Beeld & Taal op de Rietveld academie in Amsterdam, vertrok naar Gent en woont momenteel in Brussel. Ze schrijft poëzie en verhalen, maakt films zoals De Schaduwwerkers die momenteel in diverse bioscopen door heel Europa getoond wordt én ze schildert eenden. Heel veel eenden. Deze bonte verzameling prachtig geschilderde vogels komt nu naar Nijmegen in de expositieruimte van Kunstmagazijn.

  De vogelportretten die Annelein Pompe schildert, spreken voor zichzelf. Ze zijn allen herkenbaar. Alle vogels hebben een voornaam, die ze delen met de persoon voor wie ze zijn gemaakt. Ook hebben ze een achternaam, de maand en het jaar waarin ze door de kunstenaar zijn overhandigd. Elke vogel krijgt een eigen ‘jasje’, een lijst waarin ze zich comfortabel voelen.

  Opening: zondag 18 december
  Inloop: 14.30 uur
  Openingswoord: 15.00 uur door dichter, performer en actrice Roberta Petzoldt
 • van oud en nieuw en jong en oud

  van oud en nieuw en jong en oud

  14 jan tot 5 feb
  LangeHezel46
  Lange Hezelstraat 46, 6511 CL Nijmegen

  Expositie ‘van oud en nieuw en jong en oud’ - bitumenschilderingen van Bart Drost
  Te zien in LangeHezel46 t/m 19 februari 2023

  Beeldend kunstenaar Bart Drost heeft LangeHezel46 omgetoverd in een levensgrote
  kijkdoos met kleurrijke ‘gasten’. Zijn acrylschilderingen op bitumenpapier hangen fris envrolijk in de ruimte. Oud werk, maar sprankelend jong voor eenieder. Vanaf de straat kun je op zoek naar de doorkijkjes. Als je de ‘gasten’ van dichtbij wilt bewonderen dan ben je ook binnen van harte welkom van 14 januari t/m 5 februari as.

  Drost studeerde in 1983 af aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. In de expositie ‘van oud en nieuw en jong en oud’ toont hij zowel grote als kleinere werken die lange tijd niet tentoongesteld werden. “Mijn kunst verkeert graag onder de mensen”, aldus Bart Drost.

  LangeHezel46 - Ruimte voor Kunst - is gevestigd aan Lange Hezelstraat 46 in Nijmegen. Voor deze expositie geopend van 14 januari t/m 5 februari 2023 op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00u. 
 • Kerkje van Persingen

  Kerkje van Persingen

  28 en 29 januari 2023

  expositie Paul van Ernich

  Na twee jaren komt de Nijmeegse schilder Paul van Ernich met nieuw werk weer terug op zijn vertrouwde locatie: Het kerkje van Persingen.
  In deze tentoonstelling laten ongeveer 25 olieverfschilderijen ( Stillevens, landschappen en portretten)  klassiek vakmanschap, visie en poëzie vanuit het hart zien. Werken variërend in grootte en thematiek. Gemaakt om lang naar te kijken.
  Paul groet u graag persoonlijk in het laatste weekend van januari.
  Expositie: Paul van Ernich, Schilderijen
  Locatie: Het kerkje van Persingen, Persingsestraat 7, Persingen
  Openingstijden: 28 en 29 januari tussen 11.00 en 17.00 uur
  Beide dagen borreltijd tussen 15.00 en 17.00 uur. toegang is gratis

  Bezoek: www.paulvanernich.nl voor meer informatie.

  Persingensestraat 7
  6575 JA Persingen

  Parkeergelegenheid voor de deur
  Geopend van 11.00 tot 17.00

  www.kerkjevanpersingen.nl

 • Singular art

  Singular art

  Benjamin Francis - Zero

  Up Next: Art Rotterdam - Ayo & Kitty Maria

 • Extrapool Weekend met Gaiaganee & Slow Res

  Extrapool Weekend met Gaiaganee & Slow Res

  27 jan tot 29 jan
  Extrapool
  Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

  Er komt weer een extrapool weekend aan. Ditmaal met CC: Gaiaganee met Jesse Asselman & Sachia Pereira Stolle, een programma gericht op de lichte benadering van ecologie binnen kunst. De Slow Res boek presentatie met Louis Reith in samenwerking met Knust ondersteund door nostalgische tonen met het concert van Dax & s. van der Toorn.

  Vrijdag 27 Januari
  CC: Gaiaganee voorproefje
  17:00 – 19:00
  Gratis entree

  Zaterdag 28 Januari
  Boek Presentatie Slow Res met Louis Reith en concert van Dax & S. van der Toorn
  20:00 Open
  20:30 Aanvang 
  5 euro entree

  Zondag 29 Januari
  Performance CC: Gaiaganee met Jesse Asselman & Sachia Pereira Stolle
  14:00 – 19:00
  5 euro entree

  Tickets: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/extrapool-weekend-januari
 • Bijna Niets | Frida Berntsen

   

  Bijna Niets | Frida Berntsen

  26 jan tot 4 mrt
  RUIS
  Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

  Kunstenaar Frida Berntsen is geïnteresseerd hoe ambacht en traditie vandaag de dag van betekenis kunnen zijn. Tijd is een terugkerend thema in haar werk, zo legt ze bijvoorbeeld momenten vast in textiel die veranderlijk en vergankelijk zijn. Zoals het zichtbaar worden van het verstrijken van de tijd door inkt op een doek die met de tijd verbleekt door de zon.

  In de zomer van 2022 studeerde Berntsen af aan de opleiding BEAR van ArtEZ in Arnhem met het project ‘Blueprint of matter, blueprint of mind’ : een serie kunstwerken bestaande uit cyanotypes op oude tafelkleden. Cyanotype is een fotografisch proces, waarbij negatieven en voorwerpen hun schaduw achterlaten in door met chemicaliën geprepareerd materiaal wanneer ze een tijd in zonlicht staan. Zo liet de zon een lange schaduw van serviesgoed achter op oude tafelkleden die ze dekte op de parkeerplaats van haar ouders. De momenten en herinneringen aan tafel zijn vereeuwigd in beeld.

  Bij RUIS toont Berntsen nieuwe textielwerken waarmee ze op experimentele wijze test hoe in deze series binnen en buiten samen kunnen komen.
 • NEUS Open Display

  NEUS Open Display

  27 jan tot 28 jan
  NEUS
  Tweede Walstraat 106, 6511 LW Nijmegen

  NEUS Open Display. De nieuwe kunstmarkt van Nijmegen waarbij iedereen en alle disciplines mee mogen doen. De hele ruimte wordt omgetoverd tot salon en alles is te koop. Het zal plaatsvinden op 28 (13.00 - 22.00) en 29 (13.00 - 21.00) januari. 
  Kom in het weekend langs! Er is ook pizza. 
 • Lonely lands | Mirthe Scheifes

  Lonely lands | Mirthe Scheifes

  11 feb tot 4 mrt
  Kunstmagazijn
  Kanunnik Mijllinckstraat 1-3, 6525 WS Nijmegen

  Sinds haar afstuderen aan St. Joost in Den Bosch heeft Mirthe zich verdiept in de wijze waarop analoge fotografie werelden tot leven kan roepen via haar hand van componeren en haar fotografische blik. In haar werk worden mensen (vaak zijzelf of haar familie) ondersteboven of in onderdelen in poëtische omgevingen gesitueerd en krijgen ze de ruimte die nodig is om als wezenloze objecten, of als stil leven, op te gaan in hun omgeving.
   
  Toen haar leefruimte beperkt werd tot de huiskamer, richtte ze haar blik naar het kleine, het onooglijke, het afval van het levende en plots werd een dode vlieg een object van schoonheid en reflectie.

   Lonely lands biedt de toeschouwer twee manieren van kijken aan. Kijkdozen geven via een lens toegang tot ‘objects touvés’; een meikever, een bij, een aantal stuifmeeldraden gedrapeerd over een bijna verteerd stuk hout, een stukje metaal van een beugel. Aan de wanden hangen uitvergrote analoge foto’s met vergelijkbare mise-en-scènes. Kleine ecologieën, die getuigen van onverwachte verbintenissen.


  Opening
  Datum: 10 februari 2023
  Inloop: 16.00 uur
  Openingswoord: 16.30 uur door Bibi Straatman
  Locatie: Kanunnik Mijllinckstraat 1, 6525WS Nijmegen
  Entree: gratis
 • "Chambre d'amis"

   

   "Chambre d'amis"

   

  Kleine expositieschuur, Prins Hendrikstraat 1, Ooij.

   

  Meer informatie www.annhoogendoorn.nl

   

  expobord

   

  Wanneer dit stoepbord buiten staat en het hek open is,
  dan is de kleine exposchuur Chambre d’Amis in de Ooij open.